Soča, Slovinsko

Soča, Slovinsko Zdroj: Profimedia.cz

Sjoa, Norsko
Trebizat, Bosna a Hercegovina
Ardèche, Francie
Hvítá, Island
Noce, Itálie
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejlepší vodácké řeky v Evropě

Milovníci adrenalinu, kteří v plovacích vestách zdatně manévrují mezi nebezpečnými peřejemi, si v tuzemsku divokých vod příliš neužijí. Kam po Evropě vyrazit za pořádnou dávkou dobrodružství?

Soča, Slovinsko

Víc než polovinu slovinského území pokrývají lesy, mezi kaňony se klikatí akvamarínové řeky a tyčí Alpy. Tato země je ideální destinaci pro milovníky outdoorových dobrodružství. Po řece Soča budete pádlovat z Bledu do Radovljice přes peřeje III. a IV. třídy, které jsou ideální pro rafting. Najdete tu i klidnější úseky, jež se dají zvládnout pohodlně i na kajaku. Soča nabízí řadu klidných vod, malých peřejí i náročnějších úseků. Jedná se o úžasnou jízdu pro milovníky vzrušení, kteří si sjedou zábavné vlny a zároveň budou obdivovat nedotčenou krásu slovinské přírody.

Sjoa, Norsko

Řeka Sjoa pramení v Norsku v jezeře Gjende a vlévá se do řeky Gudbrandsdalslågen. Nabízí všechny úrovně raftingu, takže sem mohou přijet nováčci, rodiny s dětmi i zkušení vodáci. Nejlepším úsekem pro výlet je plavba údolím Heidal, měřícím asi 12 kilometrů a vedoucím přes oblíbené peřeje, které střídá s klidnějšími částmi. Po pořádném dobrodružství se pak můžete vyhřát v tradiční skandinávské sauně a vychutnat si norské speciality.

Trebizat, Bosna a Hercegovina

Trebizatské peřeje jsou známou vodáckou destinací v Bosně a Hercegovině, jen hodinu cesty západně od Mostaru. Voda v řece je mimořádně čistá, teplá, protéká lesy a na padesátikilometrové trase se více než devětkrát vydá dokonce pod zem, což z ní dělá evropský unikát. Na řece projedete jak klidnými úseky, tak rychlými proudy. Jakmile jsou peřeje bouřlivější, budete projíždět kolem vodopádů Kravica a Kocusa, které padají z výšky více než 120 metrů a jsou považovány za jedny z nejúžasnějších přírodních památek v zemi.

Ardèche, Francie

Ardèche je jednou z nejlepších řek pro sjíždění na kajaku. Tato řeka na jihovýchodě Francie je rájem outdoorových dobrodruhů. Protéká regionem Auvergne, obklopují ji útesy, lesy, soutěsky a jedinečný vápencový oblouk Pont d’Arc. Výletníci mají možnost pádlovat pod útesy vysokými až 300 metrů a pod zmíněným přírodním obloukem Pont d’Arc. Pokud si chcete zážitek zpestřit, můžete se zastavit v nedaleké soutěsce Chassezac – skvělém místě ke koupání, skákání, spaní, pikniku, a dokonce i rybaření.

Hvítá, Island

Island je proslulý termálními prameny a sopkami, méně známý je díky možnostem jízdy na kajaku. Ostrovem protéká řeka Hvítá, která nabízí kajakářům nejlepší zážitky v Evropě. Řeka pramení severovýchodně od Reykjavíku v ledovci Langjökull a nakonec její proud padá dolů přes útesy Gullfoss. Mezitím můžete na kajaku proplout peřejemi II. třídy a kochat se úchvatnými pohledy na kaňon Brúarhlöð.

Noce, Itálie

Pokud toužíte po náročné jízdě na kajaku, vydejte se na italskou řeku Noce, která protéká údolím Val di Sole v pohoří Dolomity. Díky tajícímu ledovci se řeka rozvodní, takže nejlepší doba pro návštěvu je tu od května do září. V horních částech řeky najdete peřeje III. a IV. třídy, níže, zejména mezi Ossanou a Caldesem, pak obtížnou vodu V. třídy.

Zrmanja, Chorvatsko

Chorvatská řeka Zrmanja, vzdálená dvě hodiny jízdy autem ze Splitu nebo hodinu jízdy autem ze Zadaru, přitahuje milovníky vodních sportů už desítky let. Jedná se o skvělé místo pro rodiny, protože jízdy na kajaku si tu mohou užívat děti od šesti let. Tříhodinová trasa vás zavede na úsek řeky dlouhý více než 65 kilometrů. Budete pádlovat peřejemi, vodopády, hlubokými kaňony a vychutnáte si pohledy, které se velmi liší od těch, které byste zažili v turistických pobřežních městech.

Sella, Španělsko

Ať už jí říkáte Sella, nebo Ribadesella, tato španělská řeka je skvělou volbou pro začínající i středně pokročilé kajakáře. Úsek, který protéká městy Kain a Poncebos a končí v Asturii, je klidný a mírný, ale když se vydáte po řece dál, najdete úseky s peřejemi I. až III. třídy, které procházejí městy Arriondas a Llovio.

Tara, Černá Hora

Největší kaňon v Evropě, Tara v Černé Hoře, vyhloubila řeka Tara během tisíciletí. Tato lokalita je zapsána na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Najdete tu peřeje III. až V. třídy, které nabízejí skutečně náročnou jízdu na kajaku.

Tisza, Maďarsko

Maďarsko je zemí vodáků, a nabízí tudíž tisíce kilometrů vodních cest. Dunaj je sice nejdelší a nejznámější, ale i na Tisze, která protéká Velkou maďarskou rovinou na odlehlém východě země, zažijete vodácké dobrodružství. Řeka se klikatí mezi malebnými vesnicemi, nejvhodnější na sjezd je horní tok od hlavního města Szolnok.