Alsasko

Alsasko Zdroj: Profimedia.cz

Burgundsko
Bordeaux
Champagne
Languedoc-Roussillon
Provence
10
Fotogalerie

TOP 10: Kam za vínem ve Francii

Francie je země proslulá kvalitními víny. Můžete tu degustovat víc než 200 místních odrůd z různých oblastí, které mají díky různým klimatickým podmínkám vlastní charakter a osobitost. A tak ochutnáte nejen bílé s lehkými ovocnými tóny, ale i karmínově rudé červené, plné robustní chuti.

Alsasko

Vydejte se do nejvýchodnější oblasti Francie s překrásnou vinařskou oblastí. Nachází se v blízkosti hranic s Německem, kopíruje řeku Rýn a dokonalou kulisu tvoří pohoří Vosges. Region je díky proslulé vinařské stezce zaměřený na turistiku, takže očekávejte otevřené vinice, tradiční vesnice s dřevěnými domky, michelinské restaurace a spoustu příjemných hotýlků a penzionů. Zajeďte sem v říjnu, kdy se konají každoroční slavnosti.

Burgundsko

Burgundsko je oblastí známou hlavně odrůdami Chardonnay a Rulandské modré. Úzké údolí ve východní Francii se táhne podél strmého horského hřebene od Dijonu na severu po Lyon na jihu, a přestože tu rostou pouhá tři procenta francouzské vinné révy, pěstují tu jedny z nejcennějších pinotů (rulandského) na světě. Začněte v hlavním městě regionu, Beaune, kde navštivte 130 let staré rodinné vinařství Maison Joseph Drouhin, jehož historické sklepy se klenou pod centrem města, a poté se vydejte na cestu na sever, do pohádkového města Chablis.

Bordeaux

Bordeaux je přední vinařskou destinací, základem trhu s kvalitním vínem a měřítkem pro vinaře na celém světě. Vedle Burgundska je pravděpodobně druhou nejznámější oblastí Francie. Vinice v regionu se soustřeďují kolem stejnojmenného přístavního města, které se rozkládá podél ústí řeky Garonne do Atlantského oceánu. Oficiální klasifikace vín v Bordeaux byla jednou z nejznámějších historických událostí, která byla výsledkem pařížské světové výstavy v roce 1855. Císař Napoleon III. chtěl totiž vytvořit systém, který by návštěvníkům představil nejlepší vína a podle něhož by se kvalita nápoje odvozovala.

Champagne

Tato vinařská oblast je tak známá, že dala název světoznámému sektu. Region začíná 140 kilometrů od Paříže v okolí města Meaux a táhne se podél řeky Marny až k Épernay. Cesta sem se vyplatí, protože v Champagni je nejen mimořádně krásná příroda, ale můžete tu obdivovat i středověké památky. Očekávejte také spoustu regionálních potravin a rozmanité možnosti ubytování. Můžete se tu seznámit také s postupem výroby šampaňského. Zkrátka si vychutnat Francii v celé její kráse.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon je rozlehlá a rozmanitá vinařská oblast na jihu Francie, která se rozkládá od Montpellieru na východě až ke španělským hranicím, takže jsou zde patrné vlivy španělské a katalánské kultury. Ochutnáte tu skvělé, ale cenově příznivé víno. Nebojí se tu míchat různé odrůdy, čímž vznikají zajímavé variace jedinečné pro tento region.

Provence

Provence, to jsou půvabné vesničky na vrcholcích kopců, terasovité vinice, skalnaté svahy, levandulová pole a kavárny pod širým nebem. Tato francouzská vinařská oblast je známá díky rozsáhlé produkci růžových vín, jako je Côtes de Provence a Côteaux d’Aix. Víno v této oblasti vyrábějí už víc než 2600 let, což z ní dělá jeden z nejstarších vinařských regionů ve Francii. V Provenci ochutnáte i některé zajímavé odrůdy červeného, například Mourvèdre a Grenache, oblast kolem městečka Cassis je známá kvalitním bílým.

Údolí řeky Loiry

Pro milovníky bílého je určeno také údolí Loiry, kde sídlí největší producenti tohoto vína ve Francii. Je proslulé i přírodními krásami, nádhernými zámky a malebnými městečky a stejně jako Alsasko tu vítají turisty, kterým doporučujeme projížďku po zdejších vinicích ležících u stezky Route du Vin d’Alsace. Celkem se v regionu rozkládá asi 70 000 hektarů vinic, takže tu můžete ochutnávat celé léto.

Bergerac

Jedná se o historickou oblast na jihozápadě Francie, jejíž název je odvozen od města v jejím centru. Bergerac se svými hrázděnými domy, nádhernými zámky a malebnými břehy řeky Dordogne rozhodně stojí za návštěvu. Ochutnáte tu suchá i sladká bílá, červená a růžová vína. Bergerac je také vynikajícím gastronomickým cílem.

Korsika

Na Korsice víno vyrábějí už asi 2500 let. Snoubí se tu francouzské a italské vlivy s odpovídající gastronomií a kulturou. Očekávejte klidné pláže, středomořské slunce, vynikající jídlo a skutečně krásnou přírodu. Budete mít také příležitost ochutnat vína, která se často nedostanou mimo ostrov, což znamená, že možná sami objevíte několik vinařských pokladů.

Jura

Je nejmenší vinařskou oblastí Francie. Rozkládá se mezi Burgundskem a Švýcarskem na úpatí pohoří Jura a má jen asi 2000 hektarů vinic, ovšem s odrůdami, o nichž jste pravděpodobně ještě neslyšeli. Díky tomu tady vznikají jedinečná a zajímavá vína, která se liší od francouzských klasik, na které jste zvyklí. Takže ideální tip na výlet pro ty, kdo chtějí ochutnat něco nového.