Divoká Tarifa

Divoká Tarifa Zdroj: Tomáš Hanáček

Romantická Ronda
Antequera s dolmeny a labyrintem
Los Alcornocales & Sierra de la Grazalema
Granada a kouzelná citadela Alhambra
5
Fotogalerie

Anna Müllerová: Moje pětka v Andalusii

Andalusie nám byla dva roky domovem, s přítelem jsme žili v Mekce milovníků kitesurfingu a windsurfingu, v Tarifě. Odtud jsme se vydávali na výpravy za pradávnou i novodobou historií, užívali si divoké vlny, nekonečné pláže a nespoutanou přírodu a objevovali kulturou pulzující města i ospalé autentické vesničky. Tohle je výběr našich nejzamilovanějších míst.

1) Divoká Tarifa

Tarifa je nejjižnějším místem pevninské Evropy, kde jsou za jasných dní vidět africké břehy. Často jsem se soumrakem sedávala na písečné duně Punta Paloma a přemýšlela, jak výhled na rozsvícená světýlka jiných světů prožívali naši předci. Určitě je také zajímalo, jací lidé na protějších březích zapalují ohně. Vždy se tu setkávaly kultury, Maroko je v nejužším bodu Gibraltarského průlivu od Španělska vzdálené jen 13 km a v okolí je několik archeologických nalezišť, třeba ruiny římského města Baleo Claudia, v Bolonii anebo tisíce let stará nekropole Los Algarbes s výhledem na jeden z Herkulových pilířů – horu Džebel Músá. Na Tarifě se potkávají také dva silné větry, horký levanat (špan. levante) a ledový poniente, které jsou si protipóly jako jin a jang, a cestou k tarifskému majáku vás bude z jedné strany doprovázet klidná hladina Středozemního moře a z druhé strany burácející Atlantik. Všechny živly jsou na Tarifě v plné síle. Horké letní slunce, silné jarní deště, vítr, který má sílu vymést vám z hlavy všechny myšlenky, a zem, která (hlavně ze začátku roku) kvete jako šílená.

2) Romantická Ronda

Ach, Ronda a její velkolepý kamenný most, město stojící na vysokých úbočích skal. Ronda nás překvapila a na první pohled okouzlila. Výhledy do daleké krajiny z promenády lemované květinovými zahradami ocení každá romantická duše. Během prohlídky města nevynechejte Casa del Rey Moro, kde se dozvíte fascinující příběh tajné studny a historii bojů mezi křesťany a Maury.

3) Antequera s dolmeny a labyrintem

Antequera je městečko v privilegované lokalitě, leží jak na cestě mezi Córdobou a Malagou, tak mezi Sevillou a Granadou. Blízko je také populární oblast El Chorro s procházkou nad hlubokou roklí Caminito del Rey. Šarm Antequery, kterou zdobí neuvěřitelných 33 kostelů, je zastíněný jejími majestátními sousedy a není zde příliš turistů, díky tomu si Antequera uchovává svou autentickou atmosféru. Z místního hradu je magický výhled na prazvláštní horu ve tvaru lidské hlavy, na kraji města se schovávají pradávné dolmeny, významný středobod dávných kultur. A v horách je skalní labyrint. Projděte se po dně prehistorického moře a pozorně se dívejte po zkamenělých měkkýších amonitech a horských kozách. Jen nescházejte z pěšiny, kamenné věže by se za vašimi zády proměnily v jednolité kamenné město a vy byste se marně snažili najít cestu ven z tohoto čaro vného skalního bludiště.

4) Los Alcornocales & Sierra de la Grazalema

Národní park Los Alcornocales tvoří háje korkových dubů, kaňony a ledové řeky, zvlněná krajina, silnice plné zatáček a širokých výhledů, které milují motorkáři, a nespočet typických bílých andaluských městeček (na fotce Ubrique), která jsou usazená v údolích i úbočích hor. My jsme si oblíbili procházky kaňonem v El Colmenaru, kde je i v létě voda v řece mrazivě svěží, Grazalemu a její vyhlídky na nekonečné horizonty hor, tyrkysové jezero pod městem Zahara de la Sierra a procházku pohádkovým le sem okolo potoka v El Bosque.

5) Granada a kouzelná citadela Alhambra

Vybrat jen jedno město z trojice Granada/Sevilla/Córdoba je těžké a k těm dalším nespravedlivé, všechna jsou jedinečná a všechna bych vám je doporučila k návštěvě. Granada má ale eso v rukávu. Alhambra je studnice historie, poklad maurské architektury a květinová oáza pro duši. Mozaiky a zdobené vyřezávané detaily v Nasrídském paláci jsou jako optický klam. Nekonečné zahrady pulzují všemi barvami a výhledy na zasněžené vrcholky Sierry Nevady jsou vskutku dramaticky nádherné.