Machico

Machico Zdroj: Profimedia.cz

Funchal
Paul Do Mar
Levada Do Reí
Pico Ruivo
Ponta de São Lourenço
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejzajímavější místa na ostrově Madeira

Ostrov věčného jara láká přírodou, výhledy i malebnými vesničkami. Na portugalské Madeiře se nudit rozhodně nebudete. Jaká místa byste si neměli nechat ujít?

Portugalsko je rájem turistů, kteří dávají přednost aktivní dovolené před povalováním na pláži. Tomuto subtropickému ráji se přezdívá evropská Havaj a je pravým místem pro dobrodruhy.

Funchal

Najdete tu spoustu zapadlých uliček a kostelíků. Chcete-li vidět opravdové zelené království, vyjeďte lanovkou Monte a vystupte na horní stanici, kde si prohlédnete tropickou zahradu Monte Palace. Nezapomeňte se zastavit ani na místních farmářských trzích, navštívit muzeum či posedět v místních kavárnách.

Paul Do Mar

Městečko je rájem surfařů. Až do konce 20. století bylo nepřístupné, protože jste se sem mohli dostat jen po moři. Díky tomu se zachovalo jeho historické kouzlo. Dostanete se sem po poměrně prudké silnici, avšak poté, co se oklepete, přivítá vás malá přístavní vesnička přiléhající k úpatí velkých útesů. Vesnice je závislá na rybolovu a zachovává si pohodovou atmosféru dokreslovanou šuměním oceánu.

Machico

Machico je proslulé tím, že zde vznikla první osada na Madeiře. Navštivte pevnost z 18. století, která byla postavena na obranu proti pirátům, nebo obdivujte jednu z nejhezčích pláží Madeiry. Vydat se můžete také na procházku po Miradouro Da Portela, odkud se pokochejte výhledem na celé město.

Levada Do Reí

Levada do Reí znamená ve volném překladu „procházka králů“. Nabízí zelené tunely, lesy a nádherné výhledy. Byla vybudována na příkaz krále Carlose I. na konci 19. století k zavlažování polí v São Jorge a k napájení vodních mlýnů. Je to nenáročná procházka, během níž můžete pozorovat měnící se přírodu a vnímat zpěv exotických ptáků.

Pico Ruivo

Pico Ruivo je s 1862 metry nadmořské výšky nejvyšším vrcholem Madeiry a je oblíbeným místem těch, kdo chtějí během dovolené zažít dobrodružství. Vydejte se po stezce z Achada da Teixeira. 5,6 kilometru dlouhá túra trvá asi hodinu a půl na každou stranu, ale odměnou pro vytrvalce jsou neuvěřitelné výhledy. Před opatrným sestupem se na chvíli zastavte a podívejte se na mraky pod vámi.

Ponta de São Lourenço

Jedná se o chráněnou část pobřeží, která se nachází na východním konci ostrova, kde se s oceánem setkávají členité sopečné skalní útvary. Devítikilometrový úsek poloostrova je také domovem zajímavých rostlin a volně žijících živočichů, včetně tuleňů mnišských a mnoha druhů ptáků. Navštivte ho díky odlehlé pláži, procházkám po vrcholcích útesů a nádherným panoramatickým výhledům na Atlantik.

Porto Moniz Lava

Lávová jezírka v Portu Moniz leží na severozápadním cípu ostrova, ale rozhodně stojí za to, sem dojet. Jedná se o řadu přírodních jezírek na členitém pobřeží, v nichž se návštěvníci můžou vykoupat v chladné vodě a pozorovat Atlantik. K dispozici jsou převlékárny a skříňky, a dokonce i lehátka pro ty, kdo si chtějí odpočinout na celý den.

Prazeres

Ve vesničce Prazeres vás čekají zahrady s bylinami, kostelík a úžasný výhled. Vesnička s méně než tisíci obyvateli turistických zážitků příliš nenabízí, jenže to chcete. Vydejte se z vesnice a obujte si pohodlné boty. Čeká vás tu spousta strmých cest, na nichž najdete ideální podmínky na fotografování.

Přírodní park Madeira

Přírodní park Madeira zabírá poměrně velkou část ostrova a je domovem několika ohrožených druhů. Byl vyhlášen přírodní rezervací, aby se zachovaly přírodní prvky, které dělají Madeiru tak krásnou. Můžete se tu toulat, jak se vám zlíbí, pokud se ovšem budete držet cest.

Laurel Forest

Tento subtropický les byl zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst na Madeiře, největší (a poslední) útočiště euroasijského stromového lesa, jenž vyrůstal už v pravěku. Vyskytuje se tu jedinečná flóra a fauna. Například holub dlouhoprstý či vzácný ohnivák madeirský.