Arundel

Arundel Zdroj: Profimedia.cz

Tintagel
Warwick
Walmer
Dover
Alnwick
10
Fotogalerie

TOP 10: Majestátní hrady Anglie

Tyhle památníky jedinečné historie Anglie byly svědky válek a výbojů, ale sloužily i jako sídlo královské rodiny a šlechty. V současné době poskytují zábavu na celý den a zároveň fascinující pohled do minulosti.

Tintagel

Osm set let stará zřícenina leží na drsném pobřeží Cornwallu a je spojena s anglickou legendou o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu. Středověký hrad, který nechal postavit hrabě z Cornwallu ve 13. století, prý připomíná dvůr krále Artuše v Kamelotu a patří k nejkouzelnějším a nejinspirativnějším místům. Při vykopávkách v okolí byla dokonce nalezena řecká keramika, starověké mince, sklo a zbytky staveb ze středověku, což poskytuje výmluvný pohled na roli hradu v anglické historii.

Arundel

Příběh zrekonstruovaného středověkého hradu Arundel v západním Sussexu začíná v roce 1067. Prošel mnoha změnami, v průběhu staletí patřil například i vévodům z Norfolku. Hrad, který byl během první občanské války těžce poškozen při dvou obléháních, později obnovila rodina Howardů, která Arundel vlastnila po několik generací. Dnes tu najdete spoustu pokladů, včetně nábytku a portrétů – mnohé z nich byly vyrobeny na počest královny Viktorie a prince Alberta, kteří hrad v roce 1846 na tři dny navštívili. Byl také jedním z prvních, který byl vybaven elektrickým osvětlením a ústředním topením. Zdejší zahrady navštivte v letních měsících, kdy kvete růžová zahrada.

Warwick

Warwick, který díky strategické poloze na řece Avon sloužil k ochraně regionu Midlands, je jedním z mnoha hradů, který vybudoval Vilém Dobyvatel v 11. století. K hlavním atrakcím této působivé pevnosti patří zbrojnice, cimbuří, věže a ponuré hradní kobky.

Walmer

Walmer střeží kentské pobřeží a stojí tu už od dob Tudorovců. Hrad, který nechal postavit Jindřich VIII. v roce 1539 na obranu hrabství před invazí po sporech Anglie s Francií a Svatou říší římskou, přežil několikeré obléhání i anglickou občanskou válku. V posledních letech sloužil jako sídlo šlechty. Jako lord správce tu působil například vévoda z Wellingtonu. Na Walmeru si můžete užít krásný výhled na moře a krásu zdejších zahrad. Prohlédnete si i komnaty lorda Wellingtona v autentické podobě.

Dover

Hned u Walmeru leží Doverský hrad, označovaný jako klíč k Anglii, protože sloužil jako ochrana jižního pobřeží. Je považován za jeden z nejznámějších britských hradů a největší v Anglii. Odolal římským nájezdům i normanské invazi. V 18. století byl sídlem posádky a za druhé světové války jako protiletecký kryt a velitelské centrum. Návštěvníci si mohou prohlédnout Velkou věž Jindřicha II. a původní římské majáky uvnitř hradu a také zrekonstruované interiéry.

Alnwick

Alnwick hrál v průběhu staletí významnou roli v pohraničních válkách mezi Skotskem a Anglií. Leží v srdci Northumberlandu a jeho posádka měla hlídat přechod přes řeku Aln. Hrad vlastnila rodina Percyů víc než 700 let a velká část zůstala dodnes jejím domovem, přičemž mnohé místnosti jsou krásně zachovalé – například honosné pokoje a nádvoří, které jsou přístupné veřejnosti. Alnwick se stal jedním z nejznámějších hradů v Anglii a objevil se i ve filmové sérii o Harrym Potterovi.

Windsor

Hrad Windsor v hrabství Berkshire je jak sídlem královny, tak jedním z největších a nejobydlenějších hradů na světě. Založil ho Vilém Dobyvatel po normanské invazi do Anglie. Původní středověká stavba byla v průběhu staletí doplněna georgiánskými a viktoriánskými prvky a nachází se v ní řada neocenitelných obrazů a původních architektonických prvků, například velký taneční sál. Objevte velkolepost pokojů, kde královna pořádá návštěvy s hlavami států z celého světa, nebo se staňte svědky obřadu výměny stráží, který se koná až třikrát týdně.

Tower of London

Londýnský Tower je navzdory svému názvu normanský hrad, který nechal postavit Vilém Dobyvatel po dobytí v roce 1066, a dnes je známý jako jeden z nejvýznamnějších hradů v anglické historii. Jeho název ve skutečnosti odkazuje na Bílou věž, která se nachází na jižním cimbuří uvnitř hradeb. Ačkoli Tower of London sloužil jako královská rezidence a oficiální sídlo korunovačních klenotů, hrad je známý především tím, že od roku 1100 až do roku 1952 sloužil jako vězení. Tower of London je zapleten do děsivé a krvavé historie hlavního města Anglie, příběhy o popravách z něj činí jednu z nejznámějších a nejzajímavějších pevností.

Leeds

Leeds v hrabství Kent je bývalou anglickou pevností, která v současné podobě existuje již od roku 1119 a je nádherně zachovalá. Původní dřevěná stavba byla postavena v saské éře na dvou ostrovech uprostřed řeky Len, než na jeho místě architekt Robert de Crevecoeur vybudoval kamenný hrad. Stejně jako mnoho jiných hradů té doby sloužil Leeds jako vojenské stanoviště po celou dobu normanské invaze, ale později se stal sídlem králů, včetně krále Eduarda I. a jeho manželky Eleonory Kastilské a Jindřicha VIII., který tu žil s první manželkou, Kateřinou Aragonskou. Interiéry jsou upraveny tak, aby odrážely středověké a tudorovské vlivy.

Bamburgh

Bamburgh se díky své poloze s výhledem na Severní moře řadí mezi nejkrásnější. Vznikl na místě keltského bretaňského hradiště a je znám jako jedna z nejdůležitějších archeologických lokalit v zemi. Po staletí hrál důležitou roli jako opěrný bod Angličanů při skotských nájezdech. Koncem 19. století ho získal lord William Armstrong, filantrop, vědec a vynálezce, který se zasloužil o rozvoj zpracovatelského průmyslu v severní Anglii. Rekonstrukce nebyla před Armstrongovou smrtí dokončena, nicméně hrad rodina Armstrongových obnovila a dnes je přístupný veřejnosti.