Neuschönau

Neuschönau Zdroj: Zdeněk a Tomáš Přibylovi

Neuschönau
Neuschönau
3
Fotogalerie

Neuschönau: Procházka v korunách stromů

V Bavorském národním parku v Neuschönau, jen pár kilometrů od českých hranic, se nachází unikátní stezka. Projdete se tu po dřevěném chodníku pětadvacet metrů nad zemí doslova skrze koruny jedlí, borovic, smrků a buků. Najdete tu i architektonický unikát – čtyřiačtyřicet metrů vysokou rozhlednu připomínající obrovské vajíčko posazené na zemi.

Nejdelší stezka světa v korunách stromů v Neuschönau měří 1300 metrů a vede ve výšce od osmi do pětadvaceti metrů smíšeným lesem. Pohyb po ní bez nejmenších problémů zvládnou i lidé na vozíčku nebo rodiče s kočárkem. Kromě nevšedních zážitků stezka nabízí i poučení. Na šesti stanovištích ukazuje rozmanitost smíšeného horského lesa nebo třeba proces rozpadu stromů a zdejší boj stromů o světlo. Stezka stojí na sedmadvaceti podpěrách z masivního klíženého dřeva. Zábradlí dosahuje k hrudníku dospělého muže a ocelové sítě po stranách poskytuje výhled do šera lesa. Komu by to přišlo málo dobrodružné, může využít adrenalinové prvky, kterých je tu sedm: například kymácející se lávka více než dvacet metrů nad zemí nebo visutá hrazda.

Stezka začíná věží s výtahem a maximální stoupání je šestiprocentní. Vstoupit na ni lze i u pokladny. Vede přes mýtinu s odumřelými stromy do nejvyšších pater korun a pak k věži. Ta obepíná 38 metrů vysoké letité jedle a buk. Při půlkilometrovém spirálovitém stoupání si zblízka prohlédnete mechy a lišejníky, hmyz, malé živočichy i ptactvo. S invalidním vozíkem nebo s kočárkem je možné vyjet až do výšky 40 metrů. Poslední čtyři metry vedou po schodišti. Z vrcholu věže uvidíte obydlenou část Bavorského lesa a za vrcholky Luzného (Lusen) a Roklanu (Rachel) naopak stokilometrový pás prakticky neobydleného Českého lesa a Šumavy.

Medvědí obora

Po sestupu z věže vás stezka dovede k Domu Hanse Eisenmanna s okolní geologickou expozicí v přírodě. V návštěvnickém centru Hanse Eisenmanna je několik dlouhodobých výstav o přírodě národního parku a také se tu střídají pravidelné krátkodobé výstavy se speciálním zaměřením. Každoročně se zde v létě koná první soutěžní část Mezinárodního festivalu o přírodě a zvířatech NaturVision. Druhou část pak hostí v září šumavský Vimperk.

Jen pár desítek metrů od věže, kterou stezka začíná, najdete i další, tentokrát pěší, zhruba sedmikilometrovou stezku, která vede do zdejší rozsáhlé obory. Uvnitř obory je dalších dvacet ohrazených obůrek pro všechny původní zvířecí druhy, včetně bizona, vlka, jelena, rysa, divoké kočky a vydry. Zvláště působivá je obrovská přírodní obora hnědých medvědů s kulisou rozeklaných skal.