Vichy, Francie

Vichy, Francie Zdroj: Profimedia.cz

Baden-Baden, Německo
Bath, Velká Británie
Saturnia, Itálie
Spa, Belgie
Bad Ischl, Rakousko
10
Fotogalerie

TOP 10: Lázeňská města v Evropě

Lázeňská města patřila v historii k místům, kam si zejména šlechta jezdila odpočinout od vladařských povinností a zlepšit nalomené zdraví. Dnes se však do nich nejen po zimě může vydat každý a zpestřit si objevování navštívené země odpočinkem v termálních pramenech nebo se zkrátka jen tak procházet po lázeňské kolonádě.

Vichy, Francie

Vichy leží dvě hodiny jízdy východně od Lyonu ve vulkanickém regionu Auvergne-Rhône-Alpes ve střední Francii. Původně se tu rozkládaly mokřady, blátivé ulice a nedostatečná infrastruktura však v 18. století zmizely a místo nich tu vyrostly parky a zahrady vhodné k procházkám. Vznikly salony, chaty a pavilony pro recitaci poezie a přednes hudby a základ dnešních lázní. Místním lákadlem je pramen Célestins pojmenovaný podle celestinského kláštera z 15. století, jehož zbytky najdete na kopci poblíž jeskyně, jednoho ze zdejších zdrojů termální vody. A víte, že tu pobývaly i Coco Chanel nebo Marilyn Monroe?

Baden-Baden, Německo

Baden-Baden je jedním z nejelegantnějších a nejluxusnějších lázeňských měst. Leží v německém Schwarzwaldu jen dvě hodiny jižně od Frankfurtu a nabízí perfektní kombinaci městského života a zeleně. Stejně jako většina lázeňských měst na Seznamu kulturních památek UNESCO dosáhla oblast podél řeky Oos vrcholu v devatenáctém století, v době zlatého věku lázeňství a lázeňské turistiky. Římané ji nazývali Aurelia Aquensis, podle římského císaře Marka Aurelia Severa Alexandra, který ve třetím století vybudoval či obnovil mnoho lázní po celé římské říši.

Bath, Velká Británie

Některá místa se mohou pochlubit tím, že v nich lázeňský život kvete už stovky let, ale městečko Bath je trumfne naprosto spolehlivě. Archeologické nálezy naznačují, že v okolí zdejších horkých pramenů lidé sídlili už 8000 let před naším letopočtem. V přírodních lázních v Bathu, které jsou zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, vzniklo ekologické lázeňství, jež přitahuje návštěvníky ze všech koutů světa. Místní Thermae Bath Spa jsou původní britské přírodní termální lázně a při procedurách se používají organické přísady, včetně růží a pelargonií z místních zdrojů.

Saturnia, Itálie

Horké prameny Saturnia, roztroušené v kopcích kolem tohoto toskánského města, prý vznikly po úderu blesku římského boha Saturna do země. Lidé se sem chodí léčit už od římských dob díky vysokému obsahu síry, která pomáhá při kožních onemocněních. I když se v oblasti nachází několik luxusních středisek, nejznámější jsou bezplatné přírodní horké prameny Cascate del Mulino za městem, které se staly známými díky kaskádovým bazénům a krásnému okolí. Turisté můžou v tomto středověkém městě také navštívit archeologické muzeum a nedaleké římské památky.

Spa, Belgie

Díky tomuto městečku se v podstatě zrodil pojem „lázně“. Zdejší přírodní horké prameny byly objeveny ve 12. století a rychle si získaly díky svým léčivým účinkům obrovskou oblibu. V průběhu staletí se sem sjížděli evropští velikáni jako Napoleon, Petr Veliký, Marie Antoinetta, Victor Hugo a Alexandre Dumas. Pobyt si můžete zpestřit procházkou parkem Parc de Sept Heures se zastřešeným pavilonem nebo navštívit Muzeum města vody, kde se dozvíte něco o historii Spa.

Bad Ischl, Rakousko

Poté, co se Bad Ischl stal v podstatě výletním sídlem Habsburků, začala se do něj sjíždět smetánka z celé Evropy. Arcivévodkyně Žofie dokonce prohlásila, že jí pramenitá voda z tohoto vysokohorského alpského městečka, bohatá na sůl a síru, pomohla zotavit se z několika potratů a nakonec porodit děti. Kromě toho, že tu Habsburkové v letních měsících odpočívali, vyzdobili město pohádkovými rezidencemi, jako je například sluncem prozářená žlutá Kaiserova vila. Město je také proslulé zákusky z kavárny Zauner Café, která byla otevřena v roce 1882. Bad Ischl je také vstupní branou do alpské Solné komory, takže v okolí města můžete absolvovat nádherné vyhlídkové trasy.

Vals, Švýcarsko

Horská vesnice Vals jen kousek od Curychu je skvělým místem pro milovníky přírody. Od pěší turistiky přes cyklistiku, rybaření až po lov minerálů a samozřejmě lyžování – něco si tu zkrátka najdou i ti nejaktivnější sportovci. Vydejte se na toulky po okolních horách a navštivte termální lázně s léčivými křemenovými deskami.

Montecatini, Itálie

Elegantní toskánské městečko Montecatini Terme, které kdysi patřilo královské rodině, nabízí nejen špičkové lázně, ale i termální bahenní koupele a řadu balneoterapeutických a hydroponických procedur. Nejoblíbenější lázeňský komplex je napájen z podzemní vodní minerální nádrže. Po návštěvě si dopřejte nenáročnou procházku městem, abyste si prohlédli freskami obložené sály, galerie a klidné zahrady plné vzácných rostlin.

Krynica-Zdrój, Polsko

Krynica, nacházející se 100 kilometrů jižně od Krakova, je pravděpodobně nejznámějším lázeňským městem v Polsku. Kromě úchvatné dřevěné a cihlové architektury tu najdete jednu z nejkrásnějších pumpoven v Evropě – s krytou promenádou, zimní zahradou a divadelním komplexem. Léčí se tu cukrovka a nemoci krve a v lázních Eris, které jsou známé stejnojmennou kosmetikou, máte k dispozici další léčebné procedury.

Budapešť, Maďarsko

Mezinárodním lázeňským městem je bezpochyby Budapešť, jejíž lázně se specializují na použití maurského bahna, které detoxikuje a obnovuje rovnováhu pleti, a cukrových peelingů s olejem ylang-ylang. Budapešť je díky své poloze jedním z nejlepších přírodních lázeňských středisek na světě: leží v Karpatské kotlině, zemská kůra je tu tenčí, což umožňuje získat více vody bohaté na minerály.