Hlavní město Vaduz

Hlavní město Vaduz Zdroj: Profimedia.cz

Hrad Vaduz
Hrad Gutenberg
Malbun
Lyžařské středisko Steg
5
Fotogalerie

Lichtenštejnsko: poznejte zemi za jediný den

Se 160 kilometry čtverečními a 38 tisíci obyvateli se tato malá evropská země, vklíněná mezi Švýcarsko a Rakousko, řadí na šesté místo nejmenších států světa. I přes malou rozlohu má však Lichtenštejnsko co nabídnout a může se stát příjemnou odbočkou při cestě na západ.

Lichtenštejnsko má vzhledem ke své centrální poloze v Evropě poměrně bohatou historii. Jeho hranice se nezměnily téměř 300 let. V čele země stojí rod Lichtenštejnů, který dodnes vlastní některé české hrady, zámky, lesy či zemědělskou půdu. Centrem jejich panství býval Lednicko-valtický areál, v roce 1996 zapsaný na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, jenž se také spolu s dalšími historickými skvosty stal předmětem soudního sporu mezi ČR a Lichtenštejnskem, které požaduje jejich navrácení.

Velkou část území státu tvoří alpské lesy a louky s krásnými květinami. Návštěvníci se do Lichtenštejnska sjíždějí, aby si užili klid přírody, milovníci zimních sportů ocení lyžařská střediska. V létě turisté vyhledávají pěší výlety, horolezectví i památky.

Mezi ruinami

Lichtenštejnsko je známé majestátními hrady, z nichž se však dodnes zachovaly pouze dva, a to Vaduz a Gutenberg. Vaduz leží v hlavním městě a je oficiálním sídlem lichtenštejnského rodu, pro veřejnost je tudíž nepřístupný. Navštívit však můžete hrad Gutenberg, ležící na sedmdesát metrů vysoké skále nad městečkem Balzers a údolím Rýna. Skála, na níž hrad stojí, byla osídlena již v neolitu. Z ostatních hradů zbyly pouze zříceniny, ale na výletě je rozhodně navštivte.

Na výlet po Knížecí cestě i na lyže

Pokud máte rádi pěší turistiku, pak vás výlet do Lichtenštejnska nezklame. Země leží na svazích Alp a při procházce vás okouzlí malebné vesničky a tradiční hostince. Knížecí cesta je známá lichtenštejnská trasa, po které se můžete vydat na túru po horách a prohlédnout si jednu z nejkrásnějších alpských scenerií v zemi. Při procházce se kochejte výhledy na obec Gaflei ve výšce 1500 metrů a prohlédněte si také pohoří Tři sestry.

Další známou stezkou je historická cesta Eschenberg, která spojuje města Schellenberg a Bendern. Při putování budete míjet starobylá sídla a pokocháte se pohledem na řeku Rýn.

Pouze na sjezdovky se do Lichtenštejnska asi jen tak někdo nevydá, ale pokud se tu v zimě ocitnete, navštivte středisko Malbun na alpském hřebeni v blízkosti údolí Saminatal. Říká se, že sníh je tady jeden z nejlepších v Evropě. A pokud dáváte přednost běžeckému lyžování před sjezdovým, vydejte se do střediska Steg, kde si užijete několik upravených běžeckých tras.

Hurá do muzea

V Lichtenštejnsku ovšem rozhodně navštivte i muzea. O historii země se dozvíte v Lichtenštejnském národním muzeu ve Vaduzu, v tradičním hostinci z 15. století. V 18. století ho navštívil Johann Wolfgang von Goethe. Za prohlídku stojí například i Lichtenštejnská galerie umění, jejíž stálá sbírka obsahuje obrazy z 19. století a mezi exponáty patří i ty, které patří do královské sbírky lichtenštejnského knížete. V Schellenbergu navštivte Farmářské muzeum, kde získáte informace o životě středověkých lidí a seznámíte se vývojem jejich zemědělské techniky.