Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera Zdroj: Profimedia.cz

Vejer de la Frontera
Grazalema
Salobreña
Setenil de las Bodegas
Benaocaz
10
Fotogalerie

TOP 10: Andaluské pueblos blancos

Malebné bílé vesničky pueblos blancos jsou roztroušeny na odlehlých kopcích jižního Španělska, v Andalusii. Mnohé z nich byly kdysi pevnostmi, které oddělovaly křesťanské a maurské území. Tyto vesnice s bohatou historií obklopuje nádherná krajina.

Vejer de la Frontera

Toto středověké opevněné sídlo bylo po šest století pod muslimskou nadvládou. V celé vesnici je patrný výrazný maurský vliv v podobě mudéjarské architektury, listnatých palem, klikatých, dlážděných uliček, klenutých průchodů, vedoucích přes staré hradby, a krabicovitých, obílených domů s dvorky osázenými květinami. Díky bohaté minulosti má vesnice status historické umělecké památky. Hlavní atrakcí je maurský hrad z 11. století, Segurův oblouk, stará židovská čtvrť Judeíra a náměstí Plaza de España s fontánami. Prohlédněte si dva pozoruhodné kostely: Iglesia del Divino Salvador a Santuario de la Nuestra Señora de la Oliva, v němž 15. srpna slaví svátek Nanebevzetí Panny Marie procesím, jemuž vévodí vzácná socha Panny Marie.

Grazalema

Vesnice leží na skalnatém výběžku hluboko v národním parku Sierra de Grazalema mezi vysokými skalnatými horami. Tuto scenerii si nejlépe vychutnáte, když se posadíte na hlavní náměstí, objednáte si kávu a s úžasem se díváte na skalní monolity tyčící se nad bílými domy s jejich červenými taškovými střechami. V národním parku si projděte turistické stezky vedoucí nádhernou krajinou, kde roste přísně chráněná jedle španělská.

Salobreña

Salobreñu najdete ve svahu s výhledem na Středozemní moře. Malé historické městečko je sevřeným souborem bělostných budov, kterým vévodí starobylý maurský hrad na vrcholu kopce. Návštěvníci si tu užijí nádherná přímořská panoramata a krásnou přírodu. Díky teplému podnebí se v této oblasti daří tropickému ovoci a cukrové třtině.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas se rozkládá podél soutěsky řeky Trejo, kde se nachází mnoho přírodních jeskyní. Místní obyvatelé si v průběhu let nad jejich vchody nahodili bílé fasády a vytvořili tak obydlí, které bylo v létě chladné, ideální pro skladování potravin. Název města pochází z latinských slov „septem nihil“, která odkazují na sedm pokusů katolických panovníků dobýt město zpět od Maurů. Slovo bodegas zas souvisí s vinicemi, které zde křesťané poté zasadili. V 60. letech 19. století však zničila vinnou révu nákaza, z níž se už nikdy nevzpamatovala.

Benaocaz

Tato maurská bělostná vesnice leží na vrcholu kopce v národním parku Sierra de Grazalema stejně jako její sousedka, obec Grazalema. Nejstarší část Benaocazu, Barrio Nazarí, pochází z 8. století a má typický arabský ráz, je tedy protkána úzkými, klikatými uličkami a schodišti. K největším zajímavostem patří hrad Aznalmara pocházející ze 13., malá kaple San Blas, poustevna na vrcholu kopce El Calvario s krásným výhledem do krajiny a farní kostel San Pedro Apóstol, který je vynikající ukázkou renesanční architektury 16. století. V okolí obce doporučujeme malebné turistické trasy, včetně stezky, která kopíruje starověkou římskou cestu.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera najdete na vrcholu pískovcové skály, kolem níž teče řeka Guadalete. Dlouhá léta vesnice ležela na hranici mezi válčícími muslimy a křesťany. Ti si tuto strategickou polohu na vrcholu útesu vybrali jako ochranu před útočníky. Na náměstí Cabildo, v horní části vesnice, se nachází kostel z 15. století, vybudovaný nad pozůstatky maurské pevnosti. Užijete si tu nádherný výhled na andaluskou krajinu.

Ronda

Město leží na náhorní plošině, kterou v polovině protíná řeka El Tajo, jež ve skále vyhloubila sto metrů hluboký kaňon. Přes něj se klene most spojující obě poloviny města. Staré město pochází z islámských dob a stopy maurské minulosti jsou tu patrné dodnes. Z mešity je dnes kostel, z maurského paláce zámek a ve stínu rokle chátrají zničené arabské lázně. V Rondě se také nachází jeden z nejslavnějších býčích ringů v zemi. Prohlídkou všech budov, pěšími túrami nahoru a dolů soutěskou a pozorováním nádherných výhledů strávíte celý den.

Medina-Sidonia

Vesnici na vrcholu kopce obklopují zejména pastviny a býčí farmy. Hlavními turistickými atrakcemi jsou gotický kostel Iglesia de la Santa María de la Coronada, zřícenina maurského hradu ze 13. století, starobylé hradby, římský most, kostel Convento de las Descalzas ze 17. století s nádherně zdobenou kopulí a poustevna ze 7. století, jeden z nejstarších kostelů v regionu.

Zahara de la Sierra

Zahara stojí na úbočí kopce v severní části národního parku Sierra de Grazalema a je jako stvořená pro vychutnávání nádherných výhledů, poznávání historie, zajímavých kostelů a skvělé gastronomie. Nad městem se na skalnatém ostrohu tyčí maurský hrad ze 13. století. Během 14. a 15. století tu stávali muslimové a dívali se na protější křesťanské bílé město Olvera, které můžete vidět i dnes.

Villaluenga del Rosario

Villaluenga del Rosario je vysokohorské městečko na úpatí skalnatého masivu v pohoří Sierra de Cádiz. V této typické bílé vesnici stojí Iglesia de San Miguel, malý kostelík z 16. století. Vesnice se také pyšní nejstarší býčí arénou v provincii Cádiz, celou postavenou z kamene. Kousek za vesnicí se turisté mohou vydat do Cuevas de la Manga, prehistorických jeskyní, kde byly nalezeny pozůstatky z neolitu. Hornatá oblast v okolí Villaluenga del Rosario je také skvělým místem pro pěší turistiku a horolezectví.