Ratschings

Ratschings Zdroj: IDM Südtirol/Harald Wisthaler/ Manuel Kottersteger

Kde objevíte zimní ráj pro lyžaře, gurmány i rodiny s dětmi?

Prvotřídní sjezdovky, michelinské restaurace, krásnou turistiku i bohatý program pro rodiny s dětmi. To a mnohem více nabízejí regiony Eggental (zahrnující Obereggen a Carezzu) a Seiser Alm v Dolomitech i 3 Zinnen Dolomity v italských Alpách.

V Jižním Tyrolsku/Südtirol, které se nachází na severu Itálie, se jedineč­ným způsobem propojuje Středomoří a atmosféra Alp. Tato neopakova­telná kombinace se odráží ve všech oblastech zdejšího života. Od maje­státních Dolomitů, které jsou na Se­znamu světového dědictví UNESCO, přes gastronomii, jejíž restaurace se pyšní 25 michelinskými hvězdami, až po pověstnou pohostinnost místních obyvatel.

3 Zinnen Dolomiten3 Zinnen Dolomiten | IDM Südtirol/Harald Wisthaler/ Manuel Kottersteger

Vychutnejte si lyžování s dechberoucími výhledy

Horský masiv Dolomity patří oprávněně mezi velmi oblíbené destinace lyžařů z celého světa. Na milovníky lyžování zde čekají široké upravené sjezdovky, třpytivý sníh, křišťálově čistý vzduch a panoramata, která nemají ve světě obdoby. Navíc je zde široká nabídka míst, kam mohou vyrazit, a díky množství sjezdovek mohou stále objevovat nové loka­lity. V oblasti Eggental se například nachází lyžařské středisko Obereggen, které nabízí 48 km sjezdovek včetně šesti výjimečných černých, sdružených v Latemar Sixpack. Ty jsou obecně považovány za nejlepší pod horským masivem Latemar.

Dalším ze zajímavých míst, která by neměli lyžaři minout, je jednoznačně Seiser Alm v Dolomitech, největší náhorní plošina Evropy. Zdejší sjezdovky umístěné na alpské louce opět uchvátí nádhernými výhledy na okolní přírodu. Většina sjezdovek je modrá či červená, takže se jedná o ideální místo pro rodinnou dovolenou. Nicméně i zkušení lyžaři si Seiser Alm v Dolomitech jistě oblíbí.

Těmito lyžařskými středisky ovšem výčet krásných míst v Itálii nekončí. Úchvatná je i oblast 3 Zinnen Dolomity. Svůj název získala podle tří osamělých skalních zubů, které se nacházejí v těsné blízkosti u sebe. 3 Zinnen Dolomity je malebné údolí s celkem 115 kilometry sjezdovek. Ty kombinují modré, červené i černé trasy, takže si každý může zvolit variantu, která mu nejvíce vyhovuje. Velmi oblíbená trasou je okružní Giro delle Cime s celkovou délkou 34 kilometrů. Ta je mimochodem označována jako nejhezčí sjezdovka v Dolomitech a vede přes pět hor a tři údolí.

EggentalEggental | IDM Südtirol/Harald Wisthaler/ Manuel Kottersteger

Jedinečná gastronomie plná originality a regionálních potravin

Jižní Tyrolsko se může pyšnit i kuchyní, která nejen zasytí, ale skutečně nadchne a roztančí chuťové pohárky každého, kdo ji ochutná. Právem je tato oblast označována za jedno z největších kulinářských center Evropy. A jen máloco potěší tak, jako vynikající jídlo, které si dopřejete po skvělém dni plném lyžování, nebo už dokonce během něj.

V horských chatách si lze dopřát výživné snídaně, které jsou ideálním základem před cestou na svah, vynikající obědy i večeře. A samozřejmě jsou zde k dispozici i drobné pokrmy v průběhu dne. Zdejší návštěvníci se mohou těšit na čerstvé křupavé pečivo s místními sýry, na steaky z prvotřídního hovězího, které pochází z tamního regionu a okolních farem, či třeba na palačinky s lahodným jablečným pyré vyráběným právě v Jižním Tyrolsku. Nesmíme opomenout ani vyhlášená jihotyrolská vína.

Seiser AlmSeiser Alm | IDM Südtirol/Harald Wisthaler/ Manuel Kottersteger

Dolomitský region Seiser Alm je také zárukou kulinářského zážitku a návštěvu zdejších rustikálních chatek a restaurací by si nikdo neměl nechat ujít. Jednotlivá místa přímo vyzařují útulnou atmosféru, vřelost, pohostinnost a nabízí jihotyrolské speciality připravované z místních produktů, které pocházejí z blízkých farem. Tradičně se zde podávají knedlíky, tzv. Herrengröstl (telecí s bramborem) nebo třeba Kaiserschmarren (dezert císařský trhanec). Své chuťové pohárky obšťastní i lidé, kteří vyrazí do oblasti Drei Zinnen Dolomity. Kromě ochutnávky místních specialit mohou zájemci vyrazit i za poznáním do malebné obce Toblach/Dobbiaco a podívat se na vlastní oči, jak vznikají sýry a mléčné produkty. A samozřejmě i ochutnat jejich různé variace. 

Zábavný program a atrakce pro celou rodinu

Oblast Jižního Tyrolska nabízí široké možnosti vyžití pro jednotlivce, skupiny přátel i celé rodiny. V oblasti Eggental, v rámci skiareálu Carezza, vznikl přímo rodinný lyžařský areál. Ten nabízí mimo jiné tři dětské parky a snowparky. Děti se zde snadno zabaví a mohou se těšit například na skákací hrad, sáňkování, dětské sjezdovky a samozřejmostí jsou i instruktoři lyžování.

Na ty nejmenší myslí i ve snowparku ve skiareálu Seiser Alm. Kromě toho se zde nachází největší snowpark v Evropě se všemi možnými atrakcemi a překážkami, které si snowboardisté, a nejen oni, dovedou představit.

EggentalEggental | IDM Südtirol/Harald Wisthaler/ Manuel Kottersteger

Velmi oblíbeným místem, kam rodiče se svými dětmi vyrážejí, je 3 ZinnenDolomity se skiareálem Haunold. Ten je velmi snadno dostupný na čtyřsedačkové lanovce, která začíná přímo v centru místní vesnice. Pro rodiny jsou zde připravené modré a červené sjezdovky, dětský kurs skikrosu i sáňkařská dráha. Kombinace těchto a dalších atrakcí tak vytváří jedinečný zážitek pro celou rodinu.

Zajímavé akce a události

Seiser AlmSeiser Alm | IDM Südtirol/Harald Wisthaler/ Manuel Kottersteger

Eggental: Unikátní vánoční trhy s magickou atmosférou čekají u jezera Karer See  Alm v Dolomitech: Swing on Snow je 5denní hudební festival, který rozezní sjezdovky. 3 Zinnen Dolomity: Nová desetimístná sedačka na Helmjet.