Château de Chambord: Chambord patří k nejznámějším zámkům v celé Francii a je ze zámků na Loiře největší. Stavba této opulentní perly francouzské renesance, která měla původně sloužit jako lovecké sídlo krále Františka I. Francouzského, začala v roce 1519 a původní vzhled je přisuzován italskému architektovi Domenicu da Cortonovi. Pravděpodobný je vliv Leonarda da Vinciho, který v té době působil na královském dvoře. Stavba nebyla nikdy dokončena a při pohledu na její olbřímí proporce se není co divit: šířka průčelí 128 metrů, výška středového donjonu až 56 metrů, 440 místností, 282 ohnišť, 800 tesaných sloupů a 84 schodišť. Zámek obklopuje park o rozloze 13 000 akrů obehnaný zdí o délce 31 kilometrů. Na Františkův nápad stočit pět kilometrů vzdálený tok Loiry pod zdi zámku už (naštěstí) nedošlo.

Château de Chambord: Chambord patří k nejznámějším zámkům v celé Francii a je ze zámků na Loiře největší. Stavba této opulentní perly francouzské renesance, která měla původně sloužit jako lovecké sídlo krále Františka I. Francouzského, začala v roce 1519 a původní vzhled je přisuzován italskému architektovi Domenicu da Cortonovi. Pravděpodobný je vliv Leonarda da Vinciho, který v té době působil na královském dvoře. Stavba nebyla nikdy dokončena a při pohledu na její olbřímí proporce se není co divit: šířka průčelí 128 metrů, výška středového donjonu až 56 metrů, 440 místností, 282 ohnišť, 800 tesaných sloupů a 84 schodišť. Zámek obklopuje park o rozloze 13 000 akrů obehnaný zdí o délce 31 kilometrů. Na Františkův nápad stočit pět kilometrů vzdálený tok Loiry pod zdi zámku už (naštěstí) nedošlo. Zdroj: Profimedia.cz

Château de Blois: Zámek Blois najdeme ve stejnojmenném městě napůl cesty mezi Orléans a Tours. Z venku zámek působí poněkud nahodile – sestává totiž z několika budov, jejichž konstrukce probíhala průběžně od 13. do 17. století. Zámek tak výborně reprezentuje hned čtyři architektonické slohy – k vidění je středověká pevnost ze 13. století, gotické křídlo Ludvíka XII., renesanční křídlo Františka I. Francouzského a klasicistní křídlo Gastona Orleánského. V roce 1429 zámek navštívila při cestě k Angličany obsazenému Orléans Johanka z Arku, které se zde dostalo požehnání od arcibiskupa remešského.
Château de Chenonceau: Ač je zámek u vesničky Chenonceaux součástí údolí Loiry, je ve skutečnosti vystavěn přímo na řece Cher, respektive na mostě, který přes ni vede. Tato architektonická rarita byla ve své současné podobě postavena v letech 1514 až 1522 a mísí se v ní pozdní gotika a raná renesance. Zámek často fungoval jako sídlo vznešených dam – sídlily zde Diana de Poiters, vdova po Jindřichu II. Kateřina Medicejská či její snacha Luisa Lotrinská, manželka Jindřicha III. Luisu zde v září 1589 zastihla zpráva o vraždě jejího manžela. Ovdovělá královna propadla depresím a v černě vymalovaných pokojích Chenonceau vybavených morbidními tapisériemi strávila příštích jedenáct let. Vedle bohaté sbírky tapisérií dnes Chenonceau nabízí také překrásné zahrady a po Versailles se jedná o druhý nejnavštěvovanější zámek v celé Francii.
Château de Chaumont: Původní hrad Chaumont byl postaven v 10. století Odem I., hrabětem z Blois, a následně přešel do vlastnictví rodu Amboisů. V 15. století se Pierre d’Amboise neúspěšně vzbouřil proti králi Ludvíku XI. Hrad mu byl zabaven, v roce 1465 zbořen a následně přestavěn v renesančním stylu. Vedle prohlídky vlastního zámku a muzea jsou v rozsáhlých zámeckých zahradách k vidění také stáje pro koně i pro osly, včelín a hřbitov pro domácí mazlíčky.
Château d’Amboise: Zámek Amboise stojí na místě původní galského oppida v Amboise nedaleko Tours. Středověký hrad si v 15. století přivlastnili francouzští králové a provedli rozsáhlou přestavbu – Amboise byl jedním z prvních francouzských zámků, kde byly uplatněny renesanční principy. Zámek má poněkud morbidní historii – Karel VII. zde zemřel, když se uhodil do hlavy o překlad nad dveřmi, nachází se zde hrobka Leonarda da Vinciho a v roce 1560 tu bylo 1200 protestantů pověšeno ze zdí zámku na železných hácích jako trest za spiknutí proti mladému Františkovi II. Vedle bohatých zahrad a interiéru nabízí Amboise také krásný výhled na Loiru.
Château de Villandry: V podstatě všechny zámky v údolí Loiry oplývají krásnými zahradami. Ty nejhezčí však najdeme kolem zámku Villandry. Nynější zámek byl postaven kolem originální pevnosti ze 14. století ve století 16. rodem Le Bretonů. Zámek prošel rukama Napoleonova bratra Jérôma a v roce 1906 jej zakoupil španělský doktor a výzkumník Joachim Carvallo. Carvallo za rekonstrukci Villandy utratil značné množství peněz – jeho žena byla bohatou americkou dědičkou – a právě on zde nechal obnovit dnes slavné zahrady. Mezi tyto zahrady patří vodní zahrada, ornamentální květinové a zeleninové zahrady a také bludiště. Samotná budova zámku pak upoutá především avantgardní architekturou.
8
Fotogalerie

Nejzajímavější zámky na francouzské Loiře

Ve Francii najdeme dvě světoznámé řeky. Zatímco Seina protéká Paříží a její vody jsou tak už od nepaměti svědkem bouřlivé historie „města světla“, Loira si to v poklidu šine severním směrem středem země.

U Orléans pak nejdelší francouzská řeka uhýbá zhruba v polovině svého toku na západ a míří k Atlantiku. Lidská osídlení v povodí Loiry píšou historii už desítky tisíc let, dnes však tato oblast vyniká především množstvím krásných hradů a zámků z 10. až 15. století. Architektonicky nejbohatší část toku, údolí Loiry, začíná právě za Orléans a dnes celá patří na Seznam světového dědictví UNESCO. Na ty nejzajímavější stavby v této oblasti se podíváme v komentované fotogalerii.