Kemeri

Kemeri Zdroj: Profimedia.cz

Jelgava
Hrad Turaida v NP Gauja
Riga
Jurmala
5
Fotogalerie

Lotyšsko se znovu otevírá světu. Kam se v prostředním pobaltském státu vydat?

Šestnáctého června 2021 zrušilo Lotyšsko ta nejtvrdší omezení týkající se cestování do země během probíhající pandemie nemoci COVID-19. Klíčové je především zrušení dosavadního příkazu, který umožňoval přicestování do této pobaltské země pouze za vymezených podmínek. Lotyšsko se tak opět otevírá turismu a byla by škoda této lákavé, avšak zároveň ekonomicky výhodné nabídky nevyužít. Pro potencionální dovolenou na Baltu vám přinášíme několik tipů.

Zákaz přicestování do Lotyšska nadále platí pro občany zemí s vysokým rizikem či pro ty jedince, kteří se v těchto zemích v předchozích deseti dnech pohybovali. Naprosto volný vstup pak bude umožněn těm, kteří disponují elektronickým certifikátem o očkování proti COVID-19 či nemoc v posledních šesti měsících prodělali a mohou předložit potvrzení o bezinfekčnosti. Pro ostatní stále platí nutnost negativního PCR testu a následná desetidenní karanténa. O aktuálních detailech o cestování do a také návratu z Lotyšska se vždy informujte na webových stránkách ministerstva zahraničí.

A kam se tedy můžete v Lotyšsku vydat?

Riga, Paříž severu

Už jen proto, že do země pravděpodobně vstoupíte přes jeho mezinárodní letiště, se hlavnímu městu jen stěží vyhnete. Riga byla na dlouhodobém obchodním uzlu v přirozeném přístavu v ústí řeky Daugava oficiálně založena v roce 1201 biskupem Albertem, vůdcem křížové výpravy proti původním pohanským obyvatelům Livonska (území zahrnující dnešní Lotyšsko a Estonsko). V roce 1211 začal Albert budovat Rižský dóm, katedrálu, kolem které v následujících osmi staletích rostla dnešní Riga. Samotná katedrála, která dnes patří Litevské evangelické luteránské církvi, je známá především svými varhanami, které byly v době uvedení do provozu v roce 1884 se skoro sedmi tisíci píšťalami největší na světě.

Kolem Rižského dómu rostla Stará Riga (Vecrīga), dnešní historické centrum města. Dvě stě metrů na sever od dómu nalezneme katedrálu svatého Jakuba z roku 1225, která je symbolem lotyšského katolicismu a sídlem rižského arcibiskupa. Na západ od této katedrály najdeme u břehů Daugavy Rižský zámek z roku 1330, sídlo prezidenta Lotyšské republiky. Zbytek Staré Rigy se pak rozkládá směrem na jihovýchod. Z vysoké věže kostela svatého Petra si můžeme užít panorama celého města a poslední zachovalé zbytky městského opevnění jsou ke spatření v podobě Prašné věže.

Riga však nejsou pouze středověké památky. Město nabízí nespočet parků, včetně rozsáhlého Mežaparksu na severu, kde najdeme i městskou zoo. Vzhledem ke své poloze v ústí Daugavy je to všude ve městě blízko k vodě a k příjemným promenádám. Samozřejmostí jsou pak i všechny možné výdobytky moderního kulturního a sportovního vyžití. Zajímavostí je například skanzen ve východní části města. Fanoušci secese pak určitě nemohou minout Albert Street.

Pobřeží Baltu

Lotyšské pobřeží měří v úhrnu více než pět set kilometrů a nabízí bezpočet kratších či delších výletů. Třeba třicetikilometrový výlet z Rojy do Kolky na nejzazší západní výspě Rižského zálivu vám v plné kráse ukáže všechny možné taje baltského pobřeží včetně rozsáhlých a často liduprázdných písečných pláží. Z mysu Kolka se dále na západ po hraně mezi zálivem a otevřeným Baltem line Livské pobřeží, kde v prastarých rybářských vesnicích dodnes žijí poslední skupiny etnických Livů. Velká část tohoto pobřeží spadá pod Slīterský národní park. Pokud si vody chcete užít bez zbytečného chození, můžete se jednoduše ubytovat v letovisku Jurmala dvacet pět kilometrů západně od Rigy. Mezi Jurmalou a Rojou pak určitě stojí za vidění národní park kolem přímořské laguny Engure. Oblíbeným je i Národní park Ķemeri s lávkami, které vás provedou mezi mokřady.

Neméně bohatá je i východní strana Rižského zálivu. Mezi městy Tuja a Vitrupe nalezneme pitoreskní dvanáctikilometrový úsek balvanovitých pláží. Na sever od Salacgrivy se pak skoro až k hranici s Estonskem vinou překrásné přímořské louky.

A co ve vnitrozemí?

Vedle Rigy je jedním z nejpopulárnějších míst v Lotyšsku město Sigulda, které leží asi padesát kilometrů východně od Rigy. Sigulda leží v překrásném úseku údolí řeky Gauja, která se zde zařezává do rudého devonského pískovce. Sigulda těsně sousedí s národním parkem Gauja, který je nejstarším a největším v Lotyšsku. Idylické turistické stezky zde procházejí mezi lesy a četnými pískovcovými útvary včetně Gutmanovy jeskyně, která je největší jeskyní v zemi. V parku jsou k vidění i mnohé hrádky, pevnosti a kostely. V srdci parku pak doporučujeme navštívit městečko Līgatne, které hostí rezervaci pro zvířata z celé země. V samotné Siguldě pak upoutají především dva hrady – trosky středověkého hradu z počátku třináctého století a také novogotický „nový“ hrad z roku 1878, který je dnes sídlem oblastní rady.

Významnými vnitrozemskými památkami jsou barokní paláce v Jelgavě a Rundāle, čtyřicet až šedesát kilometrů na jih od Rigy. Oba paláce leží na území bývalého kuronského vévodství, které bylo mezi lety 1562 a 1791 lenním územím Polsko-litevské unie. Vévoda Ernst Johann von Biron nechal oba paláce vybudovat v průběhu 18. století a obě budovy jsou dílem italského architekta Bartolomea Rastrelliho. Jedná se o masivní stavby, které si dodnes udržují svoji důležitost. V paláci v Jelgavě sídlí Lotyšská zemědělská univerzita, zatímco Rundāle je kromě muzea dodnes využíváno k hoštění zahraničních státníků.

Pokud vás naše tipy do Lotyšska nalákaly, neváhejte se tam vydat. Tato malá pobaltská země vás neoslní pouze přírodními a kulturními poklady, ale také vyspělým a v porovnání se známějšími částmi Evropy poměrně levným pohostinstvím.

Bohatou nabídku tipů na vaše evropské putování přináší i aktuální speciál Evropská města, který pořídíte v maloobchodní síti nebo přes iKiosek.cz.