Valletta. Elegantní hlavní město země bylo pro množství památek zapsáno na seznam UNESCO. Při procházce malebnými uličkami uvidíte řadu výstavních paláců, kostelů, fontán a uměleckých děl. Minout byste neměli katedrálu svatého Jana, baziliku Panny Marie Karmelské, Velmistrovský palác, pevnost St. Elmo nebo zahrady Argoti.

Valletta. Elegantní hlavní město země bylo pro množství památek zapsáno na seznam UNESCO. Při procházce malebnými uličkami uvidíte řadu výstavních paláců, kostelů, fontán a uměleckých děl. Minout byste neměli katedrálu svatého Jana, baziliku Panny Marie Karmelské, Velmistrovský palác, pevnost St. Elmo nebo zahrady Argoti. Zdroj: Profimedia.cz

Mdina. Nádherné středověké město leží ve vnitrozemí ostrova na vrcholku nevysokého kopce. Až do šestnáctého století bývala Mdina hlavním městem. I zde najdete krásné kostely, paláce a několik klášterů. Překážet vám navíc nebude automobilová doprava, ta je v centru Mdiny zakázána.
Rabat. Rabat je městem, které leží hned v sousedství Mdiny, návštěvu těchto dvou lokalit lze tedy jednoduše spojit v jednom dni. Za prohlídku v Rabatu stojí třeba velký šlechtický dům Casa Bernard, archeologické naleziště římské vily nebo katakomby svatého Pavla.
Hypogeum Ħal Saflieni. Při návštěvě Malty byste měli určitě navštívit alespoň jeden nebo dva ze zdejších pravěkých chrámů. Podzemní posvátný komplex v Ħal Saflieni je jednou z nejvýznamnějších maltských megalitických památek zapsaných na Seznam UNESCO. Pochází z doby asi 3800 až 2500 př. n. l.
Tarxien. V docházkové vzdálenosti od Ħal Saflieni najdete další pravěký unikát – komplex čtyř neolitických chrámů Tarxien. Jedná se o nejrozsáhlejší a nejlépe dochovanou pravěkou památku na ostrově. Na kamenných pozůstatcích dobře uvidíte různé dochované ornamenty a reliéfy. Alternativou k Tarxienu je dále třeba chrám Hagar Qimnebo Mnajdra.
Blue Grotto. Modrá jeskyně je asi nejnavštěvovanější přírodní atrakcí na Maltě. Nachází se na jižním pobřeží. Jedná se vlastně o vysoké skalní útesy, proděravěné na několika místech systémem jeskyní. Atraktivitu místa dotváří hra barev, způsobená zejména v ranních hodinách dopadajícími slunečními paprsky.
10
Fotogalerie

TOP 10: Co vidět na Maltě? Středomořské souostroví se od června znovu otevře turismu

Tempo očkování může středomořské ostrovní zemi závidět skoro celá Evropská unie. Podíl obyvatel Malty naočkovaných alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu se blíží polovině, a země proto už s radostí vyhlíží letní sezónu. Oznámila, že turismus by se měl nastartovat začátkem června, přičemž naočkovaní turisté budou moci přijet bez omezení. Neočkovaní turisté ze žlutě označených zemí budou na Maltu vpuštění po předložení negativního PCR testu. Cestování ze zeleně označených zemí pak bude bez omezení. Česká republika je prozatím mezi žlutými zeměmi. Aktuální informace před cestou najdete na webu visitmalta.com. V dnešním žebříčku jsme vybrali deset zajímavých míst, jejichž návštěva zpestří vaši dovolenou.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: