Černá pláž. Sopečná pláž Reynisfjara se nachází nedaleko městečka Vik na jihu Islandu. Na první pohled zaujme její černý písek a oblázky a nádherné čedičové skalní útvary. Při návštěvě je radno dávat pozor na takzvané plíživé vlny, které z místa dělají jednu z nejnebezpečnějších pláží na světě. Objevit se mohou i na jinak zdánlivě klidné hladině.

Černá pláž. Sopečná pláž Reynisfjara se nachází nedaleko městečka Vik na jihu Islandu. Na první pohled zaujme její černý písek a oblázky a nádherné čedičové skalní útvary. Při návštěvě je radno dávat pozor na takzvané plíživé vlny, které z místa dělají jednu z nejnebezpečnějších pláží na světě. Objevit se mohou i na jinak zdánlivě klidné hladině. Zdroj: Profimedia.cz

Gejzír Strokkur. Turisticky velmi oblíbený gejzír se nachází v geotermální oblasti u řeky Hvítá na jihozápadě ostrova. Vyhledáván je zejména proto, že je velmi aktivní. Vodu do výšky dvaceti metrů chrlí zhruba každých deset minut.
Ledovcová laguna Jökulsárlón. Laguna má plochu zhruba 18 kilometrů čtverečních a nalézá se mezi mořem a ledovcem Breiðamerkurjökull. Z něj se odtrhávají ledové kry, které pak volně plují po hladině laguny. Dopravu turistů po jezeře obstarávají obojživelné čluny.
Kaňon Fjaðrárgljúfur. Nejznámější islandská soutěska se nachází na jihovýchodě země. Protéká jí řeka Fjaðrá. Kaňon je dlouhý zhruba dva kilometry a jeho strmé skalní stěny se vypínají do výšky až sta metrů.
Vodopád Gullfoss. Gullfoss je jedním z nejznámějších a nejvyhledávanějších islandských vodopádů. Leží na trase takzvaného Zlatého kruhu v jižní části ostrova. Vodopád tvoří dvě na sebe navazující kaskády, vysoké deset a dvacet metrů.
Národní park Skaftafell. Národní park se nachází na jihu Islandu a je vyhledáván mimo jiné pro své ledovcové jeskyně. Další zdejší zajímavostí je dvacet metrů vysoký vodopád Svartifoss, unikátní svým čedičovým skalním pozadím.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejkrásnější místa magického Islandu aneb poznejte zemi ledu a ohně

Jen málokterý jiný stát se může pochlubit tak spektakulární krajinou jako severský Island. Divoká přírodní krása tohoto ostrova po zásluze okupuje první příčky seznamů míst, kam se chce řada cestovatelů podívat. Země je pro turisty otevřená a epidemická situace je tam poměrně klidná. Možná i díky poměrně striktním pravidlům při vstupu, kdy je vyžadována povinná pěti- až šestidenní karanténa a opakované PCR testování. Těmto opatřením se nicméně mohou vyhnout ti, kteří doloží osvědčení o vakcinaci, případně test protilátek, který dosvědčí, že onemocnění covid-19 prodělali. Vzhledem ke stupni promoření Česka je tedy pro mnoho spoluobčanů Island na dosah.

Následující žebříček chápejte jen jako stručnou ochutnávku toho nejlepšího z Islandu. Ostrov nabízí atraktivních míst tolik, že by bez problémů naplnit i žebříček o stovce položek.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: