Římský most, Cordóba, Španělsko. Andaluské město Cordóba je přeplněné památkami, jednou z nich je právě i starověký Římský most, vystavěný již v prvním století našeho letopočtu. Jedná se o kamenný, 331 metrů dlouhý most s šestnácti oblouky. Na konci mostu stojí římská pevnost Torre de la Callahorra, která střežila vstup do města.

Římský most, Cordóba, Španělsko. Andaluské město Cordóba je přeplněné památkami, jednou z nich je právě i starověký Římský most, vystavěný již v prvním století našeho letopočtu. Jedná se o kamenný, 331 metrů dlouhý most s šestnácti oblouky. Na konci mostu stojí římská pevnost Torre de la Callahorra, která střežila vstup do města. Zdroj: Profimedia.cz

Starý most, Mostar, Bosna a Hercegovina. Známý obloukový most nad řekou Neretvou v bosenském Mostaru vznikl na konci 16. století v osmanské éře. Během bosenské války v 90. letech století dvacátého byl zničen, v novém tisíciletí jej ale obnovili a dnes opět představuje dominantu tohoto jedinečného města. Spolu s historickým jádrem Mostaru je zapsán na Seznam památek UNESCO.
Tower Bridge, Londýn, Velká Británie. Kombinovaný visutý a zvedací most Tower Bridge je jedním z nejznámějších symbolů britské metropole. Spojuje část London City s městskou částí Tower Hamlets. Vystavěn byl na konci 19. století. Ve věžích mostu je umístěna historická expozice a turisticky přístupné jsou i obě lávky, které je spojují.
Kapličkový most, Luzern, Švýcarsko. Ve švýcarském Luzernu stojí nejstarší dřevěný krytý most v Evropě. Postaven byl už v roce 1333 a dnes se jedná o symbol města. Spojuje břehy řeky Reuss. Stříšky mostu zdobí trojstranné obrazy pocházející z doby protireformace.
Avignonský most, Avignon, Francie. Původně na tomto místě stával dřevěný most vystavěný ve 12. století. V roce 1355 jej nahradil most kamenný, měl 22 oblouků a měřil úctyhodných 900 metů. V druhé polovině sedmnáctého století jej bohužel zničila katastrofální povodeň, po níž již nebyl opraven. Dnes tak stojí pouze poslední čtyři oblouky.
Most Karla Teodora Falckého, Heidelberg, Německo. Kamenný obloukový most v univerzitním městě Heidelberg byl postaven na konci 18. století, i tak mu nikdo neřekne jinak než „starý most“. Vede přes řeku Neckar a má délku zhruba 200 metrů. Vstupuje se na něj takzvanou Mosteckou branou, která bývala součástí středověkého opevnění města.
10
Fotogalerie

TOP 10: Mosty jako turistická atrakce. Cesta Evropou za nejzajímavějšími historickými mosty

Mosty jsou většinou poměrně nudnými stavbami, které mají jediný účel – pomoci pocestným dostat se z jednoho břehu řeky na druhý. Staří stavitelé si ale kolikrát s mosty vyhráli, takže po pár uplynulých staletích se v mnohých případech jedná o vyhledávané turistické cíle. Své o tom může vyprávět třeba pražský Karlův most, který je jednou z nejkrásnějších památek v české metropoli. Není ale sám, po Evropě najdete podobných příkladů poměrně dost. Na výběr z nich se podíváme v dnešním žebříčku.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: