Mohutné opevnění Cottonery

Mohutné opevnění Cottonery Zdroj: Profimedia.cz

Mohutné opevnění Cottonery
Mohutné opevnění Cottonery
Cospicua
Hlídková věž
5
Fotogalerie

Cottonera: Pevnostní komplex na ostrově Malta ukrýval za svými mohutnými hradbami tři města

Toto místo je také nazýváno „kolébka maltské historie“. Bylo známo již Féničanům, kteří oceňovali jeho strategickou polohu s ideálním přístavem na Maltě, kterou v té době nazývali „Malet“, což je chráněné a bezpečné místo i přístav.

Pojmenování Cottonera se váže ke jménu velmistra řádu maltézských rytířů Nicholase Cottonery, který nechal v roce 1670 vybudovat nové opevnění, jež chránilo tři města ležící naproti Vallettě na poloostrovech na druhém břehu Velkého přístavu. Byla to města Birgu, Senglea a Cospicua. Vybudováním tzv. Cottonerovy linie vznikl pevnostní komplex zvaný Cottonera.

Pevnost v Birgu zvaná St. Angelo se pak stala i sídlem velmistra řádu a v době obléhání a invaze Turků v roce 1565 zde bylo rovněž hlavní velitelství rytířů. Na počest vítězství nad Turky pak bylo město Birgu přejmenováno na Vittoriosa.

Dnes skýtá Cottonera návštěvníkům mnoho příležitostí k prohlídce četných historických pamětihodností. Turistickou atrakcí ve městě Senglea je hlídková věž - vedette -, která je charakteristickým prvkem obranného systému pevnostního komplexu Cottonera. Její pozorovací a strážní funkci příznačně dokreslují na ní vytesané symboly ostražitosti – oči a uši.