Madridský bleší trh Rastro

Madridský bleší trh Rastro Zdroj: Profimedia.cz

Madridský bleší trh Rastro
Madridský bleší trh Rastro
Madridský bleší trh Rastro
Madridský bleší trh Rastro
Madridský bleší trh Rastro
15
Fotogalerie

Rastro: Populární bleší trh, který se stal pro mnoho Madriďanů milou nedělní povinností

Ocitnete-li se ve starém Madridu nebo spíše ryzím Madridu, jak nazývají tuto část města, ohraničenou ulicemi Mesón de Paredes a Mayor, jeho obyvatelé, bude vám připadat, jako byste se najednou přenesli z moderní metropole do malého provinčního městečka s jeho tradičními rodinnými i společenskými rituály.

Ve všední den se odevšad ozývají zvuky nástrojů vycházející ze zdejších řemeslnických dílen, na lavičkách ve stínu stromů nebo v místních hospůdkách hrají staří pánové domino či karty, ženy tu nakupují v mrňavých krámcích zeleninu a jiné potraviny. V neděli se atmosféra mění. Všichni míří na Rastro, což je bleší trh, jehož jakýmsi neoficiálním centrem je ulice Ribera de los Curtidores a přilehlé uličky. Prodávají se tu věci užitečné i naprosto zbytečné, staré krámy, které nejsou zdánlivě k ničemu, nejrůznější kuriozity, ale i hezké starožitné kousky. Obleženy bývají stánky se starými knihami, časopisy a plakáty. Našinec jen žasne, co všechno je možné prodat.

Jít na Rastro pokládají mnozí Madriďané za jakousi milou nedělní povinnost. Většinou neopomenou zajít ke svatému Isidorovi, což je patron Madridu, který má svůj svatostánek v ulici Toledo.