Mdina: Bývalá maltská metropole má za sebou více než čtyřtisíciletou historii

Mdina: Bývalá maltská metropole má za sebou více než čtyřtisíciletou historii Zdroj: Profimedia.cz

Katedrála svatého Pavla
Palác Vilhena
Biskupský palác
Palazzo Falzon (také Norman House)
Vstupní brána
7
Fotogalerie

Mdina: Bývalá maltská metropole má za sebou více než čtyřtisíciletou historii

Mdina je typické středověké město situované na kopci 192 m nad mořem uprostřed ostrova Malta. Bez nadsázky bývá také nazývána „nekorunovanou královnou Malty“.

Mdina je stará více než čtyři tisíciletí a odpradávna byla centrem a hlavním městem ostrova. Féničané ji nazývali Malet, což znamená chráněné místo nebo úkryt, Římané Melita, což je med, a když ji v 9. století Arabové opevnili, přejmenovali ji na „Mdina“, tedy opevněné město. Bylo nazýváno také Cittá Notabile a bylo sídlem biskupské diecéze a univerzity. Když se hlavním městem stala Valletta, byla Mdina přezvána na staré město, kde žijí aristokraté ve svých palácích.

Ve městě je mnoho architektonických skvostů. Hned za Mdinskou bránou, kterou se vstupuje do města, je Vilhenův palác, kde bylo dříve před ničivým zemětřesením v roce 1693 sídlo univerzity. Katedrála svatého Pavla je sídlem biskupství a je nejlepším barokním dílem na ostrově, které postavil Lorenzo Gafa v letech 1697–1702 jako své mistrovské dílo. Palazzo Falzon (také Norman House) je nejlépe zachovaná středověká stavba v Mdině. Pochází z roku 1495 a vyznačuje se dvojitými oblouky v oknech.