Zátoka Scapa Flow

Zátoka Scapa Flow Zdroj: Profimedia.cz

Zátoka Scapa Flow
Zátoka Scapa Flow
Zátoka Scapa Flow
Zátoka Scapa Flow
Zátoka Scapa Flow
11
Fotogalerie

Zátoka Scapa Flow: Bojiště z 2. světové války je dnes vyhlášeným eldorádem potápěčů k vrakům lodí

Dnes je život ve Scapa Flow na Orknejích celkem poklidný, ale v první polovině 20. století zde panoval čilý ruch. Zátoka Scapa Flow sloužila od roku 1914 jako hlavní základna Britského královského námořnictva. Bylo proto nutné toto velmi strategické místo dobře chránit.

Kromě vybudovaných pobřežních opevnění, která jsou na mnoha místech dodnes dochovaná, sloužily k obraně i potopené vyřazené lodě blokující vjezd do zálivu. Tyto obranné lodě potopené během světových válek měly blokovat vjezd do zátoky mezi ostrovy Lamb Holm, Glimps Holm, Burray a South Ronaldsay. Britové věřili, že tyto potopené lodě budou stačit a zabrání vjezdu nepřátelským lodím a ponorkám.

Dne 14. října 1939 se však ukázalo, jak se britští důstojníci spletli. Německá ponorka U-47 totiž využila vysokého přílivu a proklouzla do zátoky. Němci torpédovali britskou vojenskou loď Royal Oak. Na palubě potopené lodi tehdy zahynulo více než osm set vojáků. Tato tragická událost ukázala, že válečný přístav Scapa Flow bude nutné lépe chránit. Na východní straně zálivu nechal proto sir Winston Churchill přes čtyři průplavy vybudovat hráze z betonových bloků. Bariéry obklopené rezavými vraky starých hlídkových lodí nyní nesou hlavní silnici z hlavního města Orknejí Kirkwallu do Burwicku na jihu.