Santorini (Red Beach)

Santorini (Red Beach) Zdroj: Profimedia.cz

Santorini (Pyrgos)
Mallorca (Valldemossa)
Mallorca (Serra de Tramuntana)
Korsika (Bonifacio)
Korsika (Calanques de Piana)
6
Fotogalerie

TOP 3 ostrovy Středozemního moře. Čas začít plánovat letní dovolenou

Necháváte plánování letní dovolené až na poslední chvíli, nebo míváte většinou jasno už v zimě? Koronavirová pandemie narušila naše návyky a upřímně řečeno – bůhví, jak to v Evropě v létě bude vypadat. Přinejhorším s negativním testem by však pro nás evropské dovolenkové destinace snad být přístupné měly. Začít se porozhlížet po tom správném místě, kde si letos v létě odpočinout, tak určitě nezaškodí. Je libo Středomoří? Je libo ostrovy? V tom případě se nechte inspirovat našimi tipy.

Santorini, Řecko

Možná je to tak trochu klišé, ale Santorini opravdu patří mezi nejkouzelnější místa celého Středomoří. Jedná se o souostroví, které vzniklo z dávného většího ostrova poté, co jej zničil výbuch sopky. Největším lákadlem dnešního Santorini je bezesporu především západní hrana ostrova Théra, kde se vysoko nad mořskou hladinou sopečné kaldery tyčí sněhobílé vesničky s řeckými kostelíky zdobenými typickými modrými kupolemi. Za tu vůbec nejmalebnější z nich je pokládána obec Oia. Fira, Imerovigli nebo Firostefani se ale drží hned v závěsu. Za vidění nicméně určitě stojí třeba i bílé vesnice Pyrgos nebo Megalochori ležící ve vnitrozemí ostrova.

Pláže najdete na východním pobřeží Théry, lidé sem jezdí zejména do Kamari nebo Perissy. Turisty, kteří jsou zvyklí na bílý jemný písek nebo oblázky, určitě zaujme barva zdejších pláží. Kvůli sopečnému původu ostrova jsou některé z nich černé. Oblíbený je mezi návštěvníky ostrova také lodní výlet po kaldeře. Detailně se tak mohou seznámit s důsledky sopečné aktivity ostrova a při jedné ze zastávek vystoupat i na vrcholek nového vulkánu, který začal růst uprostřed kaldery.

Co se týká dochovaných historických památek, je nabídka Santorini relativně střídmá. Na vysokém kopci nad Kamari je zpřístupněna archeologická lokalita starého řeckého města Théra. Pozůstatky ještě staršího osídlení, které patrně vzalo za své právě při dávném výbuchu místní sopky, pak jsou k vidění ve vesnici Akrotiri na jihu ostrova.

Mallorca, Španělsko

Největší z Baleárských ostrovů si určitě zamilujete. Nabídka Mallorky je totiž opravdu bohatá a své si zde najde asi každý. V prvé řadě jsou to krásná přímořská letoviska s úžasnými plážemi. Ty nejlepší najdete zejména na východním pobřeží. Za tu vůbec nejkrásnější, jejíž obrázky používají cestovní kanceláře v souvislosti s Mallorkou zdaleka nejčastěji, je považována Cala del Moro v jihovýchodním cípu ostrova. Známost si ovšem vybírá daň v poměrně značných davech turistů, které sem v sezóně míří.

Milovníci historických památek by měli věnovat pozornost hlavní městu ostrova, Palmě. Její dominantou je jednak architektonicky zajímavě řešený hrad Castel de Bellver, jednak přenádherná gotická katedrála Panny Marie. Za výlet dále stojí historická horská vesnice Valldemossa s klášterem, v němž přebýval polský hudební skladatel Fryderyk Chopin, anebo městečko Capdepera.

Nadšenci do přírodních krás jistě ocení nespoutané kouzlo pohoří Serra de Tramuntana s nespočtem kilometrů pěších stezek, které zabírá celou západní část ostrova. Právě proto jsou západní břehy Mallorky až na pár výjimek neobydlené. Hory a skály zde příkře spadají přímo do moře. Na západě se zkrátka příliš nevykoupete, ale ty výhledy z útesů nad mořem, ty fakt stojí za to. Východní pobřeží pak pro změnu nabízí hned několik zpřístupněných krápníkových jeskyní. Mezi nejhezčí patří CuevasdelDrach a Cuevas de Arta.

Korsika, Francie

Francouzská Korsika se zapsala do dějin jako rodiště slavného vojevůdce a státníka Napoleona Bonaparte. Zároveň bývá považována za jedno z nejkrásnějších míst Středomoří, které vyniká svými horskými sceneriemi, skvostným pobřežím a malebnými starými městečky. Ostrov má velmi nízkou hustotu zalidnění a v sezóně nebývá přeplněn ani turisty, neboť letecké spojení se zbytkem Evropy není zrovna četné. Pro českého cestovatele je nejlepší cestou vlastní doprava a využití trajektu z Nice, Janova nebo Livorna.

Pláže jsou na Korsice roztroušeny podél celého pobřeží, kamenité i písčité. Tou nejznámější je Palombaggia s bílým pískem a křišťálově čistou vodou. Na některých zapadlejších korsických plážích se vám stane, že na nich budete úplně sami, ale zrovna u této se vám to pravděpodobně nepoštěstí.

Z přírodních krás na Korsice lze zmínit oblast Calanques de Piana na západě ostrova, kde se můžete kochat unikátní scenerií mohutných oranžových a růžových skalních útvarů. Lokalita je zapsána na Seznamu památek UNESCO. Krásou nezaostává ani přírodní rezervace Scandola, ležící taktéž na západním pobřeží. Milovníci horské turistiky pak určitě vyrazí zdolat vrcholek Monte Cinto, nejvyšší horu celého ostrova. Vypíná se do výšky 2706 metrů nad mořem.

Koho zajímá historie, určitě při návštěvě ostrova nevynechá hlavní město Ajaccio, kde je k vidění mj. právě rodný dům Napoleona. Bez zajímavostí ale nejsou ani další korsická města, zejména živá Bastia, vnitrozemské, mohutnými horami obklopené Corte nebo nadmíru fotogenické, přímořské Bonifacio. Připomínky pravěkého osídlení pak najdete na místě zvaném Filitosa, kde se dochoval megalitický komplex až 4000 let starých menhirů.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: