Litva - hrad Trakai

Litva - hrad Trakai Zdroj: Profimedia.cz

Lotyšsko - hlavní město Riga
Albánie - národní park Theth
Sardinie
Sardinie - Su Nuraxi
5
Fotogalerie

Tři opomíjené destinace v Evropě aneb Kam se vydat v příštím roce, až COVID povolí

Kdo by si byl ještě před rokem pomyslel, jakou ránu letos cestovní ruch schytá! Na rok 2020 asi málokdo bude vzpomínat v dobrém a nezbývá než doufat, že příští rok bude ve znamení postupného návratu k normálu. A to se týká i cestování. První měsíce asi ještě budou tvrdé, s postupující vakcinací a příchodem léta ale můžeme očekávat, že se možnosti, kam se lze bezproblémově vydat, rozšíří. A nemusíme hned mířit za oceán. I v Evropě určitě každý nalezne místa, která teprve čekají na prozkoumání. Navrhujeme vám proto trojici opomíjenějších evropských destinací.

Pobaltí

Trojlístek pobaltských republik čeští turisté teprve začínají objevovat, a to zejména díky lince nízkonákladovky Ryanair, která létá mezi Prahou a lotyšskou Rigou. Díky bezproblémovému autobusovému a vlakovému spojení lze se základnou v Rize procestovat všechny tři pobaltské republiky.

V Estonsku určitě budete nadšení z hlavního města Tallinnu, které v sobě mísí atmosféru Skandinávie, německých hanzovních měst a ruského pravoslaví. Symbolem města jsou krásně dochované hradby a středověká radnice, v jejímž sklepení funguje pravá středověká hospůdka. Vyšplhat musíte i na hradní kopec Toompea s chrámem svatého Alexandra Něvského a pěknými vyhlídkovými plošinami. Dále v Estonsku za pozornost stojí třeba národní park Lahemaa.

V Lotyšsku určitě nesmíte vynechat hlavní město Rigu. K vidění tam je pěkně opravené centrum v čele s honosným Domem černohlavců a kostelem svatého Petra. Za perlu Rigy bývá považována secesní čtvrť, ležící severně od historického centra, která nadchne každého fanouška krásné architektury. Milovníci památek by se měli vydat na jih Lotyšska, k městu Bauska, kde stojí přepychový zámek Rundale. Severozápadně od Rigy se naopak rozkládají zalesněné kopečky národního parku Gauja, kde se schovává i středověký hrad Turaida. Za nejvýznamnější plážové letovisko celého Pobaltí pak platí lotyšská Jurmala, z Rigy pohodlně dostupná vlakem.

A konečně Litva, nejjižnější z pobaltských republik. Turisticky patrně nejatraktivnější místo země se nachází relativně blízko hranic s Lotyšskem. Je jím Hora křížů u města Šiauliai. Nepříliš vysoký pahorek je obsypaný desetitisíci kříži všech možných velikostí. Podobnou atmosféru hned tak někde nenajdete. Známým výjevem z Litvy je taktéž starobylý cihlový hrad Trakai, ležící na ostrůvku uprostřed jezera nedaleko hlavního města. Vilnius je jedním z nejméně navštěvovaných hlavních měst Evropy. Památky, jež by mohly soupeřit s evropskou nejvyšší ligou, tu sice nenajdete, ale i tak je litevská metropole velmi příjemným místem plným malebných uliček a pěkných kostelů, jež stojí za návštěvu.

Albánie

Balkánská Albánie nemá v Česku úplně lichotivý mediální obraz. Velké část našinců ji považuje za spíše zaostalou zemi a v souvislosti s ní si vybaví tak maximálně albánskou mafii. Země sama o sobě je to přitom zajímavá, plná zejména přírodních, ale i historických krás.

V loňském roce nízkonákladová aerolinka Wizz Air začala do albánského hlavního města Tirany létat přímo z Prahy, země je tak aktuálně přístupnější než kdykoli dříve. Přes zimu je linka pozastavená, od března už se ale s lety zase počítá. V samotné Tiraně ovšem příliš atraktivního k vidění nenajdete. Albánie je zkrátka zemí, u níž návštěva hlavního města nestačí.

Zemi ze západu omývá Jaderské moře, přičemž albánské pobřeží si svou krásou nezadá s pobřežím chorvatským nebo černohorským. Jen je tu o poznání méně turistů a nižší ceny. Pokud tedy hledáte neprofláklé místo pro pohodovou a relativně levnou letní dovolenou, můžou být albánská letoviska tou pravou volbou. Milovníci divoké přírody musí zamířit do albánských hor. Tak třeba národní park Theth na severu Albánie mnozí považují za nejhezčí místo celé země. Na albánském jihu si zase užijí ti, co krásu hor rádi spojí s řízením. Projížďka Llogarským průsmykem je spektakulárním zážitkem s ohromujícími výhledy, na který se nezapomíná.

Zkrátka v Albánii ale nepřijdou ani milovníci historických památek. Ti by určitě neměli vynechat návštěvu starých měst Berat a Gjirokastra, zapsaných na Seznamu světového dědictví UNESCO. Za vidění stojí také hrad Kruja, antické vykopávky v Butrintu nebo oblast kolem Ochridského jezera, ležícího na hranici s Makedonií.

Sardinie

Italský ostrov a stejnojmenná autonomní oblast Sardinie rozhodně nepatří mezi nejproslulejší destinace v rámci turisty jednoduše zbožňované Itálie. I proto ji lze zmínit jako ideální volbu pro letní dovolenou. Slunečné počasí a čisté moře v hlavní sezóně takřka zaručujeme a davy turistů jsou v porovnání s Benátskou riviérou nebo Rimini vyloženě vzácné.

Vstupním bodem na ostrov bude pro většinu českých návštěvníků město Cagliari, respektive tamní letiště. Z Prahy se tam v létě dostanete díky Smartwings, respektive díky nízkonákladovce Volotea. Ta mnohdy nabízí velice rozumně naceněné letenky.

Ti, co se chtějí především v klidu vyvalit na pláži a užívat si mořských radovánek, tak patrně učiní na takzvaném Smaragdovém pobřeží v severozápadním cípu ostrova. Nejvýznamnějším letoviskem v oblasti je město Porto Cervo.

Sardinie ale z hlediska přírodních krás nenabízí pouze moře, ale i hory a jeskyně. Za úchvatnými horskými sceneriemi zamiřte do národního parku Gennargent. Fascinujícím turistickým zážitkem je trek divokým kaňonem Gorropu. Krásu podzemí pak můžete obdivovat třeba v Neptunově jeskyni u městečka Alghero.

Na obdivovatele starých historických památek pak na Sardinii čeká světový unikát, který nikde jinde navštívit nemohou. A to sice takzvané nuraghy, kruhové kamenné stavby staré až 3500 let. Jejich účel je dodnes neznámý. Na celém ostrově jsou jich roztroušeny tisíce. Asi nejznámější a nejlépe dostupná lokalita se jmenuje Su Nuraxi a je opět zapsána na Seznamu památek UNESCO. O něco mladší a obyčejnější, přesto pozoruhodná je archeologická lokalita Tharros. Tam na břehu moře najdete ruiny starobylého města, které bylo postupně v držení Féničanů, Kartaginců a Římanů.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: