Eltz

Eltz Zdroj: Profimedia.cz

Neuschwanstein
Alcázar de Segovia
Peleș
Pena
Windsor
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejpohádkovější zámky v Evropě aneb Kam za králi a princeznami

Krásné hrady a zámky nyní můžeme obdivovat zejména v pohádkách vysílaných v českých televizích, pro něž mnohdy slouží jako stylové lokace pro natáčení. Co si ale budeme namlouvat, není to takové, jako je reálně navštívit. Za pár měsíců se snad zase budeme moci rozjet po Evropě, cestovat, poznávat a navštívit třeba právě nějaký hrad nebo zámek. Jaké jsou podle nás ty nejpohádkovější na celém kontinentu?

1. Neuschwanstein, Německo

Jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších výletních cílů v celém Německu leží na jihu země, na dohled vrcholků Alp. Nechal si jej postavit šílený král Ludvík II. Bavorský na konci 19. století. Zámek tvořil kulisu natáčení několika filmům a údajně inspiroval i Walta Disneyho při tvorbě hradu Šípkové Růženky v Disneylandu.

2. Alcázar de Segovia, Španělsko

Pevnost ve španělské Segovii, městě ležícím asi hodinu na sever od Madridu, má prapůvod už v římských dobách. V době středověku se jednalo o oblíbené místo kastilských monarchů. Dnešní stavby se pyšní několika věžemi a věžičkami, krásnými hradbami a cimbuřím. I o tomto hradě se říká, že se jím inspiroval Walt Disney.

3. Zámek Peleș, Rumusko

Zámek Peleș je přenádherná novorenesanční stavba ležící na úpatí rumunských Karpat. Vystavěn byl na přelomu devatenáctého a dvacátého století podle přání rumunského krále Karla I., který se zamiloval do zdejší krajiny, a nechal si tu proto vybudovat honosné sídlo v bavorském alpském stylu.

4. Palác Pena v Sintře, Portugalsko

Architekti a stavitelé paláce Pena v portugalské Sintře se během kreativního procesu utrhli ze řetězu! Pestrobarevná stavba na vysokém kopci má nepočítaně věžiček, cimbuří a různých zdobných prvků. Jedna zeď svítí jasnou žlutou, druhá je zbarvená do červena, třetí zdobí modrobílé kachličky. Až pohádkově přeplácané jsou i interiéry paláce, naopak relativně umírněně působí rozlehlý park, pokrývající značnou část hradního kopce. Palác Pena nicméně není jedinou zajímavostí Sintry, pohádkových šlechtických sídel v městečku najdete hned několik.

5. Windsor, Velká Británie

Anglický Windsor možná můžeme označit za ten vůbec nejpohádkovější zámek ze všech zámků. Je totiž nejdéle soustavně obývaným sídlem a dodnes v něm (občasně) žije královská rodina. Je jednou z oficiálních rezidencí britské monarchie, zároveň si ho ale mohou prohlédnout i běžní návštěvníci a jeho prohlídka vážně stojí za to. Chcete-li tedy vidět zámek, obývaný skutečný princi a princeznami, zamiřte zhruba 40 kilometrů západně od centra Londýna.

6. Bojnice, Slovensko

Městečko Bojnice se nachází jen jeden kilometr od Prievidzy a daleko to do něj není ani od českých hranic. Zdejší zámek vznikl už ve 12. století, dnešní podoba ale odpovídá romantické novogotické přestavbě. Proslavil se jako místo natáčení oblíbené pohádky Šíleně smutná princezna. Během prohlídky uvidíte zámecké interiéry, muzejní expozici i zámeckou jeskyni.

7. Eltz, Německo

Středověký hrad Eltz leží mezi městy Koblenz a Trevír na západě Německa. Postaven byl už ve 12. století a nikdy nebyl dobyt. Ba co víc, už přes osm set let je v držení rodu pánů z Eltzu. Je považován za nejhezčí hrad Porýní a možná i celého Německa. Rozsáhlá prohlídková trasa prochází mimo jiné rozsáhlou zbrojnicí a přepychovou pokladnicí.

8. Chillon, Švýcarsko

Hrad Chillon se nachází ve švýcarském kantonu Vaud a je považován za jeden z nejlépe dochovaných evropských středověkých hradů. Vyhnuly se mu masivní novověké a romantické přestavby, a tak dodnes působí autenticky. Hrad v minulosti navštívil třeba básník George Gordon Byron, kterého návštěva inspirovala k napsání básně Vězeň chillonský. Jedinečné kouzlo památky do značné míry vyplývá z jeho polohy na břehu alpského jezera.

9. Chambord, Francie

Francie je zemí romantickým zámkům zaslíbená. Zvlášť údolí Loiry by si neměl nechat ujít žádný z obdivovatelů historických památek. Mezi všemi zdejšími zámky vyniká mohutný Chambord, skvostná stavba z první poloviny 16. století. Renesanční zámek v sobě ukrývá přes 440 místností. Jeho architekturu dle analýz ovlivnil Leonardo da Vinci, který před stavbou Chambordu působil na dvoře francouzského krále Františka I.

10. Frederiksborg, Dánsko

Zámek Frederiksborg nese jméno po dánském králi Frederikovi II. a je považován za nejvýznamnější stavbu severské renesance. Vznikl v první polovině sedmnáctého století na místě staršího a již nevyhovujícího sídla. Zámecká stavba včetně předzámčí zabírá plochu několika malých ostrůvků na jezeře Slotssøen a působí, jako kdyby vyrůstala přímo z vody.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: