Labská filharmonie, Hamburk, Německo

Labská filharmonie, Hamburk, Německo Zdroj: Profimedia.cz

Hundertwasserhaus, Vídeň, Rakousko
Palác kultury a vědy, Varšava, Polsko
Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Německo
Dům umění, Štýrský Hradec, Rakousko
Filharmonie Mieczysława Karłowicze, Štětín, Polsko
10
Fotogalerie

Nebojte se moderní architektury. Vybíráme nejzajímavější stavby v okolních zemích

Ne pro každého cestovatele ve vztahu k architektonickým památkám platí, že čím starší, tím lepší. Milovníci staveb z novověku, středověku nebo starověku mezi námi asi převažují, ale něco do sebe má i architektura moderní, nebo přímo současná. Což nejlépe sami zjistíte, když pár takových staveb zařadíte na svůj cestovatelský seznam. V Praze navštivte Tančící dům, v Brně vilu Tugendhat a v Ostravě třeba industriální areál Dolních Vítkovic, kde se v posledních letech odehrály zajímavé věci. V dnešním článku se ale podíváme za hranice a vytipujeme desítku pozoruhodných staveb, které vznikly v posledních sto letech v sousedních zemích.

1. Labská filharmonie, Hamburk, Německo

Přes sto metrů vysoká víceúčelová stavba byla v Hamburku otevřena v roce 2017 a ihned se stala novou dominantou města. Ve svých útrobách ukrývá mj. dva koncertní sály, do toho většího se vejde 2100 diváků. O podobnou stavbu stojí i vedení Prahy, jež by novou filharmonii rádo vidělo na Vltavské.

2. Hundertwasserhaus, Vídeň, Rakousko

Unikátní stavba vznikla v roce 1985 a stojí za ní architekt a umělec Friedensreich Hundertwasser. Dům měl poskytovat bydlení sociálně slabším občanům, nyní je z něj ale spíše turistická atrakce. V celém objektu nenajdete snad ani jeden pravý úhel či jakoukoli pravidelnost. Fasáda hýří všemi barvami a z balkónů a střešních teras raší stovky stromů, keřů a rostlin.

3. Palác kultury a vědy, Varšava, Polsko

Palác byl vybudován v poválečných letech a otevřen roku 1955. Vznikl podle vzoru stalinských mrakodrapů v Moskvě, tyčí se do výšky 231 metrů a je zdaleka viditelnou dominantou polského hlavního města. Dominantou samotnými Poláky poměrně silně nenáviděnou, neboť ji považují za připomínku útlaku Polska ze strany Sovětského svazu.

4. Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Německo

Jedno z nejvýznamnějších muzeí designu na světě leží v malém německém městečku Weil am Rhein u hranic se Švýcarskem, nedaleko Basileje. Nachází se v pozoruhodném, extravagantním domě, navrženém kanadským architektem Frankem Owenem Gehrym. Opodál pak stojí ještě hasičská zbrojnice, kterou navrhla Zaha Hadid.

5. Dům umění, Štýrský Hradec, Rakousko

Galerie v hlavním městě Štýrska byla postavena v roce 2003. Za architektonickou podobou budovy, které se přezdívá „Friendly Alien“, tedy Přátelský Vetřelec, stojí londýnští architekti Peter Cook a Colin Fournier. V interiéru unikátní stavby se pořádají výstavy moderního umění. Nám může stavba trochu připomenout bohužel neuskutečněnou Kaplického letenskou knihovnu.

6. Filharmonie Mieczysława Karłowicze, Štětín, Polsko

Nová budova štětínské filharmonie od španělského ateliéru Barozzi Veiga dokazuje, že v Polsku se moderní architektury nebojí. V roce 2015 stavba získala architektonické ocenění Mies Van der Rohe Awards od Evropské komise. Velice složitá budova z vnějšku připomíná ledové kry.

7. Televizní věž, Berlín, Německo

Berlínská televizní věž je jednou z nejvyšších volně stojících staveb v Evropě, měří včetně antény 368 metrů. Stojí nedaleko náměstí Alexanderplatz už od roku 1969. Návštěvníkům slouží pozorovatelna ve výšce 203 metrů a také otočná restaurace s úchvatným panoramatickým výhledem na celý Berlín a jeho okolí.

8. Kostel Nejsvětější Trojice v Liesingu, Vídeň, Rakousko

Na jihozápadním předměstí Vídně, v jinak nepříliš zajímavém Liesingu, stojí unikátní římskokatolický kostel vybudovaný v letech 1974–1976 ve stylu brutalismu. Stavbu navrhl významný rakouský architekt Fritz Wotruba, říká se jí proto také Wotrubův kostel. Složená je ze 152 různě velkých betonových bloků. Z dálky připomíná leccos, klasický kostel ale opravdu ne.

9. Křivý dům, Sopoty, Polsko

V roce 2004 získaly polské Sopoty, ležící na severu Polska na břehu Baltského moře, novou zajímavost. Stal se jí nezvykle tvarovaný Křivý dům, výsledek spolupráce hned několika architektů. Inspirován byl údajně kresbami polských ilustrátorů Pera Dahlberga a Jana Marcina Szancera. Dům je součástí obchodního centra a při pohledu z vnějšku vyvolá svými nepravidelnými křivkami intenzivní pocit opilosti.

10. BMW Welt, Mnichov, Německo

Futuristicky laděné centrum automobilové značky BMW bylo v bavorském Mnichově v sousedství Olympijského parku otevřeno v roce 2007 a dnes se jedná o nejnavštěvovanější turistickou atrakci spolkové země. Distribuční centrum nabízí vhled do současnosti značky, návštěvníci odtud mohou klidně odjet novým vozem. Přilehlé Muzeum BMW pak přibližuje dějiny podniku.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: