nahoru

Po čem baskičtí muži touží? Především po členství v některém z gastronomických spolků!

redakce LaZ28. prosince 2020 • 12:35
Po čem baskičtí muži touží? Především po členství v některém z gastronomických spolků!
foto: Archív

Jejich původ je nejasný. Ty první vznikly někdy ve druhé polovině 19. století v San Sebastianu jako uzavřené společenské kluby mužů, kam ženy neměly přístup. Hrály se tu karty a jiné stolní hry, diskutovalo se o všem možném, organizovaly se nejrůznější kulturní akce a hlavně se dobře jedlo.

Jídlo, které připravovali sami členové, bylo vždy nejdůležitějším bodem každého setkání. Gastronomické spolky se rozšířily do celého Baskicka a dnes jsou jich stovky. Nejstarší je Unión Artesana, který byl založen v San Sebastianu v roce 1870 a který se v roce 2007 přestěhoval do nového sídla. Je umístěno ve dvou patrech, v každém je jídelna a kuchyně, samozřejmě nechybí vinný sklep a spíže. V době naší návštěvy bylo v obou kuchyních rušno: večer se tu měl konat gastronomický pivní večer, a tak se vařilo, smažilo a dusilo.

„Unión Artesana má 250 členů, na provoz přispívají všichni stejným dílem. Každý člen má svůj klíč a může sem kdykoli přijít. A také si kohokoli pozvat, i ženy. To víte, doba i pravidla se mění,“ říká nám Juanjo, tiskový mluvčí spolku. Konají se zde nejen společné gastronomické akce – chce-li se některý z členů pochlubit svým kuchařským uměním, stačí, když si přinese suroviny a pak už se dá do práce. Do zvláštní knihy zapisuje jen to, co si vezme ze spolkových zásob. Pak všechny položky sečte a příslušný obnos vloží do pokladny. Údajně se stalo jen dvakrát, že účet nesouhlasil. S takovým členem se pak spolek okamžitě rozloučí. Na jeho místo už čekají desítky dalších. Být členem gastronomického spolku je totiž otázka mužské prestiže.

redakce LaZ




Diskuse ke článku

 

Nejnovější články
Články odjinud
Starší články Lidé a Země