Soutěska Partnachklamm

Soutěska Partnachklamm Zdroj: Profimedia.cz

Soutěska Liechtensteinklamm
Soutěska Vintgar (Šum)
Soutěska Aare
Soutěska Höllentalklamm
Soutěska Almbachklamm
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejhezčí alpské soutěsky aneb Neuvěřitelná síla vody

Skalní soutěsky a rokle sice máme i v Česku, zejména v pískovcových oblastech severních Čech, se soutěskami alpskými, jež ve skalním podloží vyhloubily divoké vody vysokohorských potoků, se ty naše ale většinou měřit nesvedou. Často jen pár metrů široké průrvy, jimiž si říčky proráží cestu skrze peřeje a vodopády, patří po zásluze mezi nejnavštěvovanější přírodní zajímavosti Alp. Vybrali jsme pro vás desítku soutěsek, jejichž návštěvou určitě neprohloupíte.

1. Liechtensteinklamm

Jedna z turisticky nejoblíbenějších soutěsek rakouských Alp leží na potoce Großarlbach, asi šedesát kilometrů jižně od Salzburku v blízkosti obce Sankt Johann im Pongau. Zpřístupněná je už od roku 1875. Návštěvní trasa měří asi osm set metrů a je zakončena vyhlídkou u 49 metrů vysokého vodopádu.

2. Partnachklamm

Mimořádně atraktivní rokli potoka Partnach najdete jižně od oblíbeného bavorského střediska zimních sportu Garmisch-Partenkirchen. Cesta k soutěsce začíná u tamních skokanských můstků a olympijského stadionu. Soutěska je velmi úzká, návštěvnická stezka tak musela být na mnoha místech vyhloubena ve skále.

3. Soutěska Vintgar

Na okraji Triglavského národního parku ve slovinských Alpách, zhruba na půli cesty mezi Bledem a Jesenicí, vyhloubila říčka Radovna malebné údolí nazývané Vintgar. Soutěska není natolik úzká a divoká, jako některé jiné v tomto žebříčku, i tak ale rozhodně stojí za návštěvu. A to třeba jako zpestření cesty z letní dovolené v Chorvatsku. Dolní partie rokle zdobí 16 metrů vysoký vodopád Šum.

4. Soutěska Aare

Kaňon řeky Aare se nachází uprostřed Švýcarska poblíž města Meiringen, v místech, kde si vodní tok prorazil cestu vápencovým hřebenem. Měří asi 1,5 kilometru a její dominantou jsou velmi vysoké skalní stěny. Kaňon je zpočátku velice úzký, postupně se ovšem rozšiřuje a na konci má na šířku skoro třicet metrů.

5. Höllentalklamm

Tato bavorská soutěska je v porovnání s ostatními v žebříčku o něco hůře přístupná. Zájemci musí vyrazit z obce Hammersbach jihozápadně od Garmisch-Partenkirchen, odkud je čekají tři kilometry poměrně strmého výšlapu, než se k soutěsce vůbec dostanou. Stojí to ale za to, protože Höllentalklamm je opravdu zážitek. Vzhledem k poměrně vysoké nadmořské výšce se tu do léta drží zbytky sněhové a ledové pokrývky.

6. Almbachklamm

Soutěska Almbachklamm leží v berchtesgadenských Alpách, jen pár kilometrů jižně od městečka Marktschellenberg. Jedná se o divoké a romantické místo plné peřejí a vodopádů. Nejatraktivnější část soutěsky měří asi dva kilometry, pokračovat v túře lze ale i do vyšších partií hor.

7. Wimbachklamm

Malá, ale kouzelná. Těmito slovy by šla popsat další soutěska v našem žebříčku. Svými rozměry neohromí, vždyť onen turisticky atraktivní úsek měří stěží dvě stě metrů. Je ale mimořádně hezká. Po jedné straně potoka Wimbach vede podél skaliska dřevěný turistický chodníček, z protilehlého svahu pak v celé délce soutěsky padá jeden vodopád za druhým.

8. Lammerklamm

Soutěska říčky Lammer se nachází mezi obcemi Oberscheffau a Wallingwinkl zhruba třicet kilometrů jihovýchodně od Salzburku. Údolí bylo vyhloubeno ledovcem v době ledové, samotnou soutěsku pak ve skále provrtaly divoké vody z tajícího ledovce. V nejimpozantnější části rokle jsou od sebe protilehlé skalní stěny vzdáleny pouze jeden metr.

9. Breitachklamm

Rokle řeky Breitach na hranicích Německa a Rakouska je považována za nejhlubší kaňon ve střední Evropě. Najdete ji jihozápadně od města Oberstdorf. Specifikem je, že jako jedna z mála alpských soutěsek je dobře přístupná a otevřená i v zimním období, kdy se mění doslova v ledové království plné roztodivných zmrzlých útvarů.

10. Bärenschützklamm

Turisticky oblíbené místo ve štýrských Alpách vytvořil před dávnými časy potok Mixnitzbach. Výchozím bodem k návštěvě je obec Mixnitz, odkud je to k soutěsce zhruba tři kilometry. Připravte se na poměrně strmé stoupání, a to jak na cestě k soutěsce, tak pak i přímo v ní. Rovinu nečekejte, trasa totiž sestává takřka výhradně ze schodů, žebříků a nakloněných plošin. Do soutěsky s oblibou pořádají zájezdy i české cestovní kanceláře.

Zajímají vás další tipy na výlety do snadno dostupných evropských destinací? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: