Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství

Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství Zdroj: Roman Nemec

Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství
Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství
Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství
Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství
Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství
22
Fotogalerie

Toulky historií Varmijsko-mazurského vojvodství

Spatřil jsem překrásný kraj tisíce jezer, protkaný splavnými řekami a kanály, v němž vládne jedinečná příroda. Byl dějištěm dramatických událostí evropského významu, o čemž svědčí mnoho hradů a pevností z dávné i nedávné minulosti. Navštivme spolu tento málo známý kout Polska.

Tento podivný rok mnohým z nás zkřížil cestovatelské plány. Zároveň ale upnul pozornost ke světu, který máme přímo pod nosem. Na cestovatelských fórech se stále častěji objevují hlášky typu „Poznávejme svou zemi“ nebo „Poznejme své sousedy“. Nastal ten správný čas navštívit místa, která jsme vždy odkládali na později. S podporou Polského institutu v Bratislavě jsem se vypravil do Varmijsko-mazurského vojvodství, které na mě udělalo opravdu velký dojem. Po článku o Krakově jsem se tedy rozhodl sepsat pro váš další, tentokrát dvoudílný průvodce Polskem.

Varmie a Mazury, kraj bohatý nejen na jezera a lesy, ale i historii a tradice, leží na severovýchodě Polska, na území historického Pruska. V raném středověku obývali toto území Prusové a pohanské baltské kmeny. Je pamětníkem křížové výpravy, hegemonie Řádu teutonských rytířů, ale i vpádu napoleonských a hitlerovských vojsk. Osvobození Rudou armádou zanechalo na centrech mnoha míst a řadě památek nezapomenutelné stopy.

Nasedáme do auta a během pěti dní nahlédneme do zajímavých míst, ochutnáme místní speciality nebo vyzkoušíme, jak se spí na biskupském hradě. Co si pamatujete o heliocentrismu?

Po stopách Koperníka

„Země není středem vesmíru, ale jen jednou z jeho planet. Stejně jako všechny ostatní, i ona se otáčí kolem Slunce.“ Malý komentář, Koperník.

Renesanční vědec Mikuláš Koperník, jedna z nejvýznamnějších osobností polských dějin, prožil velkou část života právě ve Varmii. Po jeho stopách napříč vojvodstvím se vydáváme po značené poznávací trase, která spojuje města Olštýn (Olsztyn), Lidzbark, Warmiński a Frombork. Do Lidzbarku přijíždíme v odpoledních hodinách a ubytováváme se v krásném hotelu Krasicki, v jedné z přilehlých budov biskupského hradu. Moderní interiér hotelu se tu citlivě propojuje s původními architektonickými prvky historické budovy. Po náročném poznávacím dni si člověk může užít relax v jeho krásném spa nebo si v hotelové restauraci dopřát vynikající večeři. Pochutnali jsme si na grilovaném candátu na kaparech s mrkvovým pyré a opečenými brambůrkami. Pak jsme vyběhli na Hodinovou věž, odkud se naskýtá krásný panoramatický výhled na město a právě zapadající slunce. „Dejte si pozor, abyste ve spletitých chodbách hradu nezabloudili,“ radí nám veselý recepční.

Právě na tomto hradě prožil Koperník po návratu z Itálie několik let ve funkci správce a královského lékaře ve službách svého strýce, lidzbarského biskupa. Ve skvěle zachovaných prostorech je dnes zajímavé muzeum, kde se dozvídáme i o prvním Koperníkovu významném astronomickém manifestu Malý komentář.

Lidzbark, ležící na řece Łyně, je dnes malé městečko, ale jeho bohatá minulost pokazuje na velký náboženský a kulturní význam. Býval největším a zároveň hlavním městem Varmie a dodnes se pyšní zaslouženou přezdívkou „Perla Varmie“. Během příjemné procházky po nábřeží nás zaujal impozantní kostel svatého Petra a Pavla postavený z typických červených pálených cihel, který skvěle dotváří okouzlující panorama města. Jen pár minut na kole nebo autem od centra se nacházejí moderní termální lázně – Termy Warmińskie. Oddychové místo na úrovni, kde se rozhodně dají s celou rodinu zažít příjemné chvíle.

Nedaleko, přibližně 25 kilometrů od Lidzbarku, nás zvědavost zavedla do vesničky Galina, do venkovského sídla ze 16. století. Za druhé světové války bylo zničené, ale dnes je opět krásně zrekonstruované a domácím i zahraničním turistům slouží jako pohodlný hotel. Jedním z největších lákadel je vynikající moderní kuchyně, která zohledňuje kulinářské tradice regionu. V každém případě tu ochutnejte domácí pečenou kachnu a jablečný dezert šarlotka, který je pro Polsko typický. V přilehlém areálu se nacházejí velké stáje s možností si zajezdit na koních nebo absolvovat jezdecký kurz všech úrovní. Po výtečném obědě nasedáme na kola a vyrážíme prozkoumat nedaleké lesy a jezero. Zdejší krásná příroda je pro dočerpání energie ideální.

Šťastné město

Naší další velkou zastávkou je Olštýn, hlavní město Varmijsko-Mazurska. Rušné univerzitní město s pestrou historií se v Polsku považuje za jedno z nejlepších k životu. Svědčí o tom vysoká míra spokojenosti obyvatel, která vyplývá ze zprávy každoročně vydávané OSN. I nás příjemně naladila procházka krásným a čistým centrem s poutavým výkladem místního turistického průvodce. Doporučuji se zastavit v místní turistické kanceláři, kde se můžete informovat o poznávacích procházkách. Pokud toho budete chtít stihnout víc, pronajměte si elektrický skútr.

Při návštěvě působivého biskupského hradu se opět setkáváme s astronomem Mikulášem Koperníkem, který zde působil jako správce majetku kapituly. „Ve volném čase se věnoval pozorování hvězd z terasy obytné věže. Na stěně paláce můžete obdivovat fresku, na níž zachycoval dráhu Slunce v období rovnodennosti. Právě tady dokončil první knihu ze slavné série O obězích nebeských sfér, vydané těsně před jeho smrtí. Svatá inkvizice ji později bohužel zařadila na seznam zakázaných knih,“ vysvětluje nám průvodce. Jeho pokrokovým, až revolučním učením se inspirovali další humanisté jako Giordano Bruno nebo Galieo Galilei, kteří ho dále šířili a doplnili. I za cenu života. Už ve své době byl považován za předního evropského vědce, o čemž svědčí i jeho účast na reformě juliánského kalendáře, z něhož byl později odvozen dodnes používaný gregoriánský.

Po návštěvě krásné gotické katedrály svatého Jakuba si od historie jdeme oddychnout na rušné Hlavní náměstí. Se skvělou zmrzlinou z cukrárny KroczekLody usedáme na lavičku a pozorujeme okolní cvrkot a obyvatele tohoto sympatického severopolského města. Pokud vám zbyde čas, naplánujte si prohlídku muzea v nedalekém Grunwaldu, kde se roku 1410 odehrála bitva evropského formátu mezi polsko-litevským králem Jagelem a Řádem teutonských rytířů, v níž královské vojsko uštědřilo do té doby neohroženým křižákům drtivou porážku. Těm z vás, kteří si před cestou rádi čtou díla místních autorů, můžu doporučit knihu Křižáci držitele Nobelovy ceny Henryka Sienkiewicze.

Ve vesničce Gietrzwałd, jejíž založení se datuje do 14. století, navštěvujeme baziliku Narození Panny Marie. Díky tomu, že tu údajně došlo k opakovanému zjevení, vyhlásila církev tuto gminu, jak se v Polsku podobně malé obce nazývají, za poutní místo. V souvislosti s covidem-19 se ale zpovědi odehrávaly za bezpečnostních opatření venku a také mši jsme si mohli vyslechnout před kostelem. Na večeři jsme se zastavili v místním podniku Karczma Warmińska, kde nás pohostili tradiční mísou s různými druhy masa, zelím a plněnými pirohy. Určitě nezapomeňte ochutnat dobré pivo, které má ve Varmii tradici.

Koperníkova poznávací trasa, která měří 232 km, pokračuje do Fromborku. Tam Koperník prožil přes třicet let a pracoval na svých astronomických dílech. My se však prozatím s tímto velkým humanistou, který odvážně zastavil Slunce a uvedl Zemi do pohybu, loučíme…

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: