Obidos

Obidos Zdroj: Profimedia.cz

Cuenca
Cordes-sur-Ciel
Ostuni
Chester
Berat
10
Fotogalerie

Nejhezčí malá evropská středověká městečka působí, jako kdyby se v nich zastavil čas

Když chcete cestovat po evropských historických městech, nemusíte zůstat jen u Londýna, Paříže, Říma a dalších podobných celosvětově vyhlášených turistických destinací. Ve stínu těchto velikánů leží stovky, ba tisíce menších měst a městeček, v nichž evropskou historii poznáte možná ještě lépe než v pulzujících metropolích. Dodnes působí autenticky, nehyzdí je moderní stavby, rušná doprava ani masový turismus. Vydejte se s námi na cestu napříč Evropou po deseti ospalých městečkách, která si dodnes uchovávají svou starobylou krásu.

1. Obidos, Portugalsko

Pohádkový Obidos leží asi sedmdesát kilometrů severně od hlavního města Portugalska, Lisabonu. Středověké městečko obepínají kolem dokola dochované hradby a v severním cípu se tyčí hrad přebudovaný na hotel. Nechte se okouzlit křivolakými uličkami, bílými domky se žlutým a modrým lemováním a všudypřítomnou květinovou výzdobou. Nezapomeňte ochutnat ginju, místní třešňový likér podávaný v čokoládových kalíšcích.

2. Cuenca, Španělsko

Cuenca leží na trase rychlovlaku spojujícího španělskou metropoli Madrid s přímořskou Valencií a je tak i přes svou odlehlou polohu poměrně dobře dostupná v rámci jednodenního výletu. Historické jádro městečka bylo postaveno na vysoké skále přímo na okraji propasti. Poznávacím znamením města jdou takzvané „visuté domy“, které doslova visí přilepené na skále. Vynechat ale nesmíte ani mohutnou katedrálu stojící na náměstí.

3. Cordes-sur-Ciel, Francie

Mimořádně malebné městečko zabírá celý vrcholek kopce asi sedm desítek kilometrů od francouzského Toulouse. Právě díky své poloze získalo městečko, původně zvané jen Cordes, svůj přídomek. „Sur-ciel“ totiž v překladu znamená „na nebi“. Prohlídku začnete na náměstíčku v dolní části města, odkud se uličky už jen vytrvale klikatí směrem vzhůru, prochází skrz několikero zachovaných bran, nabízí krásné výhledy do kraje a míjí řadu ateliérů místních umělců.

4. Ostuni, Itálie

Ostuni, přezdívané bílé město Apulie, najdete nedaleko železnice spojující jihoitalská města Bari a Brindisi. Ostuni leží na vrcholku kopce a je zdaleka viditelné díky sněhobílým fasádám domů, které odráží sluneční paprsky daleko do kraje. Historické centrum má zhruba elipsovitý půdorys a v jeho točitých, křivolakých uličkách plných podchodů a tunelů je velice snadné se ztratit. Což je to nejlepší, co můžete udělat – právě tak objevíte mnohá malebná zákoutí, která by vám jinak zůstala skryta.

5. Chester, Velká Británie

Kouzlo dávných dob je příznačné pro velké množství britských měst a městeček, do našeho žebříčku jsme ale jako zástupce britského království vybrali pro české turisty nepříliš známý Chester. Leží asi třicet kilometrů jihovýchodně od Liverpoolu a jeho historie sahá až do římských dob. Je považován za jedno z nejlépe dochovaných historických měst ve Velké Británii – k vidění jsou celistvé hradby, katedrála nebo množství starých obchodních domů. Když budete mít štěstí, můžete navíc potkat i duchy – ve městě se údajně daří paranormálním jevům a strašidlům. S touto tematikou se dokonce v Chesteru pořádají i speciální turistické prohlídky.

6. Berat, Albánie

Pro našince stále poměrně exotická Albánie nabízí nejenom nedotčenou přírodu, ale i historické skvosty. Jedním z nejvýznamnějších je Berat, kouzelné historické městečko zapsané na Seznam památek UNESCO, ležící asi osm desítek kilometrů jižně od hlavního města Tirany. Přezdívá se mu město tisíce oken. Proč, to pochopí každý, kdo se zadívá na panorama města z mostu přes řeku Osum, kde několik řad starých osmanských domů s typickými výraznými okny obepíná svah pod beratským hradem.

7. Sighișoara, Rumunsko

Středověké město česky zvané Segešvár leží přímo v srdci Rumunska, v Sedmihradsku, a v roce 1999 bylo zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. K vidění jsou zde městské hradby, řada kostelů, známá Hodinová věž s orlojem nebo dominikánský klášter. Zajímavostí je pak i rodný dům Vlada Tepese, který byl předobrazem hraběte Drákuly.

8. Quedlinburg, Německo

Z mnoha malebných německých historických měst vybíráme Quedlinburg, nacházející se asi sto kilometrů jihozápadně od Berlína v podhůří pohoří Harz. Město se pyšní mj. románským dómem svatého Serváce, rozlehlým zámkem, několika kostely, gotickou radnicí a zejména více než dvěma tisíci historicky významných, převážně hrázděných domů.

9. Stein am Rhein, Švýcarsko

Turisticky oblíbené městečko na břehu řeky Rýn leží na severu Švýcarska nedaleko hranic s Německem. K vidění jsou zde mimořádně pěkně dochované hrázděné domky s unikátními freskami z šestnáctého a sedmnáctého století. Návštěvu městečka doporučujeme spojit s prohlídkou nedalekých Rýnských vodopádů.

10. Počitelj, Bosna a Hercegovina

Staré městečko Počitelj bylo postaveno v malebné poloze na stráni nad řekou Neretvou, asi pětadvacet kilometrů jižně od hercegovinského Mostaru. K vidění je zde zřícenina pevnosti, staré osmanské domky, mešita nebo bývalé turecké lázně. Městečko bylo výrazně poničeno v 90. letech během občanské války, nyní však opět vstává z popela a je ideálním místem pro výlet z chorvatského pobřeží Jadranu.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: