Hohenstein

Hohenstein Zdroj: Profimedia.cz

Hrad Hohnstein
Saské městečko Hohnstein
Stolová hora Lilienstein
Skalní most Bastei
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Přenocujte na strašidelném hradě v saském Hohnsteinu

Saské městečko Hohnstein najdete na vysokém ostrohu nad říčkou Polenz přímo na okraji německého národního parku Saské Švýcarsko. Poslouží jako ideální výchozí bod pro výlety do okolí, třeba ke známému skalnímu mostu Bastei, stolové hoře Lilienstein nebo pevnosti Königstein. Zajímavé je ale i samo o sobě. Množství pěkných starých hrázděných domů doplňuje rozlehlý středověký hrad, v němž funguje turistická ubytovna.

Jako bránu do národního parku Saské Švýcarsko většina českých turistů chápe lázeňské městečko Bad Schandau ležící na pravém břehu Labe a na železniční trati spojující Prahu s Drážďany. Jen sedm kilometrů severně od něj se ale mezi pískovcovými skalami, roklemi a hlubokými hvozdy ukrývá Hohnstein. Obec se zhruba třemi tisíci obyvateli stojí relativně stranou turistického zájmu, což je jednoznačně škoda.

Hradní hotel

S okolními obcemi jako Pirna, Neustadt, Sebnitz nebo právě Bad Schandau městečko spojují autobusové linky, nejezdí ovšem příliš často. Nejpohodovější návštěvu Hohnsteinu vám tedy zajistí vlastní auto. Alternativně si můžete naplánovat delší okružní pěší trasu po více atraktivních místech této části národního parku. V takovém případě Hohnstein doporučujeme jako místo pro nocleh. Kromě několika klasických hotelů a penzionů totiž můžete složit hlavu přímo na zdejším starém hradě.

Hrad Hohnstein nabízí svým hostům pokoje hotelového i hostelového typu. Levnější varianta dvoulůžkového pokoje se společnou koupelnou na chodbě vychází asi na 1200 korun, dvoulůžák s vlastní koupelnou pak vyjde na necelé dva tisíce. V ceně je snídaně formou švédských stolů a připlatit si můžete i večeři. Řada restaurací nicméně funguje i přímo v městečku, takže se nemusíte bát, že byste v Hohnsteinu trpěli hlady. Kromě hotelu v areálu hradu zřídili i malé muzeum, dále je turistům k dispozici například vyhlídková věž.

Smutná minulost

Měli bychom ale upozornit, že senzibilní povahy na hradě možná prožijí bezesnou noc. Ne že by tu snad řádilo nějaké strašidlo spjaté se starými mýty a pověstmi, historie hradu ale má svá velmi temná místa. A to především v relativně nedávné minulosti. Od druhé poloviny devatenáctého století totiž sloužil ledasjakým účelům. Nejprve v něm bylo umístěno nápravné zařízení pro muže a pro mladistvé delikventy, v roce 1933 jej pak nacisté začali využívat jako vazební věznici pro politické vězně. V následujících letech hrad převzal Hitlerjugend a během druhé světové války sloužil jako zajatecký tábor. Jeho zdi tedy pamatují ne zrovna veselé lidské osudy.

Historie hradu nicméně sahá mnohem dál, vystavěn byl kolem roku 1200 jako součást příhraničního opevnění českých zemí. Ve čtrnáctém a patnáctém století jej vlastnil mocný severočeský šlechtický rod Berků, poté připadl saskému kurfiřtovi Fridrichu II. Dobromyslnému a v dalších stoletích se na něm vystřídaly různé další německé šlechtické rody. Nikdy nebyl dobyt, což vzhledem k jeho poloze na vysoké pískovcové skále úplně nepřekvapí.

Hradní komplex sestává ze tří částí. Nejstarší část hradu, takzvaný Zadní zámek, se do dnešních dob v podstatě nedochovala. Na jeho místě dnes najdete hradní zahradu a novodobou budovu s vyhlídkovou věží. Prostřední zámek tvoří dnešní jádro hradu, právě v něm funguje zmiňovaný hotel, restaurace i muzeum. Na dolním hradním nádvoří pak stojí pěkná renesanční budova z 16. století označovaná jako Přední zámek.

Městečko loutkářství

Z oken hotelových pokojů se otevírají pohledy na městečko v podhradí. Při toulkách jeho uličkami se vám jistě zalíbí množství opravených hrázděných domů z 18. a 19. století, za pozornost stojí třeba budova radnice, nejstarší dochovaná stavba ve městě.

Jako suvenýr z výletu si můžete odvézt místní rukodělné loutky. Loutkářství a loutkoherectví má v Hohnsteinu dlouhou tradici, v první polovině dvacátého století tu mj. známý německý loutkář Max Jacob založil loutkové divadlo zvané Hohnsteinský kašpárek. I proto městečko každoročně hostí oblíbený loutkový festival.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: