Malebná zákoutí města Gdaňsk

Malebná zákoutí města Gdaňsk Zdroj: Profimedia.cz

Malebná zákoutí města Gdaňsk
Malebná zákoutí města Gdaňsk
Malebná zákoutí města Gdaňsk
Malebná zákoutí města Gdaňsk
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Na otočku do Gdaňsku, klenotu severního Polska

Gdaňsk leží v Pomořském vojvodství na břehu Baltského moře, v místech, kde se do něj vlévají řeky Motlava a Visla. Od českých hranic se tedy nachází relativně daleko, ale i tak je možné jeho návštěvu zvládnout v rámci krátkého víkendového výletu. A věřte, že se to vyplatí – vždyť Gdaňsk v cestovatelských žebříčcích pravidelně soutěží s Krakovem o titul vůbec nejhezčího polského města.

Rady na cestu

Na počátku plánování každého výletu stojí zásadní otázka – „Jak se tam dostat“? Motorizovaní cestovatelé mají jako obvykle o starost méně. Z Prahy se do Gdaňsku autem dostanete zhruba za devět hodin, z Brna za osm, z Ostravy dokonce jen za šest. Přímé vlakové spojení mezi Gdaňskem a Českou republikou funguje jen z Moravskoslezského kraje a není příliš časté.

Co se však nabízí pro cestovatele z Česka, je využít služby nejmenovaného zeleného autobusového dopravce, který z Prahy do Gdaňsku a zpět jezdí jednou nebo dvakrát denně. Zejména varianta nočního busu při plánování výletu přijde vhod – v pátek odpoledne nasednete na palubu a v sobotu ráno jste v Gdaňsku. K cestě zpátky pak můžete využít spoj, který z Gdaňsku vyjíždí o půlnoci ze soboty na neděli, přičemž do Prahy dorazí v neděli po poledni. Výlet si samozřejmě můžete libovolně prodloužit a v Gdaňsku strávit i několik nocí.

Nejhezčí výhled na Gdaňsk

Z autobusového nádraží, které přiléhá k západní straně gdaňského vlakového nádraží, to je do historického jádra jen asi deset minut chůze. Jednu věc byste ale neměli minout ani v bezprostřední blízkosti nádraží. Přímo nad ním se totiž „tyčí“ Góra Gradowa, nevysoký kopec s fenomenálním výhledem na panorama celého města. Pokud na vrchol dorazíte za rozbřesku, což brzký příjezd autobusu z Prahy umožňuje, můžete si užít východ slunce nad siluetou města. Pěkný začátek dne.

Za povšimnutí stojí i zdejší pevnost Grodzisko, vybudovaná v šestnáctém století. Využívala strategickou polohu kopce k obraně západní části města. Dnešní podobu získala při přestavbě ve století devatenáctém.

Co dělat a navštívit v centru

A co že je k vidění přímo ve městě? V prvé řadě všudypřítomná nádherná architektura. A to jak historická, tak i ta spíše „historizující“ – město bylo za druhé světové války výrazně poničeno, v době poválečné pak vstalo z popela až do své současné krásy. Dnes tedy paradoxně na laika působí velmi dochovaným dojmem, ačkoli je to do jisté míry fikce.

Centrum zdobí mnoho výstavních měšťanských domů. Ty vůbec nejkrásnější fasády a štíty jsou k vidění podél Dlouhé třídy (ulice Dluga), jež se v místě gdaňské historické radnice rozšiřuje v Dlouhé náměstí (Dlugi targ). Radnice je pro turisty přístupná, vystoupat můžete mimo jiné na její věž. Hned naproti radnici stojí Artušův dvůr, původně místo pro setkávání obchodníků, dnes muzeum. Další dominantou náměstí je Neptunova kašna, symbol města, postavená v sedmnáctém století. Dlouhou třídu na západě uzavírá další významná pamětihodnost, Zlatá brána.

Hned vedle ní, v budově bývalého vězení, je muzeum jantaru. Aby člověk v Gdaňsku viděl jantar, nicméně nemusí chodit do muzea. Různé výrobky z něj, včetně turistických upomínkových předmětů, jsou k dostání takřka na každém kroku. Nenajdete na světě významnější naleziště jantaru než jižní pobřeží Baltu, a v Gdaňsku je to vážně poznat.

Jak budete procházet dalšími krásnými uličkami v centru, v mnoha průhledech mezi štíty domů uvidíte věž majestátní baziliky Nanebevzetí nejsvětější Panny Marie (Bazylika Mariačka), která shlíží na celý Gdaňsk. Jak bazilika (hovoří se o ní jako o jedné z největších cihlových sakrálních staveb na světě), tak její věž stojí za návštěvu – pokud tedy již výhledů z ptačí perspektivy nemáte po výstupu na věž historické radnice dost.

Gdaňsk a dějiny

Vůbec nejmalebnější pohledy na Gdaňsk jsou ale od vody. Procházka po břehu řeky Motlavy s výhledem na domy, jejichž průčelí se odráží ve vodní hladině, bude tou pravou třešničkou na gdaňském dortu. Za dominantu této části města platí středověký přístavní jeřáb Žuraw, který připomene historickou roli Gdaňsku jako významného přístavu. Město bylo mimochodem součástí Hanzy, středověkého spolku obchodních měst.

A když už zmiňujeme dějinný význam Gdaňsku, nesmíme opomenout další dvě události. V místních loděnicích vznikla odborová organizace Solidarita, která se postupně transformovala v celospolečenské hnutí, jež se postavilo komunistickému režimu. Poloostrov Westerplatte v těsné blízkosti Gdaňsku je pak považován za místo, kde začala druhá světová válka. Na toto smutné prvenství upomíná moderní a návštěvníky výborně hodnocené Muzeum druhé světové války.