Malta se opevňuje. Čechům podmínila vstup na své území negativním testem na koronavirus.

Malta se opevňuje. Čechům podmínila vstup na své území negativním testem na koronavirus. Zdroj: ČTK

Městečko Alberobello s ikonickými stavbami zvanými trulli v italské Apuliii
Pláž Balos na Krétě
Azurové pobřeží, to je pojem. Kdo by se nechtěl podívat do Nice, Cannes, monackého knížectví anebo do Marseille?
3
Fotogalerie

Malta nařídila českým turistům testy na COVID. Máme pro vás tři atraktivní jihoevropské alternativy

Od páteční půlnoci 28. 8. se čeští turisté na Maltu dostanou pouze s negativním PCR testem na koronavirus, který nebude starší než 72 hodin. Alternativou by měl být test na maltském letišti ihned po příletu a setrvání v hotelové izolaci do obdržení výsledků. Čekací doba na ně je ale zatím dle stránek ministerstva zahraničí nejasná. Opačným směrem, tedy z Malty do Česka, se zatím cestovat smí bez omezení.

Rozhodnutím maltských úřadů nám už poněkolikáté během tohoto léta mohou nepříjemně měnit cestovní plány. Myslet si o tom můžeme leccos, zvlášť když podle pravidelně aktualizovaných statistik Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí má Malta v posledních dvou týdnech – z hlediska počtu nových případů nemoci COVID-19 přepočtených na počet obyvatel – zhruba třikrát až čtyřikrát horší čísla než Česko. 

Ale co už. Země svůj semafor reviduje zhruba s týdenní periodicitou, nezbývá tedy, než čekat, až pro Malťany opět zezelenáme. A jaké destinace mohou Maltu jednoduše nahradit, pokud si toužíme prodloužit léto na jihu Evropy a neláká nás povinné absolvování koronavirového testu?

Apulie

Region umístěný v podpatku Apeninského poloostrova se pyšní krásným pobřežím i významnými historickými památkami. Bezvadné pláže jsou rozprostřeny takřka po celém pobřeží. Nedaleko městečka Otranto, v místě zvaném Torre Sant'Andrea, dokonce najdete jakousi zmenšenou verzi slavného maltského Azurového okna, které se před pár lety nešťastně zřítilo do moře. Uniknout by vaší pozornosti nemělo ani městečko Alberobello s ikonickými stavbami zvanými truli, nebo tajuplný hrad Castel del Monte.

Do hlavního města kraje, do Bari, létají z Prahy hned dvě lowcostové aerolinky, zaletět si do Apulie tak snad už ani nemůže být snazší. Omezení mezi Českem a Itálií aktuálně nejsou žádná, před odletem jen vyplňte online formulář o vstupu do Apulie a pošlete jej ve formátu PDF hygienické stanici města, v němž budete bydlet. 

Azurové pobřeží

Francouzská riviéra je mnohými považována za jednu z nejexkluzivnějších, nejznámějších a nejdražších rekreačních oblastí okolo celého Středozemního moře. Počítejte s tím, že za ubytování i služby utratíte víc než na Maltě, na druhou stranu – Azurové pobřeží, to je pojem. Kdo by se nechtěl podívat do Nice, Cannes, monackého knížectví anebo do Marseille? 

Právě do posledně zmíněného města létají z Česka přímé letecké spoje. Azurové pobřeží nicméně leží od Česka ve vzdálenosti, která je ještě jakž takž rozumně zvládnutelná i autem, takže pokud se vám nechce letět, vyrazte klidně po zemi.  Po cestě by vás žádné výrazné koronavirové komplikace čekat neměly. Jen počítejte s tím, že morálka Francouzů co do nošení roušek je aktuálně výrazně vyšší než u nás. Roušky jsou v celé řadě měst povinné i na vybraných venkovních veřejných prostranstvích, nemluvě o všech prostorech vnitřních.

Řecké ostrovy

V půlce srpna se schylovalo k tomu, že nám Řecko kvůli nepříznivým koronavirovým statistikám zavře své brány. Po pár dnech se nicméně ukázalo, že nejen nařízení českých úřadů bývají zmatečná, ukvapená a náchylná k bleskurychlým změnám, a tak už je zase všechno v pořádku a čeští turisté mohou za sluníčkem do Řecka vyrazit, stačí vyplnit online formulář. Nabídek je dostatek jak z českých letišť, tak třeba z Vídně. Po příletu vás na letišti může, ale nemusí čekat kontrolní COVID test. 

A jaký ostrov konkrétně vybrat? Zkuste třeba hornatou Krétu, kde si můžete odpočinout na nádherných plážích Balos a Elafonisi, poznat starodávnou minojskou kulturu v paláci Knóssos anebo zdolat soutěsku Samaria. Pokud jste vyznavači instagramových provokací, vyrazte na vyhlášené Santorini nebo si udělejte dokonalou fotku s vrakem pašerácké lodi na pláži Navagio na ostrově Zakynthos.