Island očima Čecha

Island očima Čecha Zdroj: Petr Zdeněk

Petr Zdeněk
Glacier lagoon
Trasa z Landmannalaugharu do Thorsmorku patří k nejkrásnějším trekům světa
Trasa z Landmannalaugharu do Thorsmorku patří k nejkrásnějším trekům světa
Island
7
Fotogalerie

Island očima Čecha: Islanďani jako národ drží při sobě a je mezi nimi méně zášti a závisti

Na ledovém ostrově žije Petr Zdeněk pět let. Přivedla ho sem univerzitní stáž, ale zůstal tu kvůli ženě, kterou tu poznal. Jak vidí srovnání svých dvou domovů?

Jak se liší mentalita místních od té naší?

První, co mě napadá, je plánování. Z mého pohledu Islanďani ve srovnání s námi málo plánují svůj volný čas i budoucnost celkově. A i jejich koncepce času je odlišná, moc se nikam neženou a obecně podléhají mnohem menšímu stresu než my. A když se něco nevyplní podle představ, tak to rychle hodí za hlavu, berou věci, jak se v daný okamžik mají, a jednoduše se přizpůsobí.

Čím se liší životní styl místních od našeho?

Tráví mnohem více času v bazénech. Díky geotermálním pramenům má téměř každá vesnička i o pár stovkách obyvatel svůj bazén, ve kterém se místní scházejí ve volném čase, aby se spolu jako rodina či kamarádi potkali a probrali, co je nového, jako u nás v hospodě u piva. V jakoukoliv dobu, v jakémkoliv počasí.

Co vás nejvíc překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

Příjemně to, že téměř všude mluví výborně anglicky, i starší žena na poště nebo na úřadě. A že neohrnují nos, když s nimi anglicky mluvíte. A také kolik skvělých muzikantů, spisovatelů a vlastně veškerých umělců tu v takové malé zemi v průměru je a jakou podporu i třeba od rodiny mají, když jim jako mladí doma řeknou, že se chtějí živit hudbou. Neutrálně pak to, jak moc jsou na rozdíl od ostatních skandinávských zemí ovlivněni kulturou a mentalitou Spojených států amerických a že všude používají výhradně bezhotovostní platby za jakoukoliv částku. Nepříjemně mě překvapilo to, že bez auta je běžný život téměř nemožný, a dále jak i v takové malé zemi, která je velmi často idealizovaná, kvete v nejvyšších patrech korupce a elitářství. Islanďané jsou také dost pozadu v péči o životní prostředí, i když se to snaží nyní dohánět.

Je něco, s čím jste se tam dodnes nesmířil?

S clem na poště za zásilky a s místním zdravotnictvím, které je ve srovnání s naším opravdu horší. Je to dané nedostatkem odborníků, který pramení z absence specializovaných univerzit. Mladí studenti medicíny tak musí studovat v zahraničí, kde často už zůstanou. Roli v tom hraje i nedůslednost politiků, kteří by měli problém aktivně řešit.

Chybí vám něco z domoviny?

Delší jaro a podzim a taky rozmanitost i osobitost jednotlivých čtvrtí ve větších městech, co se týče restaurací, barů, kultury anebo i architektury. Na Islandu je vždy vše pouze v centru, většinou na jedné ulici, v Reykjavíku i těch přilehlých. V ostatních částích se vůbec nic neděje a všechny jsou si velmi podobné. A ještě mi chybí rozmanitost čerstvých potravin v supermarketech.

Co naopak vnímáte jako lepší než u nás?

Líbí se mi, že většina místních se k sobě chová jako rovný s rovným a nepovyšují se nad ostatní, ať už pocházejí z jakékoliv rodiny či vykonávají jakékoliv zaměstnání. Celkově se mi zdá, že je mezi obyvatelstvem mnohem méně zášti, stěžování si a závisti. Islanďani jako národ drží při sobě a jsou na to a na svoji zemi patřičně hrdí.

Vědí místní o Česku? Jak reagují, když se zmíníte, odkud pocházíte?

Nikdy jsem nenarazil na negativní reakci, když jsem zmínil, odkud pocházím. Většina ví, kde jako země v Evropě ležíme, že jsme dříve byli Československo a že je hlavní město Praha, které je krásné. Někteří znají i naši vášeň pro pivo, Kutnou Horu a naše významné hudební skladatele či auto Škoda.

Jaké jsou cestovatelské zvyklosti místních, ať už do zahraničí, nebo v rámci vlastní země?

Nejčastějším místem pro dovolenou Islanďana je Španělsko, většinou Kanárské ostrovy nebo Alicante. Tradičně jsou spíše konzervativní a stále využívají převážně služeb cestovních kancelářích a rádi se vrací na stejná místa. Stále častěji také rádi jezdí na kratší výlety, hlavně za nákupy do Londýna, Polska anebo i New Yorku. Na druhou stranu mladí lidé, jako všude jinde, už z velké části létají nízkonákladově do velkých evropských měst nebo do Spojených států.

Jakých pět míst byste ukázal nejlepšímu kamarádovi z Česka, který na Islandu ještě nebyl?

Poloostrov Snaefellsnes, jižní pobřeží s mnoha vodopády po cestě, tradiční výlet Zlatý okruh s gejzírem, ledovou lagunu a samozřejmě i Modrou lagunu.

Vaše nejoblíbenější místo nebo zážitek?

Kempování na méně navštěvovaných Westmanových ostrovech.

Jaké je vaše oblíbené místní jídlo?

Sušená ryba s máslem a placatý chleba.

Kterých pět výrazů byste použil pro popis Islandu a jeho obyvatel?

Příroda, polární záře, klid, hudba a koupání.

Stane se Island vaším definitivním domovem? Doporučujete ho jako destinaci?

Jsem tu velice spokojený a plánuji tu zůstat zatím na neurčito, ale vím, že hlavně kvůli nestálému, relativně chladnému počasí a dramatičtějšímu střídání světla a tmy dle období to není místo pro každého. Překvapivě bych řekl, že životní úroveň je tu v něčem nižší ve smyslu, co si může běžný člověk dovolit za průměrný plat, jako chození do restaurací, barů a za kulturou nebo nakupování. To se ale vykompenzuje, jakmile vycestuje téměř kamkoliv za hranice. Určitě Island doporučuji navštívit těm, kdo rádi cestují za pro nás neobvyklou přírodou, a taky bych poradil si výlet dobře naplánovat dopředu, alespoň na 5 dní. Vyrazit především mimo hlavní město a pokud možno si celý ostrov objet. Dále pak přijet dobře vybavený pro jakékoliv počasí a s pozitivním duchem, pokud by nebylo přívětivé.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: