Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarsko - Bern
Švýcarsko - Curych
Švýcarsko
Švýcarsko
Švýcarsko
9
Fotogalerie

Švýcarsko očima Češky: Velká, ale náročná šance

Tak vidí svůj nový domov Švýcarsko česká zubařka Marta Vodička. Na lidech tu obdivuje jejich poctivost, zároveň jí u nich chybí spontaneita. Návštěvu malé zemičky ale určitě doporučuje.

Jak dlouho v zemi žijete a co vás tam původně přivedlo?

Do Švýcarska jsem se přestěhovala před pěti lety spolu s manželem, který zde dostal pracovní příležitost v IT oboru. Již od mládí ráda cestuji, poznávám jiné země a baví mě učit se cizí jazyky, takže jsem takovou změnu a možnost uvítala.

Čím se tam zabýváte dneska?

Věnuji se studiu němčiny, ve které jsem se posunula na úroveň rodilého mluvčího, a připravuji se na závěrečnou zkoušku. Mimo to se snažím zdokonalit i v porozumění zdejšímu dialektu, tzv. Züritüütsch (čti cýritýýč). Výborná znalost jazyka dané oblasti a kantonálního dialektu je zde předpokladem pro práci v lékařských oborech, stomatologii nevyjímaje.

Čím se liší mentalita místních od té naší?

Švýcarsko je zvláštní tím, že přestože zdejší obyvatele nespojuje stejný jazyk a mnohdy se i kultura určitých částí Švýcarska do jisté míry liší, milují místní svou zemi a jsou na ni hrdí. Udržují tradiční zvyky, dialekty, podporují řemesla, jsou k sobě ohleduplní, zdraví se, pomáhají si a dodržují daná pravidla, která nám cizincům mohou někdy přijít i přehnaná. Mimo jiné velmi dbají na život v souladu s přírodou, ochranu životního prostředí a dobré podmínky chovu zvířat.

Jak se liší životní styl místních od našeho?

Švýcaři jsou velmi aktivní a tráví hodně času v přírodě. Dokonce i starší ročníky běžně potkáte na túře v horách, u vody, v lese i na kole. Rádi tráví čas také grilováním nebo pikniky u jezera. Jsou zde na tyto činnosti vyhrazená místa a ohniště, kde je připravené dřevo a někdy i pítka či fontánky, napájené ze zdejších pramenů. Místní rádi ctí tradice. S tím je spojeno mnoho slavností, které v průběhu roku probíhají. Při nich uvidíte velkolepé průvody zástupců různých cechů ve folklorních kostýmech spolu s muzikanty. Tyto tradice se předávají z generace na generaci. V horských oblastech jsou slavnosti nejčastěji spojeny s pastevectvím, kravami a sýry. Švýcaři jsou spořádaní a pracovití, ale umějí se i bavit.

Co vás nejvíc překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

Průzračná voda v řekách a jezerech.

Je něco, s čím jste se tam dodnes nesmířila?

Je opravdu velmi těžké zde najít práci v oboru. A to i pro vysokoškolsky vzdělané lidi. Uznání diplomu v rámci EU, pokud jsou splněna požadovaná kritéria, sice není problém, existuje tu však velká konkurence, zejména ve velkých městech. Ze zákona dávají zaměstnavatelé přednost místním před cizinci. Je dobré se na to připravit, pokud člověk uvažuje, že by chtěl ve Švýcarsku žít.

Je něco, co vám tam z domoviny chybí?

Trochu mi zde chybí společenský život a určitá spontánnost. Vše se zde plánuje, včetně setkání s přáteli. Častěji se lidé scházejí doma než v kavárně nebo restauraci. Je to samozřejmě do určité míry dáno i vysokými cenami za jídlo a pití a služby s nimi spojené.

Co naopak vnímáte jako lepší než u nás?

Pozitivní přístup k životu, souznění s přírodou a její ochranu, podporu lokálních produktů, kvalitu potravin či rychlost a přesnost vlaků.

Vědí místní o Česku? Jak reagují, když se zmíníte, odkud pocházíte?

Povědomí o České republice určitě Švýcaři mají, někteří více, jiní méně. Setkala jsem se převážně s pozitivními reakcemi. Pár z nich navštívilo Prahu, která je nadchla svými romantickými zákoutími, útulnými kavárnami a bary. Úspěch slavila i svíčková a české pivo. U dětí je zde oblíbený Krteček.

Jaké jsou cestovatelské zvyklosti místních? Ať už do zahraničí, nebo v rámci vlastní země?

Švýcaři rádi cestují po vlastní zemi, neboť každá její část je svým způsobem unikátní, ale vydávají se i do zahraničí. Mladí lidé vyhledávají častěji exotické oblasti. Na druhou stranu jsem slyšela, že tu žijí i staří lidé, především v menších vesničkách, kteří třeba nikdy neopustili kanton.

Jakých pět míst byste ukázala nejlepšímu kamarádovi z Česka, který ve Švýcarsku ještě nebyl?

Luzern, Lausanne, Lugano, Rýnský vodopád, a především jakoukoli horskou oblast, například Zermatt, odkud je nádherný pohled na Matterhorn.

Vaše nejoblíbenější místo nebo zážitek?

Velmi jsem si oblíbila vesničku Randa v kantonu Wallis. Nevšedním zážitkem je návštěva obchůdků s čokoládou, ať už tradiční Lindt & Sprüngli, nebo luxusní Läderach, to je koncert pro všechny smysly.

Jaké je vaše oblíbené místní jídlo?

Raclette, sýr, který se rozpéká na speciálních plotýnkách. Podává se s bramborami vařenými ve slupce, kořeněnou kyselou miniokurkou, nakládanými cibulkami či kukuřicí.

Kterých pět výrazů byste použila pro popis Švýcarska a jeho obyvatel?

Schoggiland, Heidiland, Chääswelt, Schwiizerdütsch, Roger Federer.

Co ještě byste ráda doplnila?

Jsem velmi ráda, že se mi dostalo té možnosti zde žít a objevovat krásy této země. Návštěvu Švýcarska mohu všem vřele doporučit. Jedná se skutečně o zemi nádherných hor, jezer, výtečné čokolády a sýrů, hodinářských mistrů a určitě byste ji na svých cestách neměli minout.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: