Zdroj: Unsplash

Ostrov Paros
Kefalonia vás dostane průzračným mořem
4
Fotogalerie

Kam na dovolenou? Zkuste neznámé ostrovy Řecka

167 – přesně tolik je v Řecku obydlených ostrovů, a přece se nejvíc jezdí jen na hrstku z nich. To je velká škoda. Jaké neznámé ostrovy byste měli zařadit na svůj cestovatelský seznam?

Pokud se rozmýšlíte, kam na dovolenou v létě, možná si řeknete, že v Řecku už byl každý. V nabídce cestovních kanceláří vám totiž nejspíš nejprve padne oko na Krétu, Zakynthos nebo třeba Kos. I dovolená v Řecku se může proměnit ve výjimečný výlet, stačí zvolit některý z méně známých ostrovů. Nejeden z nich skrývá opravdové poklady. Jaké?

Kefalonia vás dostane průzračným mořemKefalonia vás dostane průzračným mořem | Shutterstock

Za nejčistší vodou na Kefalonii

Ačkoliv je šestým největším ostrovem Řecka, turismus nemá na Kefalonii tak dlouhou historii jako třeba na Krétě. O přírodní krásy tady přitom není nouze. Ze všech jmenujme úžasnou jeskyně Melissani, do které se můžete plavit na turistické loďce. Voda je tu křišťálově čistá, pravděpodobně nejčistší v Řecku, což vynikne zejména při polední plavbě, kdy sluníčko svítí přímo ze shora. I mezi plážemi najdeme raritu. Je jí pláž Xi se zářivě oranžovým pískem, který kontrastuje s bílými skalami. Jinak je Kefalonia poměrně hornatým ostrovem. Nejvyšší hora tu dokonce převyšuje naši Sněžku.

Bílé domky, modré okenice, a přece to není Santorini

Ostrov ParosOstrov Paros | Unsplash

Na ostrově Paros zažijete to pravé Řecko, které vídáte na fotkách cestovních kanceláří. Díky typické kykladské architektuře ostrov bývá často připodobňován k nedaleko ležícím ostrovům Santorini nebo Mykonos. Ty jsou považovány za baštu přepychu a pozlátka, zatímco Paros si stále zachoval autentickou tvář. Oproti zmíněným destinacím je tu dovolená také o poznání levnější. O romantické uličky, malebné kostelíky a tradiční kuchyni však ochuzeni nebudete. Nejikoničtější pohled na Paros se vám naskytne v letovisku Naoussa s nádherným přístavem.

Zapomenutý ráj Skopelos

Jelikož patří Skopelos mezi menší ostrovy, dodnes se mu daří unikat větší turistické pozornosti. Přitom se jedná nejspíš o nejzelenější ostrov celého Řecka. Pokud toužíte po dobrodružných výletech i zapomenutých plážích, vydejte se právě sem. Malebné zátoky s tyrkysovou vodou už čekají. Povrch ostrova je hornatý a možná vás tu (pozitivně) překvapí velká koncentrace kostelíků a klášterů. Na tomto malém ostrově jich najdete na čtyři stovky.

Ať už pojedete kamkoliv nezapomeňte se uvolnit, vzít si s sebou dobrou knihu nebo sluchátka, a užívat si krás řecké přírody.

Unsplash