Kouzelné vánoční trhy v Štýrsku

Kouzelné vánoční trhy v Štýrsku Zdroj: Profimedia.cz

Svařák, cukroví a štiplavý zimní vzduch: Štýrské vánoční trhy vás naladí na pravou adventní atmosféru

Období adventu máme tradičně spojené s návštěvou vánočních trhů. Po dvouleté pauze si je snad konečně užijeme i v České republice, pokud se však chystáte vyrazit za hranice, doporučujeme rakouské Štýrsko. Stánky se svařeným vínem, punčem, pečenými jablky a místními specialitami už čekají!

Jedny z nejkrásnějších se konají ve Štýrském Hradci, hlavním městě regionu, kam obvykle neproudí tolik turistů, a trhy tu proto působí méně komerčně. Vánoční trh na hlavním náměstí Hauptplatz je tím nejznámějším. Najdete ho přímo před radnicí a díky obrovskému ozdobenému stromu a krásnému kolotoči ho prostě nemůžete minout. Zdejší stánky nabízejí vše, na co si vzpomenete! Seženete tu roztodivné sladkosti, vánoční ozdoby nebo plyšové medvídky. Místním slavnostním nápojem je tzv. Feuerzangenbowle, což je horká směs vína a rumu, která spolehlivě zahřeje každého zimomřivce. Za soumraku se navíc budova radnice promění v obrovský osvětlený adventní kalendář.

Další trh se koná v blízkosti Schlossbergu, mohutné skály čnící nad městem. Zatímco v letních měsících se zdejší bývalý hradní příkop zvaný Kasematten využívá jako jeviště pod širým nebem, v zimě se promění v trh Aufsteirern, jehož kouzelnou atmosféru dokreslují kamenné hradby. Ale pozor, zatímco ostatní trhy ve městě můžete letos navštívit každý den od 18. listopadu, na Aufsteirern se dostanete pouze o víkendu. A pokud byste si přáli vidět nejstarší vánoční trh, vydejte se na náměstí Franziskanerplatz, kde u stánků najdete především výrobky štýrských řemeslníků.

S hudbou a alpakami

Za sváteční atmosférou se však můžete vydat i za hranice štýrského hlavního města, třeba do Talbachu. Zdejší trh se koná v okolí restaurace Talbachschenke a při vánoční hudbě u řeky Talbach si můžete vychutnat místní pochoutky. Každý večer se na venkovním pódiu koná pestrý program pěveckými sbory. Zpestřením jsou roztomilé lamy alpaky, které se ochotně nechají pohladit.

Počátkem prosince pak navštivte zámek Farrach. Od 6. do 9. prosince 2022 se totiž v jeho areálu koná jeden z největších trhů v Rakousku. Sjíždí se sem asi 70 vystavovatelů, kteří nabízejí spoustu ručně vyráběného zboží.

Trh v bývalých konírnách hradu Hollenegg na severu Štýrska se koná vždy první adventní víkend. Obdivovat a koupit můžete řemeslné výrobky keramiků, řezbářů a tkalců. Pro návštěvníky je připravena spousta štýrských pochoutek. Domácímu pečivu a kávě ze zámecké kavárny v Kultursaalu nelze odolat.

Za předvánoční atmosférou můžete vyrazit i do Bad Gleichenbergu. Trh se koná každou adventní neděli a jeho hlavní atrakcí je ručně vyřezávaný dřevěný betlém s postavami v nadživotní velikosti. Skládá se z šestadvaceti figur o celkové hmotnosti deset tun. Kromě klidné procházky po trhu se můžete také projet lázeňským parkem v kočáře taženém koňmi.

Co by to však bylo za vánoční atmosféru bez pořádné sněhové nadílky! Alpy zabírají dvě třetiny rakouského území a najdete tu spoustu horských středisek, v nichž si můžete zalyžovat, zasáňkovat nebo se jen tak projít romantickým údolím. Skvělé tipy, jak si užít nejen předvánoční čas, najdete na této stránce.