Uhudler: Vinný unikát s pohnutou historií

Uhudler: Vinný unikát s pohnutou historií Zdroj: Profimedia.cz

Heiligenbrunn, to je ale hlavně osada vinných sklípků, z nichž některé nabízejí právě Uhudler.
Heiligenbrunn, to je ale hlavně osada vinných sklípků, z nichž některé nabízejí právě Uhudler.
3
Fotogalerie

Uhudler: Vinný unikát s pohnutou historií

Pár hodin cesty od nás, „v zemi slunce“, na vás čeká Uhudler. Červený, bílý, růžový i šumivý nebo pořádný panák likéru… To všechno může být víno Uhudler, specialita z jižního Burgenlandska.

Jeho prapůvod spadá do období nemoci vinné révy kolem roku 1860, kdy mšice révokaze ničila evropské vinice. Proto byly dovezeny z Ameriky bílé a červené rezistenční odrůdy, jež se křížily s domácími, a americké hybridy jako Concordia, Othelo, Isabella, Clinton, Ripadella, Noah či Elvíra v jižním Burgenlandsku nakonec zdomácněly a dál se vyvíjely. Mají rezistenční kořeny i vršky odolné vůči plísním, takže se nemusejí prakticky vůbec chemicky ošetřovat.

Uhudler je spojován především s malou osadou Heiligenbrunn. Prošli jsme tu kolem římskokatolického pozdně barokního kostelíka svatého Klementa z roku 1764 na okraji vesnice a poutní kaple svatého Ulricha. Voda, jež u ní vyvěrá, by měla mít nejen podle legendy, ale i podle známého očního lékaře Ladislava Batthyányho-Strattmanna léčivé účinky na oční problémy.

Heiligenbrunn, to je ale hlavně osada vinných sklípků, z nichž některé nabízejí právě Uhudler. Na bezmála tříkilometrové vinné cestě jich na nás čeká 120, většinou jsou ze 17. a 18. století a památkově chráněné. Nejsou jako u nás hloubeny do země, ale jsou pouze přízemní. Asi padesát z nich má dodnes tradiční střechu ze slámy. Místní věří, že se jim podaří zapsání celého komplexu na seznam památek UNESCO. V řadě sklípků lze i posedět – vevnitř nebo venku.

Víno i marmeláda

Majitel jednoho ze sklípků Helmut Krugler přináší láhev červeného vína se zvláštní etiketou (takovou mohou mít jen vína, jež prošla speciální zkouškou kvality) a nalévá nám do vysokých sklenic. Vysvětluje, jak název Uhudler vlastně vznikl. Podle nejrozšířenější teorie prý po nadměrném požití tohoto vína pohled pijáka připomíná výra (německy Uhu znamená výr velký). Pomalu upíjíme, ve světle červeném nápoji nacházíme chuť lesních jahod a rybízu, na patře zaznamenáváme suchou kyselinku. Z hroznů Uhudleru se podle Kruglera dělá také marmeláda s velmi intenzivní jahodovou vůní, ovocné šťávy, octy, čokolády, uzeniny a sýry, ale třeba i polévka.

V současné době se Uhudler zpracovává z nešlechtěného hroznu technikou starou tři sta let. V závislosti na odrůdě a oblasti, kde byl vypěstován, se jeho barva pohybuje od světle slámové až světle žluté u bílého vína, zatímco z modrých hroznů se vyrábí víno růžové až světle červené. V obchodních sítích v Rakousku ho běžně nenajdete, v jižním Burgenlandsku se však čepuje ve všech vinařských výčepech v okolí Loipersdorfu, kde se prodává i jako oblíbený suvenýr v původních kameninových nádobách. Koupit si ho můžete také v malých pěstitelských obchůdcích.

Víno s pohnutou historií

Názory na Uhudler se různí, někdo má pro něj jen slova opovržení, jiní zase nedají na jeho jedinečnou ovocnou chuť dopustit. Z podnětu Spolku přátel Uhudleru je to dnes chráněná značka a smí být používána pouze v okresech Jennersdorf, Güssing a Oberwart. Evropská unie tomuto vinnému unikátu dala výjimku do letošního roku, ale zdejší obyvatelé věří, že své oblíbené víno budou moci dělat i potom.

Ve své historii si už Uhudler prošel četnými peripetiemi. Jeho pití jako údajně zdraví škodlivé zakázal v roce 1938 prý sám Adolf Hitler a tento zákaz platil neskutečných pětapadesát let a až do roku 1992 byla výroba tohoto vína povolena pouze pro osobní spotřebu. Říká se, že to nebylo proto, že by jeho pití vedlo k oslepnutí, jak tvrdili jeho odpůrci, nýbrž proto, že se mohl na rozdíl od normálních odrůd pěstovat bez použití pesticidů, a tudíž méně nákladně, a pěstitelé normálních odrůd se chtěli zbavit konkurence. Zákaz však vedl k rostoucí popularitě nápoje, dlouhá a proměnlivá historie vytvořila z vína Uhudler nakonec opravdový kult.

Vinné sklípky v Eltendorfu

Druhým centrem milovníků Uhudleru je Eltendorf. Zastavujeme se v restauraci Kirchenwirt, jejíž majitel Matthias Mirth je zaníceným přívržencem i pěstitelem vinné révy Uhudler a člen podnikatelského sdružení Kousek ráje. Připíjíme si s ním růžovým sektem, samozřejmě že uhudlerským. Na jeho doporučení si dáváme i uhudlerskou polévku, ochucenou dýňovými semínky, s krutony.

Z Eltendorfu je to ještě asi pět kilometrů, než se dostaneme na Vysokou horu, kde se pěstuje vinná réva a kde jsou také vinné sklípky, na rozdíl od těch v Heiligenbrunnu moderní, postavené teprve nedávno. Tady lze ochutnat další druhy Uhudleru. Matthias Mirth jich má hned pět – od bílého přes růžový až po červený a také třicetiosmipro­centní likér. Víno chutná báječně, takže vezeme domů několik láhví jako suvenýr pro přátele. A udělali jsme dobře – víno s podivným názvem Uhudler ještě nikdo z nich nepil.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 9/2012.