Kitzsteinhorn

Kitzsteinhorn Zdroj: Profimedia.cz

Kitzbühel
Igls
Sölden
Saalbach Hinterglemm
5
Fotogalerie

Nejlepší rakouské lyžovačky

V Rakousku započala i přes probíhající pandemii nová zimní sezóna. Pandemická opatření jsou sice přísná a v poslední době je potřeba být ve střehu, ale pokud všechny podmínky splňujete, není třeba váhat. Rakousko nabízí pro nás skvělou kombinaci dostupnosti a kvality. Pojďme se blíže podívat na ty nejzajímavější možnosti pro sjezdové lyžování.

Pandemické směrnice

Ještě, než se podíváme do samotných hor, připomeňme si aktuální rakouská pravidla týkající se pandemie koronaviru. Rakousko v současné době aplikuje jeden z nejpřísnějších evropských režimů, založený na pravidlu 2-G – musíte se prokazovat buď dokladem o očkování nebo o prodělání covidu-19. Pouhé negativní testy na koronavirus vám budou k ničemu.

Na pravidlu 2-G v současné většině operuje naprostá většina odvětví včetně těch ubytovacích, gastronomických či volnočasových, a bez potvrzení o očkování či prodělání covidu-19 se tedy nedostanete v podstatě nikam. Děti mladší dvanácti let se prokazovat nemusí. Ve Vídni je tato hranice snížena šest let. Platnost očkovacích certifikátů navíc bude 6. prosince zkrácena z dvanácti na devět měsíců od získání plné imunity. Samozřejmostí jsou pak i nám dobře známá pravidla o zakrytí dýchacích test.

Další informace včetně lokálních detailů a pravidel pro návrat do ČR najdete ZDE.

Nestárnoucí klasika

Spolehlivou jistotou, která však vždy nabízí něco nového, je bezesporu lyžařská oblast Zell am See-Kaprun u Zellského jezera, zhruba hodinu a půl jižně od Salzburgu. Už hora Schmittenhöhe nad samotným Zell am See nabízí nepřeberné množství vynikajících sjezdovek, které dohromady dosahují délky zhruba osmdesáti kilometrů. Schmittenhöhe se tyčí do výšky lehce pod dva kilometry, a může se tak čas od času stát obětí slabších sněhových podmínek.

Skvělý zážitek však v takový moment jistí ledovec Kitzsteinhorn tyčící se jižně od Kaprunu. Sjezdovky na ledovci sice dohromady měří zhruba o polovinu méně než ty na Schmittenhöhe, ale jejich poloha mezi třemi a dvěma kilometry nad hladinou moře garantuje vynikající lyžování, a když vychytáte počasí, tak i pohádkové výhledy. Denní lyžování v oblasti vyjde dospělého na zhruba padesát eur.

Ze Zell am See to není daleko do tyrolského Kitzbühelu. Romantické městečko ležící mezi vrcholy Hahnenkamm a Kitzbüheler Horn je skutečným srdcem alpského lyžování – u legendárního sjezdu z Hahnenkammenu po sjezdovce Streif se tají dech, i když jej člověk sleduje jen v televizi jako ten vůbec nejtěžší oříšek závodní sezóny alpského lyžování. Stát nad některými ze skoro kolmých úseků trati osobně je pak snad až na zástavu srdce.

Kitzbühel ovšem není pouze pro profíky a své si zde najdou lyžaři a snowboardisté všech úrovní. Návštěvníkům je dostupných 56 lanovek obsluhujících více než 160 kilometrů sjezdovek a pro zkušené odvážlivce jsou dostupné i sekce pro volné lyžování, to vše za denní cenu kolem padesáti eur. To vše se odehrává na pozadí vynikajícího místního pohostinství – pokud na vás při sportování padne únava, malebné uličky historického centra Kitzbühelu se okamžitě nabídnou jako skvělá alternativa.

Do srdce Tyrolska

Innsbruck není sám o sobě zimním resortem, přesto se nevyplácí jej ignorovat. Hlavní město Tyrolska je totiž obklopeno šesti snadno dostupnými lyžařskými areály. Jeden lokální skipas vám zprostředkuje přístup k více než třem stem kilometrů sjezdovek. Pro pohodové lyžování je ideální vesnice Igls pár minut jižně od města, náročnější sportovci se pak mohou za intenzivními zážitky vypravit na svahy Nordkette či na ledovec Stubai.

Z Innsbrucku je to jen asi hodinka do Söldenu, který se poněkud neúspěšně schovává ve stínu několika třítisícových hor – po Vídni a Salzburku jde o třetí nejpopulárnější rakouskou turistickou destinaci. A z dobrého důvodu. Vytáhlé vrcholy, včetně druhé nejvyšší rakouské hory Wildspitze, garantují fantastické podmínky, a ještě fantastičtější zážitky. 150 kilometrů sjezdovek soustředěných kolem dvou ledovců nabízí komplexní možnosti pro lyžaře všech úrovní. K dispozici jsou začátečnické svahy, ale i celá řada černých sjezdovek a úseků vhodných pro freeskiing.

Na hranici Tyrolska s nejzápadnější rakouskou spolkovou zemí Vorarlberskem najdete skutečnou zimní Mekku kolem průsmyku Arlberg. Ski Arlberg je největším spojitým rakouským zimním resortem. Vesnice Lech, Oberlech, Zürs, Zug, Warth a Schröcken propojuje skoro devadesát lanovek, které zprostředkovávají přístup ke skoro 550 kilometrům sjezdovek. V Arlbergu tak najdete skutečně nekonečné možnosti a je v podstatě jedno, zdali se ubytujete v Lechu, či v St. Antonu. V Arlbergu na vás čekají charakteristicky široké „dálniční“ sjezdovky včetně nejdelšího světového okruhu pro sjezdové lyžování, slavného bílého okruhu Der Weiße Ring, i rozsáhlé volné terény. Skipas zde vyjde dospělého na zhruba šedesát eur za den. Je však potřeba zmínit, že celá oblast Arlbergu je vhodná spíše pro zkušenější lyžaře a mnoho svahů vhodných pro nenáročné lyžování zde nenajdete.

Skryté poklady

A kam se vydat, pokud se přece jen chcete vyhnout těm nejprofláklejším a nejlidnatějším resortům? Severně od Zell am See se západním směrem táhne údolí Saalbach. V něm najdete stejnojmenný resort, který je také poměrně dobře známý. Pro skutečný klid musíte údolím pokračovat ještě o kus dále do Hinterglemmu, tradiční působivé alternativy Saalbachu. Na obou stranách údolí se rozléhá až 270 kilometrů excelentních sjezdovek.

Jednou z mnoha alternativ k tyrolským klasikám je vesnice Serfaus v okrese Landeck, zhruba devadesát kilometrů západně od Innsbrucku. Vedle skvělého lyžování na táhlých svazích hory Furgler upoutá Serfaus také klidem a šetrností k životnímu prostředí. Auta ve městě totiž nahrazuje nejkratší metro na světě, které spojuje parkoviště u příjezdu do Serfausu s lanovkovým terminálem.

Na jižní hranici Rakouska se Švýcarskem se rozléhá region Silvretta. Tradičním cílem v oblasti je Ischgl, ale ještě o pár kilometrů dále čeká na lyžaře Galtür, s 1584 metry nadmořské výšky jeden z vůbec nejvýše položených resortů v celém Rakousku, což v této tradiční a přátelské vesnici přispívá k dlouhým sezónám. Pokud se na střídmějších 43 kilometrech sjezdovek začnete nudit, můžete vždy zamířit autobusem do Ischglu a rozsáhlejší Silvretta Areny.

Další inspirativní informace o zimě v Rakousku nejen na svazích najdete ZDE.