Zoo v lahvi: rosnička zelená

Zoo v lahvi: rosnička zelená Zdroj: Michael Fokt

Zdejší zvířata se dostala i na viněty
Další unikátní žabka parku Podyjí
Nádherná krajina národního parku Podyjí
Rosnička zelená zblízka
Národní park Podyjí byl vždycky jakousi výspou teplých krajin na našem území
7
Fotogalerie

Víno se zvířecí tváří aneb Výlet do unikátního moravského parku

Dvoumetroví hadi? Zelené žáby? Ne, tohle není alkoholové opojení, i když možná zrovna držíte v ruce lahev vína. Znojemští vinaři mají víc než dobrý důvod, proč na etiketách zobrazovat vzácné živočichy jižní Moravy. Národní park Podyjí byl vždycky jakousi výspou teplých krajin na našem území a s globálním oteplováním je to čím dál zjevnější.

V objetí meandru řeky Dyje na samé hranici s Rakouskem se tulí vinice Šobes, z jejíhož svahu si vychutnávali jiskrný mok i rakouští císaři. V novém tisíciletí připomíná galerii živé přírody pod širým nebem. Na viničních terasách vystavěných z kamenů bez pojiva se vyhřívají naši nejvzácnější hadi, užovky stromové, ve společnosti dalších třech druhů užovek, které se na našem území vyskytují. Ještěrky zelené číhají na hmyz a jejich samečci se smaragdovými boky a modrým hrdlem ukazují, jak barvitá fauna jižní Evropy dokáže být.

Mezi zdejším hmyzem by však mohli narazit na sousto větší, než zvládnou ukousnout. Mezi listy révy se procházejí zeleně maskované kudlanky nábožné, které si při své velikosti téměř deseti centimetrů a díky ostnitým lapacím předním nohám dokážou pochutnat klidně i na mláďatech ještěrek. Dole na březích Dyje se pilně rozmnožují naše jediné stromové žáby rosničky zelené a ti, kdo mají obzvláštní štěstí, můžou zahlédnout i tyrkysový blesk v podobě ledňáčka říčního.

Co se tyče ostatních přírodních skvostů je štěstí na Šobesu téměř předplacené. Kdo tu v létě za hezkého počasí nezahlédne aspoň kousek hadího či ještěrčího těla, má opravdu smůlu. Nikoli však stoprocentní. Místní vinaři rozšiřují sbírku speciálních edic jiskrného moku a po víně s ještěrkou zelenou a ledňáčkem říčním letos přišli i s lahví, kterou zdobí rosnička zelená. Žabka do prvního ochutnání střeží obsah ve formě dvou ryzlinků - rýnského a vlašského. A za degustací se člověk nemusí ze Šobesu ani hnout. V létě funguje přímo na místě stánek, ke se kromě "zvířátkových" pochoutek podávají i vzorky přímo ze zdejší vinice, které jsou díky své výjimečnosti často rozprodané ještě dřív, než skončí sklizeň hroznů.