Všechna zvířata mají v útulku Tibet šanci na důstojný život.

Všechna zvířata mají v útulku Tibet šanci na důstojný život. Zdroj: Irena Páleníčková

Pravděpodobně nejstarší obyčejný čuník v ČR váží ke 400 kilogramům.
Všechna zvířata mají v útulku Tibet šanci na důstojný život.
Lojzík miluje všechny návštěvy.
Každý návštěvník útulku je místními náležitě uvítán
V útulku končí i mnoho hlídacích psů, kteří by si zasloužili důstojný důchod.
13
Fotogalerie

Tibet je blíž, než si myslíte, kousek od Brna. Opuštěná zvířata se tam mají jako v ráji

Možná znáte jen jeden Tibet, daleko na východě a vysoko v horách. Já navštívila jiný Tibet. Ale pokud jste ze západní poloviny České republiky, bude vám i tento nepravý Tibet možná připadat dost daleko, leží totiž až u Slavkova u Brna. I když díky internetové virtuální realitě žádný útulek není daleko. Ovšem zvířecí neštěstí není virtuální, to je skutečné, přestože zvířata žijící v Tibetu působí dokonale šťastně.

Psi za to vděčí svému vrozenému optimismu, kočky své stoické vyrovnanosti a ostatní zvířata tomu faktu, že vůbec mohou žít. Za život mohou děkovat svým pečovatelům Bětce a Markovi, kteří organizují provoz útulku. Marek navíc zajišťuje odchytovou, záchranou a rehabilitační službu. Do útulku dochází i pár desítek dobrovolníků, kteří jim přicházejí v péči o zvířata pomáhat. Tou nejpříjemnější pomocí jsou pak procházky se psy a socializace koček, což je v podstatě jejich hlazení.

První, na co jsem se ptala, byl samozřejmě původ zvláštního názvu. I když vchod do útulku zdobí modlitební vlajky, Bětka ani Marek v Tibetu nebyli. Inklinují k buddhismu a název prý Bětce přišel sám od sebe při meditaci. Tibet je nejen klasickým azylovým zařízením pro zvířata v nouzi, je zároveň i záchrannou stanicí pro handicapovaná zvířata a nemocné kočky, které sem dokonce některé útulky po dohodě předávají do další péče.

Dnes je zde hodně přes sto zvířat a útulek je dokonale přeplněn. Jedním ze stálých obyvatel je černý pašík Tomík, kterého sem odložili majitelé po té, co zjistili, že nebude slibovaným roztomilým miniprasátkem. Několik set kilogramový osmiletý čuník Siddhartha patří k seniorům útulku, toho majitelé zachránili jako neduživé selátko, o kterém jiní rozhodli, že se nehodí pro velkochov. Dnes je pravděpodobně nejstarším žijícím obyčejným prasetem v ČR. Vzadu na zahradě bučela kráva a zachráněné slepé tele, bečelo menší stádo ovcí a spokojeně kvokaly slepice, které doufejme už dávno zapomněly na svůj klecový život.

Pomáhá i adopce na dálku

Stejně zapomínají i psi, kteří nás přístupem ke svému postiženému životu mohou mnohému naučit. Pro ně neexistuje vzdychání: "Kdybych... Že jsem to udělal... Proč se to stalo zrovna mně?". Berou život jaký je a mazel kříženec čivavy Lojzík z množírny nás vítal stejně vesele jako Hardy s nefunkčními zadními tlapkami.

Nejvíc je samozřejmě koček, ale ty naštěstí každý rok najdou díky internetovým stránkám útulku nové domovy a tím uvolní místo dalším, aby i ony pomocí facebooku našly svou rodinu. I jejich příběhy mnohou být optimistické a dávat víru v lidské dobro i přes to co od lidí zažily. Jeden studentský mladý pár si například přál pomoci kočce, která byla v útulku nejdéle. Odnesli si bílošedivého mourka Vítka, jež prožil v útulku deset let. Byl totiž tzv. plašan a každého se bál. Ale z útulku se lidem s prázdnýma rukama odchází těžko, v druhé ruce proto odnesli přepravku s mladičkou mazlivou kočičkou, aby Vítkovi nebylo smutno.

Chcete-li trávit vánoční svátky s dobrým pocitem na duši, máte tedy možnost. Jednou z nich je i adopce zvířátka na dálku. A přestože každá koruna, která přibude na účet útulku číslo 4113874028/5500, pomůže, přiznejme si, že nejlepší dárek pro opuštěné zvířátko je poskytnout mu nový skutečný domov. Tři sta padesátikilového štětinatého mazlíčka si sice asi nikdo domů pod stromeček nezabalí, ale pejsek a kočička, to už by byl jiný "dárek".