Hasičské muzeum - historické stříkačky

Hasičské muzeum - historické stříkačky Zdroj: Profimedia.cz

Kromě techniky tu jsou vystaveny i uniformy a jiné doplňky
Havlíčkova Borová
Památník Žižkova mohyla
Klasicistní zámek v Přibyslavi
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Hasičské muzeum Přibyslav

S příchodem jara se na začátku dubna rozbíhá turistická sezona. V Přibyslavi se stavte v Hasičském muzeu v místním zámku a na procházku zajděte do Havlíčkovy Borové cestou přes Žižkovu mohylu.

Nápad zřídit v našich krajích muzeum k poctě hasičského povolání se datuje už do roku 1975. K tomuto účelu byl vybrán přibyslavský zámek, který ovšem musel nejdřív projít rozsáhlou rekonstrukcí. Trvala deset let a podíleli se na ní dobrovolní i profesionální hasiči.

Nyní se historické prostory původně renesančního sídla doplňují s expozicí historické i současné požární techniky. V patnácti sálech uvidíte například dřevěnou stříkačku z roku 1822 a parní stříkačky, přilbice z období první republiky, uniformy či prapory.

Hasičské spolky vznikaly na našem území od druhé poloviny 19. století. Existencí úplně prvního se chlubí Velvary. Naopak Praha se snažila vycvičit profesionály. Do boje proti nevyzpytatelnému živlu povolala metaře. V Přibyslavi založili hasičský sbor v roce 1876.

Stalo se tak v době, kdy zdejší zámek postihl ničivý oheň už dvakrát. Letní a lovecké sídlo si v místech bývalého gotického hradu nechal roku 1560 vybudovat šlechtic Zachariáš z Hradce. Po prvním požáru v roce 1767 prošel přestavbou v barokním duchu, po tom druhém, o osmdesát let později, získal současnou klasicistní podobu. Teď už je pod dohledem patrona všech hasičů sv. Floriána, jehož dřevěná socha stojí na prvním nádvoří.

Přímo s Přibyslaví a jejím okolí jsou spojeni i jiní muži než jen bojovníci s ohněm. Jan Žižka tady našel smrt, novinář, spisovatel a politik Karel Havlíček Borovský se zase v nedaleké vsi narodil.

Po stopách Karla Havlíčka Borovského

Na přibyslavském náměstí, kde můžete navštívit národopisné muzeum například s výstavou zapalovačů, začíná červená turistická značka. Desetikilometrová trasa do Havlíčkovy Borové nese jméno po svém rodákovi a vede až do Havlíčkova Brodu. Po třech a půl kilometru chůze vás dovede k památnému místu, kde údajně zemřel roku 1424 husitský vojevůdce.

Šestnáct metrů vysoká Žižkova mohyla neoznačuje místo žádné bitvy. Jan Žižka podlehl náhlé nemoci údajně v blízké vesnici. Kruhový památník s kalichem na vrcholu připomíná názvy Žižkových úspěšných bitev. Novorenesanční návrh mohyly pochází od architekta Antonína Wiehla.

Z následujícího rozcestníku a zároveň z obce Žižkovo Pole pokračuje cesta necelé dva kilometry po klidné vozovce a pak uhýbá do lesa k Modlíkovskému potoku. Odtud je to pak poslední dva kilometry do cíle opět po silnici.

V malebné Havlíčkově Borové můžete navštívit rodný dům slavného autora s expozicí přibližující jeho život a tvorbu. Další stálá výstava v domě stejného čísla popisného se věnuje válečnému pilotovi RAF Josefu Stránskému, který odsud také pochází, a jeho kolegům.