Stonehenge u Holašovic

Stonehenge u Holašovic Zdroj: Profimedia.cz

Jihočeský kromlech
Selské baroko v Holašovicích
Vesnická atmosféra v Záboří
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Holašovický Stonehenge a selské baroko

Z pohádkových Holašovic je to jihočeskému Stonehenge, co by kamenem dohodil. Manipulovat s takovým menhirem však není žádná legrace. Na rozdíl od anglického megalitického monumentu z doby bronzové asistovala stavitelům na jihu Čech těžká technika. Místní kromlech je totiž dílem současnosti.

Funkce „nejslavnějšího“ Stonehenge je dosud zahalena tajemstvím. Neustále se vynořují nové teorie, k čemu obdivuhodná kruhová stavba sloužila. Dávní obyvatelé Anglie tu mohli uctívat druidy, léčit si neduhy nebo se prostě jen setkávat.

To Holašovický kruh složený z 25 obřích žulových kamenů podobné otázky nenastoluje. Vyrostl na louce blízko krásné obce figurující na Seznamu kulturních památek UNESCO v roce 2008. Za projektem stojí místní nadšenec Václav Jílek. Všechny megality pocházejí z blízkého okolí, speciální je opodál samostatně stojící 19tunový kámen Skála, který vyzařuje energii vhodnou pro chvilku meditace. Silné pohnutí můžete pocítit i uvnitř kruhu o průměru 30 metrů. Soustava ohromných prvků prý vytváří díky jejich vzájemnému působení energetické pole.

Jihočeská kuriozita není v naší zemi jediná svého druhu. Podobnou atrakci naleznete například v pražských Průhonicích, ve Strakonicích nebo v resortu Svatá Kateřina na Vysočině, kde se pyšní kromlechem o obvodu 108 metrů vytvořeným 34 kameny. Mnohem častěji však v přírodě narazíte na menhir: kámen hrající nápadné sólo uprostřed rovinaté krajiny. Na rozdíl od umělé postavených megalitických soustav mají opuštěné menhiry v České republice původ v dávných dobách.

Z mystické Anglie do pohádkových vesnic

Jihočeský Stonehenge leží v těsné blízkosti unikátní vesnice, která díky své malebnosti jako by vypadla z Ladových obrázků. Holašovické domky reprezentují ozdobnými architektonickými prvky selské baroko, historické jádro obce se pyšní autentickou podobou z 19. století. Holašovice musely čelit morové ráně, připojení k třetí říši a odsunu německého obyvatelstva. Kolonie ze 13. století však přežila všechny kotrmelce, včetně moderních stavebních zásahů. Jak vypadal hospodářský život ve zdánlivě romantickém prostředí, vám představí Muzeum jihočeské vesnice v Selském dvoře.

Holašovice totiž nejsou jedinými reprezentanty barokního, rokokového nebo secesního stylu uplatněného v rámci venkova na jihu Čech. V pět kilometrů vzdálených Dobčicích najdete podobně půvabné domky rozeseté podél rybníka. V letních měsících si můžete objednat prohlídku amerického válečného vybavení v muzeu Dobčická tvrz 1945 sídlícího v jednom ze statků. Mezi další památkové zóny lidové architektury v blízkém okolí patří vsi Záboří, Malé Chrášťany a Plástovice.