Rozhledna háj u Aše

Rozhledna háj u Aše Zdroj: Profimedia.cz

Hřbitov zaniklé obce Újezd
Zřícenina hradu Neuberg
3
Fotogalerie

Tip na výlet: Nejzápadnější bod ČR, hrad a rozhledna

Při návštěvě Ašského výběžku se můžete pokusit zdolat trojboj nejzápadnějších pamětihodností naší země. Příjemnou procházkou dorazíte k pozoruhodně umístěnému hraničnímu patníku, z rozhledny Háj se na jaře pokocháte výhledem na Aš a nejstarší místní hrad vám připraví dobrodružnou výzvu.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že nejzápadnější bod naší země se nachází na styku hranic Čech, Saska a Bavorska (dříve ČSSR, SRN a NDR). Skutečný však leží o sedm kilometrů vzdušnou čarou jižněji, a to uprostřed Újezdského potoka. Dovede vás k němu zelená turistická značka.

Ideální startovní pozicí pro třináctikilometrovou etapu (tam i zpět) je obec Krásná, kde se dá zaparkovat u dětského lanového parku. Rozcestník vás navede na silnici, po které musíte pokračovat 1,5 kilometru, než se dostanete na asfaltovou pěší stezku. Po ní se přiblížíte až do oblasti dříve velmi přísně střeženého hraničního pásma. Minete areál bývalé roty Újezd, která zajišťovala klid před ostnatým drátem. Následně už vaše stopy povedou pouze po loukách a lesních cestách, kam dlouhé roky nevkročila živá duše.

Narazíte na památníky obětí obou světových válek a revitalizovaný hřbitov zaniklé obce Újezd. Začátkem jejího konce se stal odsun německého obyvatelstva po druhé světové válce. V 50. letech se ocitla v těsné blízkosti nepřátelských hranic, a tak byla srovnaná se zemí. Pustinu obsadili vojáci.

Těsně před cílem se můžete projít do Německa přes most Evropy překlenující hraniční Újezdský potok. Zdejší přechod přes vodu tady měl dlouhou tradici, než minulý režim zpřetrhal vazby mezi námi a západním sousedem, v tomto případě doslova. Most obnovily místní spolky až v roce 2008.

Když spatříte hraniční patníky s letopočtem 1844, putování na nejzápadnější okraj Česka je za vámi. Průvodcem na trase vám budou informační tabule, a hlavně samotná příroda, do které se zdejší příběh vepsal.

Neuberg a Aš

Z Krásné se po červené a následně zelené dostanete ke zřícenině hradu Neuberg. Už se ale jedná o nálož dalších šesti kilometrů pouze v jednom směru. Do podhradí nejstarší místní památky na Ašsku se dá přijet autem a najít parkování v přilehlé vsi. Z hradu ze 13. století se dochovaly pouze ruiny a kruhová věž na ostrohu. Nově je zpřístupněná, odvážlivci tak mohou po žebříku vystoupat na její vrchol. Klíč si však musíte vypůjčit na obecním úřadě.

Výlet na hrad je však lepší spojit s návštěvou Aše, ze které na Neuberg vede modrá turistická značka. V městě samotném můžete obdivovat malebné Goethovo náměstí s proslulou kašnou se třemi lipami nebo se obohatit o znalosti v Národopisném a textilním muzeu Aš.

Šestikilometrová túra po modré je trošku terénní, protože zdoláte kopec ozdobený kamennou rozhlednou Háj. Původně Bismarckova rozhledna byla postavena roku 1904 na počest německého kancléře. Jako odměna za zdolání jejích 122 schodů se vám otevře pohled na Aš nebo Krušné hory s Klínovcem. Tenhle tip si však musíte zapsat do diáře až na duben, kdy se výhled z rozhledny opět otevírá. Kdybyste se ale chtěli během procházky zimní krajinou zahřát a trochu rozproudit krev, můžete se stavit v blízkém sportovním areálu s hřišti, minigolfem a in-line dráhou přímo na vrchu Háj.