Při výpravě na Sněžku v zimě při úplňku nepotřebujete ani čelovku

Při výpravě na Sněžku v zimě při úplňku nepotřebujete ani čelovku Zdroj: Jaromír Zaoral

Koruna Česka: Všude dobře, doma nejlépe

Projekt Koruna Česka vznikl během pandemie, kterou jsem využil k bližšímu poznání českých hor. Česká kultura, kuchyně a smysl pro humor jsou nenahraditelné a jen se potvrdilo přísloví: Všude dobře, doma nejlépe. Víte, co je ale vůbec nejlepší? Ten, kdo žije v naší krásné zemi, kde se dá všude dojet autem nebo vlakem maximálně za půlden, má všechna tato pohoří za humny. Díky tomu se na všechny hory tohoto projektu můžete vydat prakticky kdykoliv.

Top 5 zážitků v létě

1) S rodinou a přáteli

Ve svém vyprávění jsem zmínil několik osob, které se ke mně přidaly na cestu. V dnešní, uspěchané době se stává, že není čas si pořádně popovídat ani s těmi nejbližšími. Jsem rád, že se ke mně na cestě připojili postupně všichni členové rodiny, moje partnerka a taky kamarád Rikki. Člověk na horách nemusí spěchat, a tak máte čas být spolu. To je ještě důležitější než všechny turistické cíle.

2) Dálkový přechod

Během podzimu jsem podnikl tři delší přechody. Prošel jsem CHKO Beskydy z Ostravice přes Lysou horu, Radhošť, Vysokou a Malý Javorník až ke Kohútce. Z Ještědu jsem přes hřebeny Jizerských hor a Krkonoše dorazil do Horní Malé Úpy a z Červené Vody přes Jeřáb, Králický Sněžník, Smrk a Praděd došel do Karlovy Studánky. Alespoň jeden takový vícedenní přechod bych rád doporučil i vám. Je celkem jedno, kterou cestu si vyberete. Vícedenní pouť Českem by podle mě měl každý Čech absolvovat alespoň jednou v životě. Je to neuvěřitelně osvobozující a plný zážitek, na který budete dlouhé roky vzpomínat.

3) Krkonošská pivní stezka

Za vrchol gastronomického zážitku českých hor považuji Krkonošskou pivní stezku. V Evropě je naprosto unikátní. Nikde jinde na horách za dva dny nenachodíte 30 kilometrů s takovým převýšením, abyste během toho měli možnost navštívit tolik pivovarů. A jako třešnička na dortu vás čeká nejvyšší vrchol v zemi!

4) Výhled na Tatry a Alpy

Co se týče výhledů, vyhrály u mě hřebenovky Jeseníků a Krkonoš. Lysiny na jejich hřebenech nabízejí na české poměry jedinečné výhledy. Beskydy a Šumava se takovými hřebenovkami pyšnit nemůžou, ale na výhledy z Lysé hory a Plechého nikdy nezapomenu. Pohled na Vysoké Tatry z Lysé a Alpy z Plechého jsou opravdu dechberoucí. Ale pozor, viditelné bohužel nejsou každý den. Musíte vychytat ideální rozptylové podmínky.

5) Horské chaty

O horských chatách a vysílačích můžu psát jen pozitivně. O možnosti přejít celá pohoří bez spacáku a karimatky a pohodlně přespat v útulných chatičkách si můžete ve většině evropských pohoří nechat jen zdát. V různých FB skupinách jsem se dočetl hodně kritiky populárních horských chat, prý bývají přeplněné, stojí se dlouhé fronty nebo obsluha nestíhá. Zkuste to jinak. Vyhněte se době, kdy je na chatách plno (zejména během doby oběda). Nejlepší je, když si na chatách objednáte nocleh, to je úplně jiný zážitek. Na Ještědu i Luční boudě, kde se mi líbilo nejvíc, je večer a ráno hostů minimum a pobyt si užijete mnohem víc. Obě budovy jsou architektonicky úžasné a nabízejí nevšední zážitky. Ze starších klasických chat se mi nejvíce líbilo na Šerlichu. Na této staré dřevěné, ale útulné chatě jako by se zastavil čas, a to včetně cen.

Top 5 zážitků v zimě

1) Bivakování na jednom z vrcholů

Věděl jsem, že bivakování na českých horách je v létě populární. Překvapilo mě ale, kolik lidí se vydává na hory přespávat i v zimě. Útulen na horách najdete spousty, a když si vyberete některou na hřebenu nebo přímo na vrcholu jako já na Velké Deštné, Smrku nebo Králickém Sněžníku, čeká vás velké dobrodružství s odměnou nezapomenutelných východů a západů slunce. Musím vás však varovat. Chcete-li se do přespání v zimě na horách pustit, nejprve si o tom dostatečně načtěte, vyberte si den s dobrou předpovědí počasí, a hlavně vyrazte s kvalitním vybavením.

2) Klid noci v osamělé přírodě

Nezapomenu na to, když jsem šlapal z Jeřábu zpátky do civilizace uprostřed noci v silných mrazech na sněžnicích. Ten klid v bezvětří, kdy slyšíte jen křupání sněhu pod sebou, je nádherný...

3) Atmosféra závodu

Kontrastem předchozího bodu byla Jizerská třicítka. Zažít běžkařský závod s dlouhou tradicí je zážitek na celý život. Hudba při startu i v cíli, fandění místních okolo trati a ten opojný pocit, když závod dokončíte, jsou nepopsatelné.

4) Na hřebenu po sněhové nadílce

Zima dokáže být i na českých horách drsná, ale v těch nejdrsnějších podmínkách taky vznikají ty nejkrásnější scenerie. Zkuste se někdy vydat na vrcholky hor po silném sněžení. Skalky, kleče, stromky nebo chaty pokryté námrazou a čerstvě navátým sněhem jsou nádherné. Nejkrásněji je při takových podmínkách na hřebenech Jeseníků a Krkonoš, kde díky tomu, že jste nad hranicí lesa, budete mít nejlepší výhledy.

5) Skialpy

Já jsem si bohužel v rámci tohoto projektu na skialpy nevybral ideální pohoří. Vystoupal jsem na Plechý na Šumavě a sjezd byl kvůli úzké cestě a mokrému sněhu dost náročný. V Česku jsem ale jinak zažil mnoho krásných skialpových túr. Pro začátečníky doporučuji výšlap tam, kde se potom dá sjet dolů po sjezdovce. V případě projektu Koruna Česka se tak nabízí výstup na Klínovec a Ještěd.