Žalý

Žalý Zdroj: Profimedia.cz

Štramberk
Cibulka
Blatenský vrch
Cimrmanova nejnižší rozhledna světa
5
Fotogalerie

Česko z výšky aneb Vzhůru na rozhledny

Jako kdybychom pořád nechtěli věřit, jak je naše země maličká, budujeme nové a nové rozhledny a neúnavně na ně vylézáme. Přinášíme vám pár tipů na místa, kde se můžete rozhlédnout po kraji a říct si spolu s filmovým klasikem: To není země, to je zahrádka!

1) Žalý

Kamenná stavba 35 km od Trutnova pochází z roku 1892 a má výšku 18 m. Čeká vás tu 89 schodů, abyste mohli vidět Kotel, Medvědín, Černou horu i Sněžku. Když se zadíváte do vnitrozemí, zahlédnete Ještěd, Bezděz, Ralsko, Trosky, Kozákov, Tábor a Zvičinu.

2) Štramberk

Kromě Štramberské Trúby najdete ve Štramberku další rozhlednu. Točité schodiště obepíná 43metrovou věž, která slouží, jako mnohé jiné rozhledny, i technickým účelům. Rozhledna stojí na Bílé hoře, vyhlídková plošina je ve výšce 23 metrů a vede na ni 136 schodů.

3) Cibulka

Nejznámější pražskou rozhlednou je samozřejmě Petřín, případně Žižkovský vysílač, ale hlavní město má i jiné speciality. V Praze 5, v parku Cibulka, najdete kamennou rozhlednu napodobující středověkou zříceninu. Majitel usedlosti Leopold Linhart Thun-Hohenstein zde na počátku 19. století nechal vybudovat přírodní park s množstvím pseudohistorických staveb a soch.

4) Blatenský vrch

Na kopci ve výšce 1043 m stojí jedna z nejstarších rozhleden v kraji. Pochází z roku 1913 a vystavěl ji tehdejší Spolek pro zimní sporty. Má 21 m, vede na ni 92 schodů a budete mít krásný výhled na Krušné hory.

5) Cimrmanova nejnižší rozhledna světa

Bizarní příspěvek do české rozhlednové sbírky najdete u vesničky Nouzov u Semil. Zatímco jiné výškové krásky soutěží o to, být tou nejvyšší, tato má zcela jiné, doslova opačné ambice. Zdejší kopce si můžete prohlédnout z nejnižší rozhledny světa! Právem nese přídomek nepochopeného českého génia… Vyzkoušet si u ní můžete i některé jeho revoluční vynálezy.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 7/2014.