Vodní nádrž Les Království

Vodní nádrž Les Království Zdroj: Profimedia.cz

Vodní nádrž Les Království
Vodní nádrž Les Království
Vodní nádrž Les Království
Vodní nádrž Les Království
Tipy na říjnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Vodní nádrž Les Království

Blízko Dvora Králové leží nad obrovskou masou vody dvě pohádkové brány. Nejedná se však o zámek s vodním příkopem. Tyto, téměř estetické zámecké atributy totiž najdete na přehradě vodní nádrže Les Království. Díky zajímavému architektonickému ztvárnění můžeme směle prohlásit, že se jedná o jednu z nejkrásnějších přehrad na našem území.

Vodní dílo, dřív známé spíš jako Tešnov nebo Bílá Třemešná, najdeme v srdci Královehradeckého kraje na horním toku řeky Labe. Podnětem k výstavbě této přehrady se stala povodeň v roce 1897, která zpustošila okolí. Stavba začala v roce 1910 a trvala bezmála deset let, protože ji ovlivnila právě probíhající první světová válka. Jejím duchovním otcem se stal pražský architekt Jaroslav Valečka a projekt vypracovalo Technické oddělení pro úpravu řek v Praze pod vedením Josefa Pilcky.

Ve své době se jednalo o největší nádrž v Československu co do zadrženého množství vody a také o nejdelší přehradu – hráz měří přes 200 metrů a je asi 37 metrů široká. Na začátku 20. let minulého století byla navíc na pravém břehu řeky postavena vodní elektrárna. Její technologické zázemí dodala pražská firma Českomoravská-Kolben a elektrické zařízení firma Křižík Praha. Hráz přehrady je sestavena z opracovaných kvádrů pískovce těženého v její bezprostřední blízkosti – ve skalách těšnovského kaňonu. Typově se jedná o gravitační, obloukovou přehradní hráz, která tlaku vody odolává vlastní tíhou.

Kromě hráze, která láká pořád víc návštěvníků a fotografů, navštivte nedaleký Dům hrázného, kde se dozvíte zajímavé informace o stavbě přehrady a jejím provozu. V 50. letech proběhla rozsáhlá rekonstrukce vodního díla, při níž mimo jiné vznikly dvě, bohužel, betonové přístavby, jež dílo hyzdí. I přesto však celý objekt spolu s branami na hrázi a stavbou elektrárny vypadá, jako by vypadl z nějaké pohádky. Od hráze navíc vede zelená turistická stezka zalesněným údolím okolo celé nádrže v blízkosti obce Dolní Nemojov. Projděte se místními pěšinami.

Video placeholde
Tipy na říjnové výlety • Videohub