Lázně Kynžvart - náměstí

Lázně Kynžvart - náměstí Zdroj: Profimedia.cz

Lázně Kynžvart - zámek
Lázně Kynžvart - lázeňský dům
Lázně Kynžvart - lázeňský altán
Lázně Kynžvart - pramen
Tipy na zářijové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Lázně Kynžvart

Lázně Kynžvart ležící nedaleko Slavkovského lesa jsou příjemným místem pro nenáročný víkendový výlet. Během jednoho dne tu navštívíte hrad i zámek, to vše zasazené do nádherné přírody.

Lázně leží 20 kilometrů jihovýchodně od Chebu a 30 kilometrů jihozápadně od Karlových Varů. Téměř celé území města patří do Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, což mu dodává přírodní ráz a možnost naplánovat si do okolí výlet po lesních pěšinách. Oblastí protéká také několik menších řek a najdete tu několik rybníků. Těmi největšími v okolí města jsou Pastevní a Dvouhrázový.

Mimo samotnou obec, v blízkosti železniční stanice, stojí nádherný zámek ve stylu vídeňského klasicismu, v jehož areálu se nacházela kovárna, hájovna, sýpky, kolové mlýny, stáje, statek, zahradnictví a také pivovar ze 17. století, v němž už se dnes bohužel pivo nevaří. Zámek byl reprezentačním letním sídlem kancléře Metternicha, jenž tu shromáždil rozsáhlou sbírku uměleckých děl, mincí či zbraní. V okolí se také na třech stech hektarech rozkládá anglický park, který založil slavný vídeňský dvorní zahradník Johann Riedl. Jeho nádherné krajinářské dílo se řadí mezi nejkrásnější zámecké parky v České republice. Nedaleko parku si můžete zahrát golf.

Vydáme-li se od zámku po zelené turistické značce, dorazíme asi po půldruhém kilometru do centra města, kde stojí historická budova radnice a kostel sv. Markéty s židovským hřbitovem. V centru se však dlouho nezdržíme. Napojíme se na naučnou stezku Kladské kyselky vedoucí do lázeňské čtvrti, která je pro své minerální vody a ložiska slatiny v okolí vyhledávaným místem odpočinku. Do Kynžvartu se můžete vypravit i s dětmi. Zdejší klima a prameny pomáhají v léčbě zejména astmatu nebo ekzému.

Na Zámeckém vrchu se nad městem tyčí zřícenina hradu Kynžvart. První dochované písemné zmínky o něm pocházejí z 13. století. Měl chránit obchodní cesty vedoucí z Bečova až do Teplé. Za vlády Karla IV. byl sice zničen, protože ho obývali loupeživí rytíři, kteří napadali projíždějící kupce, ale na konci 14. století byl renovován. Budete-li od zříceniny pokračovat lesem na východ, dojdete až k loveckému zámečku Kladská a Kladským rašelinám.

Video placeholde
Tipy na zářijové výlety • Videohub