Pusté kostely

Pusté kostely Zdroj: luzicke-hory.cz

Tip na výlet: Jeskyně Pusté kostely

Kdo by neznal jeskynní peklo z pohádky S čerty nejsou žerty? V tomto rozlehlém pískovcovém areálu na Českolipsku se čerti v reálu samozřejmě neskrývají, takže ho můžete prozkoumat bez obav a objevit zdejší temná zákoutí. A bez baterky ani ránu!

Jeskynní komplex Pusté kostely se nachází v zalesněném údolí na severu Čech asi 15 kilometrů od České Lípy. Jedná se o soustavu převážně umělých jeskyní v pískovci podél řeky Svitávky. Nejstarší jeskyně pocházejí ze středověku. Vyhloubili je mniši, kteří zde žili jako poustevníci. Najdete tu však také jeskyně ve tvaru kaple s reliéfy vytesanými do skály.

Jeskyně Nautilus, neboli Lindavské komory, jsou nejrozsáhlejší jeskynním útvarem v údolí. Podle pověsti je vyhloubili členové Jednoty bratrské po bitvě na Bílé hoře jako úkryt. Podle badatele o místní historii Karla Brandtla jsou však dílem hraběte Josefa Kinského. V roce 1849 vydal Brandtl zprávu, v níž popisuje, že Kinský v okolí založil dvě továrny na výrobu zrcadel, přičemž jedna z nich ležela v údolí Svitávky. Pro výrobu skel potřeboval čtyři druhy písku, které se těžily v pískovcových skalách v údolí. Pískovec se tu těžil takzvaným pilířovým způsobem, kdy se komory kopaly maximálně tři metry široké, aby byl vytvořen pilíř na podepření stropu. Proto celý jeskynní komplex vypadá jako řada oblouků připomínajících vnitřek kostela. Těžba pískovce skončila na konci 19. století. Jeskyně však byly znovu využity na konci druhé světové války. V roce 1944 do nich nacisté přemístili výrobu zbraní z Polska. Vězni v jeskyních vyráběli 30mm letecké kanony MK 108 a celkově tyto prostory sloužily jako perfektní úkryt.

Sklad zeleniny i sídlo motorkářů

Po válce, kdy bylo mnoho budov zničeno, byly jeskyně upraveny a využívány jako sklad ovoce a zeleniny firmou Zelenina Terezín. Brzy je však nahradily přestavěné sklady. Počátkem 80. let minulého století začaly být využívány jako filmové kulisy. Kromě kultovní pohádky S čerty nejsou žerty se tu později natáčely filmy Letopisy Narnie, Kovář, Nejkrásnější hádanka nebo Princezna a písař.

V roce 2001 jeskyně koupil Miroslav Krejčí, přezdívaný Pekelník. Začal je čistit a odstraňovat staletou suť. Když jeskyně začali navštěvovat motorkáři, založil nakonec v roce 2005 motorkářský klub Pekelné doly. Některé chodby jsou dostatečně široké i pro motocykly, a tak jsou v podzemí vyznačeny cesty.

Jeskyně jsou veřejnosti přístupné, takže se sem můžete vydat kdykoli. Nedalekými Záhořínskými kotlinami vede spoustu pěšinek a jeskynní komplex si prohlédnete také na cyklistické stezce, po níž dojedete až do Zákup.

Video placeholde
Tipy na srpnové výlety • Videohub