Zdroj: Top-Pojisteni.cz

5 unikátních míst, která najdete jen na Slovensku

Slovensko máme doslova za rohem, takže není divu, že se jedná o “český dovolenkový ráj”. Kdo by neznal majestátní Tatry, Slovenský ráj nebo jeho hlavní město Bratislavu. V našem článku pro vás ale máme hned několik jedinečných míst, která možná zatím unikla vaší pozornosti.

Slovenský střed Evropy

Při cestování na Slovensko nezapomeňte na cestovní pojištění a určitě byste také neměli minout zdejší “srdce Evropy” najdete kousek od Kremnických Baní a města Kremnica. Místo označuje památník v podobě velkého kamene u gotického kostela Sv. Jana Křtitele. A proč píšeme “slovenský střed Evropy”? Kvůli rozdílným výpočetním metodám a parametrům je těch evropských středů několik (další jsou například na Zakarpatské Ukrajině nebo v Litvě). Každopádně o tom slovenském jsou zmínky už z 18. století, takže se jedná o ten nejstarší.

Top-Pojisteni.cz

Pravá a poslední evropská divočina

Najít v Evropě netknutou přírodu? To je docela umění. Každopádně v Národním parku Poloniny je to možné. Tento skvost se nachází na severovýchodě Slovenska u hranic s Polskem a Ukrajinou. A co vás zde čeká? Doslova nádherný kousek divočiny s bukovými lesy, zubry, divokými koňmi, rysi, vlky a dalšími ohroženými druhy zvířat. Národní park Poloniny vznikl na území CHKO Východné Karpaty v roce 1997 a představuje také oblast s největším procentem slovenských pralesů. Není proto divu, že získal i prestižní diplom Rady Evropy.

Top-Pojisteni.cz

Nejstarší opálové doly světa

V pohoří Slanských vrchů se na Slovensku nachází opálové doly. Nejen, že jsou nejstarší na světě, ale také jediné, které v Evropě najdete. Opál se v nich těžil už na počátku 15. století a jejich spletité podzemní chodby jsou dlouhé až 35 kilometrů. Zdejší úlovky pak byly oblíbené po celém světě, a nejznámější místní opál “Trojský oheň” dostala Josefína od svého císaře Napoleona. Doly svou činnost ukončily v roce 1922, ale díky nadšení týmu dobrovolníků se je v roce 2015 podařilo opět otevřít a zpřístupnit i veřejnosti. Při vaší cestě na Slovensko si zde  můžete užít jejich prohlídku s odborným výkladem z oblasti historie, geologie i mineralogie.

Jedinečné skalní domy

Skalní obydlí, která najdete v obci Brhlovce jsou opravdu světovým unikátem. Stavby postupně vznikaly už od 15. století, a některé z nich byly obývané až do roku 1992. Ty nejzachovalejší z nich dnes patří Tekovskému muzeu, které zde vytvořilo skanzen. Zajímavostí je, že při stavbě těchto netradičních obydlí se místní obyvatelé učili zpracování kamene od italských stavitelů zdejšího zámku a kostela. Hlavní výhoda domů pak  spočívala v tom, že byly obyvatelné po celý rok. Skalní místnosti se rychle vytopily, protože pórovitý kámen se snadno nasytil teplem, které zase pozvolna vypouštěl. A v létě zde byl pro změnu velmi příjemný chládek.

Strážce Spišského hradu

Top-Pojisteni.cz

Spišský hrad je jednou z nejznámějších a nejrozsáhlejších hradních zřícenin na Slovensku a pohled na něj je skutečně majestátní. V jeho okolí kdysi také procházela významná obchodní stezka a zdejší osídlení se datuje až do mladší doby kamenné. Zajímavostí je, že přímo pod Spišským hradem můžete vidět i kamenný geoglyf koně. Má stejnou podobu jako ten z keltské mince, která se našla přesně v místě, kde se dílo nachází. Kůň je dílem Australana jménem Andrew Roberts, dosahuje rozměrů 100 krát 100 metrů a podobá se známým obrazcům z pouště Nazca. Že je tenhle cíl krapet víc na východ? Nevadí - cestou sem si můžete udělat zastávku v některých místních lázních, protože termální lázně na Slovensku stojí za to!

I při cestě na Slovensko nezapomínejte na cestovní pojištění

Na Slovensko je to sice coby kamenem dohodil, ale i tak bychom neměli zapomínat na správné cestovní pojištění do zahraničí. To si můžete snadno a rychle sjednat přes kalkulačku cestovního pojištění, do které stačí zadat základní údaje o vaší cestě, pojistnících a pak už si jen užívat chvíle volna, relaxu a objevování slovenských krás!