Flascharův důl

Flascharův důl Zdroj: Profimedia.cz

Flascharův důl
Město Odry, neoklasicistní kašna z roku 1897
Tipy na srpnové výlety
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Flascharův důl

Těžba břidlice měla v naší zemi kdysi velkou tradici. K nejznámějším oblastem, kde tento nerost získávali, patřilo podhůří Nízkého Jeseníku, kam se tentokrát vypravíme na výlet. A to do Flascharova dolu.

V Nízkém Jeseníku těžili břidlici už od 18. století, ale k největšímu rozmachu těžby došlo během průmyslové revoluce od druhé poloviny 19. století do začátku 1. světové války, kdy se tento nerost odtud vyvážel do celého Rakouska-Uherska. Na počátku tohoto období fungoval i Flascharův dvůr, který leží zhruba tři kilometry od městečka Odry na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Důl měl mnoho majitelů, ale název získal tradičně po člověku, který se nejvíce zasloužil o jeho rozšíření a rozvoj. Byl jím JUDr. Karel Flašar, jenž v něm nechal vyrazit novou Štolu Hortenzii, pojmenovanou po své ženě. Štolu pak propojil s původní větrací šachtou a také nechal v blízkosti dolu postavit několik dřevěných budov, které sloužily jako obydlí pro dvacet zaměstnanců. Za nástupce si zvolil Johanna Fadleho, bývalého majitele dolu, který se během Flašarovy nepřítomnosti staral o všechny potřebné záležitosti.

Po rozpadu Rakouska-Uherska se však Flašar přesunul i s rodinou do Štýrského Hradce a ani jeho nástupce Fadle pak už v provozu dolu nepokračoval. Má se tak za to, že těžba břidlice tu skončila ve 20. letech minulého století.

Dnes je Flascharův důl přístupný návštěvníkům, kteří chtějí prozkoumávat krásy podzemí a dozvědět se více informací o těžbě břidlice v tomto regionu. Důl se skládá z dvou úrovní, přičemž spodní, která je označována jako Štola Hortenzie, se dochovala v původním stavu a s horní úrovní je propojena s osmnáctimetrovou větrací šachtou. Nadšenci pro geologii si tu prohlédnou unikátní břidlicovou „oderskou“ vrásu, která vznikla mnohaletými nánosy bahna, a prozkoumají ložiska tohoto nerostu. Další zajímavostí je soška svaté Barbory, která stojí u vstupního portálu do dolu. Svatá Barbora je patronkou všech sedláků a horníků, kteří se k ní pravděpodobně před nástupem na šichtu modlili, aby se jim za dobu strávenou v dole nic zlého nepřihodilo.

Flascharův důl je pro veřejnost otevřený pouze v sezoně, tedy od 1. května do 30. října, pak je kvůli ochraně přírody uzavřen. Podobně jako při prohlídce jiných dolů se tu návštěvníci můžou pohybovat jen s průvodcem, oblečeni v ochranném plášti s přilbou a čelovkou. Návštěvu si musíte rezervovat předem.

Video placeholde
Tipy na srpnové výlety • Videohub