Skalní hrad Sloup

Skalní hrad Sloup Zdroj: Profimedia.cz

Skalní hrad Sloup
Rozhledna Na Stráži
Kostel sv. Kateřiny
Kaple Panny Marie Lurdské
Tipy na červencové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Skalní hrad Sloup

Pokud se vydáte na Českolipsko, určitě se zastavte na magickém místě nedaleko Nového Boru. Kromě zajímavého hradu zasazeného do skály tu můžete navštívit také pozůstatky Berkovského zámku nebo nedalekou rozhlednu Na Stráži.

Skalní hrad Sloup leží, coby kamenem dohodil od stejnojmenného městečka nacházejícího se asi čtyři kilometry od Nového Boru na severu Čech v Libereckém kraji. Najdete ho v divoké přírodě mezi Cikánským a Konvalinkovým dolem, které jsou protkány mnoha pěšinkami vedoucími od jednoho výhledu ke druhému, takže o krásná panoramata nebudete mít nouzi.

Sloup patří k našim nejlépe zachovaným a nejkrásnějším skalním hradům. Stojí na 33 metrů vysokém pískovcovém bloku a jeho romantický ráz podtrhuje nedaleký Hradní rybník. Podle archeologů mohlo být místo osídleno už v době kamenné, ale většího rozkvětu se dočkal až ve středověku.

První písemná dochovaná zmínka pochází z roku 1324. Hrad totiž pravděpodobně sloužil jako strážní místo, které poskytovalo útočiště kupcům na obchodní cestě vedoucí z Litoměřic a České Lípy přes Cvikov až do německé Žitavy. Během středověku byl hrad v držení několika venkovských šlechtických rodů. Jedním z nich byli i Berkové, Adam Berka si v blízkosti Sloupu postavil zámeček, jehož ruiny můžete na výletě také navštívit.

Na konci 17. století se z hradu stalo útočiště poustevníků, kterých se tu vystřídalo pravděpodobně šest. Někteří z nich, jako například Konstantin, měli velký vliv na pozdější architektonické řešení interiéru. Podle Konstantinova návrhu tu byly postupně vytesány rozsáhlé prostory skalní kaple s křížovou chodbou. Její vybavení dnes ale najdeme v kostele sv. Kateřiny v nedaleké obci. Další poustevník, Václav Rincholin, například namaloval sluneční hodiny, které se dodnes nacházejí na jihovýchodní straně skály.

Poustevníci se však zanedlouho z hradu na čas vzdálili a ten připadl do správy rodu Kinských. Zejména Josef Jan Maxmilián Kinský se v 18. století zasloužil o rozvoj stavby a jejího okolí a podporoval řemeslné tradice v celém panství. Na hrad se také díky tomu vrátili poustevníci. Posledním byl tkadlec Antonín Müller ze Zákup, pro nějž nechal Josef Maxmilián Kinský roku 1770 vystavět na skále zděný domek.

Rod Kinských spravoval zámek až do roku 1940, kdy připadl německému šlechtici Vilému Emanuelu Preysingovi a v roce 1945 byl zkonfiskován. Od roku 1953 je kulturní památkou.

Nedaleko hradu se tyčí rozhledna Na Stráži, z níž se vám po nenáročném výstupu otevře výhled na Lužické hory, Špičák a celé údolí s hradem Sloup v hlavní roli. Výlet můžete spojit s romantickou procházkou a dojít až do Modlivého dolu, v němž leží nádherná kaple Panny Marie Lurdské, o níž jsme psali dříve.

Video placeholde
Tipy na červencové výlety • Videohub