Video placeholde
Zámek Kunín
Fulnek
Rybník v Poodří
Meandry řeky Odry
Ledňáček říční
5
Fotogalerie

Tip na výlet: CHKO Poodří

Mírně zvlněné území, táhnoucí se podél řeky Odry mezi Fulnekem na severu a Novým Jičínem na jihu, má návštěvníkům co nabídnout. Láká nejen na vzácné mokřady, ale také k návštěvě hradů, zámků a míst, kudy procházela historie.

Chráněná krajinná oblast Poodří leží na Ostravsku na území o rozloze asi 80 kilometrů čtverečních. Zásahy člověka je téměř nedotčená, takže si zachovala původní ráz, a zejména rozsáhlou síť rybníků. Ty jsou domovem mnoha rostlin a živočichů, kteří potřebují dostatečně vlhké prostředí. Rybníky vznikly díky řece Odře, jejíž voda se v meandrech rozlévá do krajiny a zaplavuje okolní louky. Jsou tu proto perfektní podmínky pro rybolov, a dokonce tu najdete škeble. Největším lákadlem jsou procházky lužními lesy, které tvoří duby, olše, lípy či habry.

Co se týče živočichů, daří se tu zejména různým druhům ptáků. Na březích rybníků můžete spatřit ledňáčky, hnízdí tu i potápky, racci či labutě. Tůně nebo mělčiny obývají obojživelníci i vodní hmyz. Tento mokřad mezinárodního významu je chráněn Ramsarskou úmluvou a je také jedním z důležitých ptačích migračních koridorů ve střední Evropě.

Chráněná krajinná oblast Poodří je protkána sítí turistických cest a naučných stezek. Jednou z nejhezčích je tzv. Stříbrný chodník zaměřený na geologii, botaniku, archeologii, historii a ekologii. Stezka, na které najdete třináct informačních panelů, je určena pouze pro pěší turistiku. Měří 7,5 kilometru a její absolvování trvá asi tři hodiny. Začíná v areálu U Spurného na řece Odře.

Další výhodou Poodří je, že zdejší cyklostezky nejsou určeny pouze pro zkušené cyklisty. Bez problémů je zvládnou i rodiny s malými dětmi. Jsou dobře udržované, přehledně značené a vedou do všech důležitých míst regionu. Mezi nejhezčí trasy patří Skotnice–Petřvaldík, Odry–Heřmanice–Vlkovice a Moravská brána.

Mendelovo rodiště

V Poodří je však uchován také kus historie. Nesmíte minout zámek Kunín, cenný klenot barokní architektury. Nebo navštivte původně gotický zámek Odry. Ve vesničce Vražné zase stojí za návštěvu rodný dům Johanna Gregora Mendela, zakladatele genetiky, v němž dnes sídlí muzeum věnované jeho životu a rodnému kraji.

V Poodří také leží město Fulnek, kde Jan Amos Komenský podle svých slov prožil nejkrásnější roky života. Kázal ve zdejší kapli, která je součástí areálu bývalého bratrského sboru a od roku 1962 je také národní kulturní památkou.

A pokud chcete relaxovat, zastavte se v Lázních Klimkovice. Kromě wellness procedur se tu zaměřují na léčbu pohybových ústrojí či gynekologických onemocnění a využívají k tomu blahodárné účinky třetihorní vody, v níž se koncentruje dvojnásobný obsah soli ve srovnání s vodou mořskou.